givenchy 05.02.03, 10:55 Proszę o ciekawe przepisy z wykorzystaniem soczewicy. Mam ją w torebkach do gotowania. Kiedyś zrobiłam sałatkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale tak średnio smakowała. Może znacie jakieś ciekawe przepisy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szelma Re: Soczewica IP: *.radom.pilickanet.pl 05.02.03, 14:52 Moja Mama gotuje zupę z soczewicy na wędzonym kurczaku - przepis taki jak na grochówkę łącznie z moczeniem soczewicy. Babcia robiła pierogi z soczewicą - farsz skladał się z ugotowanej soczewicy i gotowanych ziemniaków, pół na pół, przyprawionych na ostro pieprzem. Poezja po odsmażeniu Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wu Re: Soczewica 05.02.03, 15:18 Wydaje mi sie, ze do smaku soczewicy trzeba sie jednak przyzwyczaic. Nie jest od poczatku pyszna i rzucajaca na kolana, ale jest zdrowa;). Ja jadam ja dosyc czesto jako dodatego do obiadu zamiast innych w rodzaju ziemniaki czy makaron. Dodaje wtedy podduszone pieczarki z cebula i przyprawiam. Moze chcialabys sprobowac ugotowac zupe? Potrzebne jest: - 1 lyzka oliwy z oliwek - 1 srednia cebula - 1 kawalek selera naciowego pokrojonego na plasterki - 1/2 malej cukinii pokrojonej na male kawalki - 4 szklanki bulionu - 3 szklanki przetartych pomidorow (najlepiej miec z puszki) - 1 duzy zabek czosnku przecisniety przez praske - 3 lzyki posiekanej pietruszki - 3 lyzki posiekanego szczypiorku - 1/2 lyzeczki soli selerowej (ale wiesz, niekoniecznie) - pieprz - 3 szklanki ugotowanej soczewicy W garnku podsmaz cebule, seler i cukinie. Dodaj bulion, pomidory, czosnek i przyprawy. Przykryj pokrywka i gotuj okolo 10-15 minut mieszajac czasami. Dodaj soczewice i gotuj jeszcze pare minut dluzej. Proporcje ktore Ci podalam wystarcza na wielki garnek tej zupy, mozesz sprobowac najpierw z polowa iloscia skladnikow:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: givenchy Re: Soczewica IP: proxy / 212.76.35.* 05.02.03, 15:26 Brzmi bardzo, bardzo smakowicie. Dziękuję za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: Soczewica IP: *.katowice.agora.pl 05.02.03, 16:29 A ja jestem fanką soczewicy z warzywami. Soczewicę gotuje się z przyprawami tj. 1liść laurowy i 2-3 ziela ang. (wyjąć je zaraz po ugotowaniu!) i troszkę soli. Osobno smażę warzywa na oleju (najczęściej jakąś mieszankę - mrożonkę), na koniec dodaję sporo (1/3-1/2 kostki) masła. Na soczewicę układam warzywka. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Soczewica IP: 157.25.122.* 05.02.03, 18:04 a ja lubie soczewice na zimno: gotuje ja do miekkosci (ale nie na papke!!) z listkiem laurowym i cebulą po ostudzeniu (i wyjeciu cebuli) dodaje ogorka konserwowego pokrojonego w kostke, czarne oliwki i sos zrobiony z jogurtu naturalnego z bardzo ostrą musztarda + sol i pieprz. Pychota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLBe Re: Soczewica IP: *.*.*.* 06.02.03, 15:53 To jest z Indii i nazywa się Shaami Kabaab 60 dkg mięsa mielonego 10 dkg łuskanej soczewicy duża cebula 2 zabki czosnku 2 strąki papryczki chilli Soczewicę zamoczyć w wodzie na ok 2 godziny. Cebulę i czosnek w kostkę i zeszklić na oliwie. Wymieszać z mięsem i odcedzoną soczewicą. Włożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem powoli aż woda zostanie wchłonięta. Wystudzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać garam massalę (dużo) sól i pokrojone w drobną kosteczkę chilli. Formować z masy niewielkie okrągłe placuszki i smażyć na oleju z obu stron na jasnobrązowo. Ponieważ ostre podawać z sosem zrobionym z jogurtu, posiekanego koperku i soli. Naprawdę pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Soczewica IP: *.athens.access.acn.gr 06.02.03, 15:59 A ja mieszkam w Grecji, gdzie bardzo powszechna, popularna i lubiana jest prosta zupa z soczewicy, nazywanej tu fakies (akcent na e) a robi sie to cudo tak. Gotujesz soczewice az bedzie pol twarda pol miekka (pol kilogramowe opakowanie) i odlewasz wode. NAstepnie wlewasz siweza wode , wrzucasz posiekana cebule, listek laurowy, sok pomidorowy, oliwe, sol, pieprz, cukru troszke, ogtujesz do miekkosci wwszystko razem. MA powstac gesta zupa. Po ugotowaniu jeszcze dodajesz ostu winnego do smaku. Mozna tez dodac oliwe z oliwek dopiero po ugotowaniu - wtedy nie traci wartosci odzywczych. Polecam, prosta, szybka, tania pozywna zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Soczewica IP: 153.19.179.* 07.02.03, 16:52 Ja do zwykłej zupy jarzynowej (z tego co akurat mam pod ręką) dodaję parę garści soczewicy, albo gotuję pół na pół z ryżem do drugiego dania (tylko trzeba jakieś 15 minut wcześniej wrzucić, potem można dodać ryż i gotować razem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasjopea Re: Soczewica IP: *.tkdami.net 07.02.03, 23:13 givenchy napisała: > Proszę o ciekawe przepisy z wykorzystaniem soczewicy. Mam ją w torebkach do > gotowania. Kiedyś zrobiłam sałatkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, > ale tak średnio smakowała. Może znacie jakieś ciekawe przepisy ? Givenchy, a gdzie mozna kupic soczewice w torebkach? i jak wyglada (opakowanie, nie soczewica :)) no i przede wszystkim, czy gotowanie takiej torebkowej jest latwiejsze? :)) Soczewica najbardziej mi pasuje do pomidorkow i czosnku :) Swietnie sie komponuje w tym zestawieniu :) A! Dla zabieganych 'maloczasowcow' - polecam soczewice w puszce wloskiej firmy Davia :) pozdrawiam, kasjopea Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Soczewica 11.02.03, 08:43 Gość portalu: kasjopea napisał(a): > givenchy napisała: > > > Proszę o ciekawe przepisy z wykorzystaniem soczewicy. Mam ją w torebkach d > o > > gotowania. Kiedyś zrobiłam sałatkę zgodnie z przepisem podanym na opakowan > iu, > > ale tak średnio smakowała. Może znacie jakieś ciekawe przepisy ? > > Givenchy, > a gdzie mozna kupic soczewice w torebkach? i jak wyglada (opakowanie, nie > soczewica :)) no i przede wszystkim, czy gotowanie takiej torebkowej jest > latwiejsze? :)) > Soczewica najbardziej mi pasuje do pomidorkow i czosnku :) Swietnie sie > komponuje w tym zestawieniu :) > A! Dla zabieganych 'maloczasowcow' - polecam soczewice w puszce wloskiej firmy > Davia :) > > pozdrawiam, > kasjopea W każdym supermarkecie powinnaś dostać. Moja soczewica była (wczoraj ją wyrzuciłam, bo okazała się już przeterminowana) w ciemnozielonym pudełku z 4 torebkami soczewicy po 100g. Nie pamiętam niestety firmy. Odpowiedz Link Zgłoś