Dodaj do ulubionych

PESTO z jakim makaronem najlepiej

IP: *.osiedle.net.pl 15.01.03, 17:04
znajoma dała mi słoiczek Pesto
nie wiem teraz z jakim rodzajem makaronu go
przyżądzić (spagethi, rurki ,kokardki czy inny ??????)
Obserwuj wątek
    • damona Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej 15.01.03, 17:07
      mi najbardziej smakuje z penne i makaronem spaghetti.
    • tessa13 Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej 15.01.03, 17:10
      Hi Justi,

jak już oryginalna nazwa dania - "Spaghetti al Pesto" - mówi, najlepiej nadają
      się spaghetti... ;-))) Pamiętaj tylko o tym, żeby Pesto wymieszać z paroma
      łyżkami wody, w której gotował się makaron.

Pozdrawiam

Tessa
    • hania_76 Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej 15.01.03, 17:26
      Polecam z penne (rurki) albo z tagliatelle (wstążki).
    • wolna_galicja Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej 15.01.03, 17:42
      Ja uzywam spaghetti. I do tego koniecznie parmezan na wierzch.
      A jeśli masz pesto czerwone, to polecam camembert zapiekany z pesto. Z
      okragłego camemberta scinamy czubek (tzn. jedno z "denek") i grubo smarujemy
      czerwonym pesto. Wkładamy do piekarnika (100'C), pieczemy (5-10 min) i już.
      Pyszne i nie tak ciężkie jak smażony camembert.
      • Gość: kaska Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: *.tele2.pl 15.01.03, 18:00
        ja pesto dodaje nawet do duszonych na patelni warzyw. B dobre. Pamietaj tylko:
        jesli nie zuzyejsz calego sloiczka, dolej oliwy z oliwek troche.
    • Gość: midm Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 22:27
      Co wy wypisujecie. Powinno sie z muszelkami czy jakimis w tym stylu (nabieraja
      go wtedy do srodka).
      • Gość: kaska Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: *.tele2.pl 15.01.03, 22:30
        Gość portalu: midm napisał(a):

> Co wy wypisujecie. Powinno sie z muszelkami czy jakimis w tym stylu
        (nabieraja
        > go wtedy do srodka).

Cio "powinno'? Mozna jesc pesto z czyn sie chce! Ja to nawet lyzeczka ze
        sloiczka wyjadam;-)
        • Gość: Linn Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: *.dialup.tiscali.it 16.01.03, 07:22
          Mozna ze spaghetti, ale klasyczne sa z makaronem "bavette" / jak "tagliatelle"
          tylko wezsze o polowe i bezjajeczne /. Parmezan na wierzchu jest zbedny; jest
          juz w skladzie pesto. Mozna dodac natomiast ziemniaki krojone w drobna kostke.
          • wolna_galicja Co do parmezanu... 16.01.03, 11:20
            Gość portalu: Linn napisał(a):

> Parmezan na wierzchu jest zbedny; jest
            > juz w skladzie pesto. Mozna dodac natomiast ziemniaki krojone w drobna kostke.

O, z ziemniakami się nie spotkałem. Tak po prostu - ugotowane?

A co do parmezanu to w większości sosów i potraw zawierających parmezam
            posypuje sie nim tez potrawe na koncu. Nadaje to "ostatni szlif". Warto się
            wykosztować i do tego "ostatniego posypania" użyć prawdziwego parmigiano
            reggano. Koniecznie startego własnoręcznie. Laseczka w supermarkecie kosztuje
            około 17-18 zł i wystarcza na całkiem sporo "posypań" a smak nie ma porównania
            z krajowymi podróbkami.
            Wiem co mówię. W końcu nasz Najjaśniejszy Pan, śp. Franciszek Józef I był
            również księciem Parmy :)
            • Gość: Linn Re: Co do parmezanu... IP: *.dialup.tiscali.it 16.01.03, 18:53
              Co do posypywania serem, dotyczy to innych potraw. W skladzie pesto jet juz
              ser, a nawet dwa / takze pecorino /. Wskazane jest natomiast dodanie do pesto
              niewielkiej ilosci wody, w ktorej gotowal sie makaron i dopiero potem laczenie
              z makaronem. Co do ziemniakow, chodzi wlasnie o drobniutka kostke i o ile
              dobrze pamietam drobno pokrojona zielona fasolke szparagowa. Takie jest pesto w
              okolicach Genui. Oczywiscie, nie ma przeszkod, jesli ktos dodaje je do
              spaghetti albo fusilli / sama tak czesto robie /. Sami Wlosi czesto tak robia
              lasagne / dodajac oczywiscie beszamel /.
              • felicia Z czym pesto? 18.01.03, 09:48
                Jadłam w małej knajpce koło wspomnianej już Genui pyyyyszne pesto z gnocci ( z
                niokami???).
                A sądzę, że każdy ma ulubione kluchy i z nimi powinien jeść tę pychotę!
                • Gość: Linn Re: Z czym pesto? IP: *.dialup.tiscali.it 19.01.03, 10:29
                  Gnocchi makaronem czy gnocchi kluskami? Jasne, ze mozna z czym kto chce.
      • Gość: wyrocznia Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: *.stansat.pl 16.01.03, 10:26
        Ja najbardziej lubię z fusili, albo z innymi "pokręconymi", bo wtedy baaardzo
        dużo pesto mozne się przykleić do kluski.... :)))). Z wodą nie mieszam (ale
        jadam tylko zcerwone, więc może zielone trzeba?). Poza tym jadam też z chlebem
        zamiast pasty i łyżeczką ze słoika tez .... czasem.
        Smacznego!
    • Gość: ryża małpa Re: PESTO z jakim makaronem najlepiej IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 19.01.03, 11:41
      ja najbardziej lubię z kokardkami: kroję w kostke 1 mozarellę ( z wody, nie
      żadne tam syfy made in Poland) , do tego 1 pomidora też w kostke , 2 łyżeczki
      pesto ( czasem jak za suche to dodaję troszkę oliwy) mieszam i...hmmm...smak
      jest specyficzny ale jak już się do niego przyzwyczaiłam to od pól roku zazeram
      to danko codziennie !!!A jak łatwo zrobić!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka