Gość: Vil IP: 62.114.29.* 02.02.03, 09:23 Prosilabym bardzo o przepis na likier.Wiem ze do spiritusu lub wodki dodaje sie zoltka.Co dalej? I jak dlugo mozna przechowywac.Z gory serdecznie dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elwira Re: Likier domowej.... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 21:05 Ja gotuję mleko UHT 3,2% i rozpuszczam w nim 2 opakowania dobrego cukru waniliowego lub startą gorzką czekoladę [w zależności od tego,jaki smak chcę uzyskać]oraz dosładzam do smaku.Studzę mleko i,gdy ma temperaturę pokojową,wlewam je do blendera i miksuję,dodając całe jajka.Gdy jajka dokładnie połączą się z mlekiem,wlewam cienką stróżką spirytus [ok.200ml] i dalej miksuję przez chwilę.Całość przecedzam i przelewam do butelek z szeroką szyjką. Przechowywałam taki likierek bardzo długo [ponad rok]-nie zepsół się [spirytus konserwuje],ale zrobił się tak gęsty,że nie mogłam go wylać z butelki. W następnych próbach wykorzystywałam już szersze butelki [np.od Bobo-Frutów]. Robiłam juz kilkanaście razy,w różnej mocy i różnych smakach.Próbowałam też zamiast mleka UHT-śmietankę słodką z kartonu oraz mleko skondensowane niesłodzone.Wszystkie rozwiązania są dobre,zależy to tylko od gustu.Czy woli się gęsty czy rzadki likier. Pozdrawiam i życzę udanych prób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vil Re: Likier domowej.... IP: 62.114.29.* 03.02.03, 09:12 Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.A czy moge to zrobic z wodki, bo tu gdzie mieszkam nigdy w zyciu nie dostane spitytusu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwira Re: Likier domowej.... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.02.03, 21:41 Gość portalu: Vil napisał(a): > > Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.A czy moge to zrobic z wodki, bo tu gdzie > mieszkam nigdy w zyciu nie dostane spitytusu? ============================================================================== Oczywiście Vil,że możesz z wódki,tylko zmniejsz ilość mleka [śmietanki] o połowę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Likier domowej.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 10:23 Witaj, mozesz oczywiscie zrobic Ajerkoniak z wódki, bedzie po prostu słabszy. Za z regulu mieszam spirytus z whisky. A oto moj przepis: 6 zółtek 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki spirytusu 1/2 szklanki whisky 1 szklanka mleka skondensowanego ok. 1 szklanki mleka 3,2 % Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, najlepiej w blenderze miksera, stopniowo dolewac mleko i mleko zageszczone, a później alkohole. Jesli chce sie miec napoj rzadszy należy dolac troche wiecej mleka, jeśli gęsty mniej. Należy uważać, bo z upływem czasu i tak gęstnieje. Ja najbardziej lubie taki, który można jesć łyżeczką :)) Najlepszy jest jak postoi kilka dni, ale można spokojnie pić już na drugi dzień po zrobieniu. Odpowiedz Link Zgłoś