Gość: malinka IP: *.lodz.msk.pl 02.06.06, 07:50 no właśnie. Z czym można utłuc ziemniaki? Czytałam w którymś z Waszych przepisów że z cebulą. Ale czy ma to być surowa cebula? Starta? Posiekana? Co jeszcze można dodać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
multiaga Re: Ziemniaki tłuczone z... 02.06.06, 08:25 ja robię takie ziemniaki z posiekaną i podsmażoną na złoto cebulką , ponadto robię z uduszoną na maśle marchewką - ziemniaczki po mazursku , z gotowanym kalafiorem , z brokułami duszonymi z czosnkiem , z przeróżnymi ziołami , z wysmażonymi na chrupiąco kawałeczkami boczku , z pdsmażonymi kawałeczkami pieczarek, w ogóle z czym dusza zapragnie bo ziemniaki to wdzięczny temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 02.06.06, 09:06 Oj, z ziemniakami to mozna poszalec! Ja np. robie puree z: - czosnkiem - sosem chrzanowym - kozim serem - swieza pietruszka - musztarda Dijon - pesto... i moglabym tak jeszcze dlugo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogryzek Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: 194.146.219.* 02.06.06, 09:15 ...nie probowalam nigdy ale słyszalam ze z ugotowanym selerem ...tak pol na pol ziemniakow i selera...i ponoc jest pyszniutkie tak samo z ugotowanymi brokulkami i tez jest supcio Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Ziemniaki tłuczone z... 02.06.06, 09:28 ...łyzką dobrej gęstej smietany i duuużą ilościa koperku..... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f było niedawno - mnóstwo do wyboru: 02.06.06, 09:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=42664137&a=42685469 ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Ziemniaki tłuczone z... GDIZEM 02.06.06, 11:46 jak szalec to szalec mozna tez zamrozic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kox Re: Ziemniaki tłuczone z... GDIZEM IP: *.crowley.pl 02.06.06, 11:49 zeszklić czosnek i cebulkę, wymieszać z ziemniakami , posypać startym serem i zapiec - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: *.lodz.msk.pl 02.06.06, 13:31 zrobiłam wersję z selerem. 100g młodych ziemniaków i 100 selera obrałam pokroiłam w kostkę i ugotowałam w osolonej wodzie. W tym czasie zeszkliłam na patelni 50g cebulki. Na koniec po odcedzeniu warzyw wszystko razem zmiażdżyłam na puree dodając posiekany koperek. PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: *.access.telenet.be 02.06.06, 13:50 Czasami tluke mezowi i dodaje lyzeczke majonezu zamiast masla czy smietany Do tego szczypiorek , natka , oregano , koperek Wlasciwie mozna je tluc ze wszystkim z brukselka , marchewka , smazona cebula nawet z burakami , szpinakiem , brokulami , kapusta , grzybami , duszonym porem To co zwykle podajesz jako jarzynke mieszasz z kartoflami i zamiast dwoch dan masz jedno :-) Moze posmakuje ci cos takiego Kartofle ( najlepiej takie nierozlatujce sie ) kroisz w plasterki lub cwiercplasterki , podgrzewasz marchewke z groszkiem Delikatnie mieszasz to z majonezem i zielenina wyjdzie salatka na goraco do miesa , podobnie z brukselka i koperkiem i mozna pokroic ciemnozielone paseczki pora Nawet dodac ugotowane jajako na twardo . Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ziemniaki tłuczone z... 02.06.06, 14:52 z siemieniem lnianym uprzednio uprażonym na suchej patelni+odrobina masła i mleka bądź śmietany. z cebulą podduszoną na maśle z boczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Ziemniaki tłuczone z... 02.06.06, 18:44 Ziemniaki komponuja sie wlasciwie z wszystkim i to jest ich wielka zaleta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli panczkraut-tradycyjna potrawa kuchni śląskiej 02.06.06, 19:58 1 kg białej kapusty 1 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz kapustę i ziemniaki ugotować osobno do miękkości, roztopić na patelni pokrojony w kosteczkę boczek, pokroić w małą kostkę cebule i posiekać czosnek. Gorące po odcedzeniu ziemniaki i kapustę wrzucić do garnka,dodać wytopiony boczek, sól, pieprz do smaku, dobrze wszystko wymieszać(najlepiej drewnianym tłuczkiem) podawać z żeberkami i zimnym piwem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe17 Re: panczkraut-tradycyjna potrawa kuchni śląskiej IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 01:34 Z ziarnem slonecznika, z sezamem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: panczkraut-tradycyjna potrawa kuchni śląskiej IP: *.kolonianet.pl 03.06.06, 07:10 Z buraczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: *.3web.net 03.06.06, 07:16 Jadam je bardzo rzadko, a jak juz, to utluczone z pokrojonym w drobna kostke zoltym serem - fajnie sie ciaaaaaaaaaagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.06.06, 08:10 Tluke je z odrobina swiezego masla,kwasna smietana,duuza iloscia koperku i natki pietruszki i dodaje troche czosnku. Czasem po utluczeniu mieszam ziemniaki z serem feta ale tak zeby sie czulo ser.Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina ...z galka muszkatalowa 05.06.06, 20:46 z maslem, smietana (lub mlekiem) oraz dodaj odrobine startej galki muszkatalowej. tylko nie za duzo, aby aromat nie byl za silny. smacznego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Re: Ziemniaki tłuczone z... IP: 82.118.67.* 06.06.06, 11:30 Polecam z zielonym groszkiem (może być mrożony). Utłuczone ziemniaki mieszasz z całym groszkiem. Naładować tami ziemniakami filiżanki lub miski i na tależ. Fajna wysepka biała w zielone kropi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Z botwinką IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.06, 15:41 Nauczyłam się tak robić w Chorwacji. Liście botwinki (bez łodyżek) poddusić z czosnkiem na oliwie i dodać do ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Z botwinką 06.06.06, 20:23 a jak juz utluczecie , np. z serem feta, to potem jeszcze jakos sie te ziemniaki podgrzewa ? no bo po wymieszaniu z feta juz zdaza wystygnac .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Z botwinką IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.06.06, 07:57 Fete wczesniej wyciagam z lodowki a potem ja mieszam z tluczonymi.To wszystko przed samiutkim podaniem takze nie zdazy wszystko wystygnac.Acha no i zawsze jak tluke i mieszam to mam garnek na malenkim ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Ziemniaki tłuczone z... 06.06.06, 23:23 z serem i z mlekiem z maslem i z serem z maslem i natka pietruszki z zielonym groszkiem z zielenina (natka piertuszki, koperek, bazylia, szczypiorek) z serem bialym ze smietana z kefirem z cebulka podsmazana na maselku na zloto to tyle, co mi przychodzi do glowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Ziemniaki tłuczone z... 07.06.06, 07:54 Z masłem, mlekiem lub śmietaną, czosnkiem, kurkumą i papryką. Odpowiedz Link Zgłoś