Dodaj do ulubionych

sałatka z pieczonej papryki

09.08.06, 23:22
Obrane połówki papryki piecze się do zbrązowienia skórki, potem obiera, kroi
i.... No właśnie, nie pamiętam co było dalej. Chyba czosnek się dodawało.
Oliwę? Pomoże ktoś litościwy?
Obserwuj wątek
    • Gość: malinka Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.lodz.msk.pl 10.08.06, 08:48
      obrane papryki sie obiera po zbrazowieniu skorki? :)
    • Gość: serenissima1 Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:21
      Owszem: najpierw przekrawa się papryki na pół i pozbawia zielonych ogonków oraz
      gniazd nasiennych, po czym piecze się je aż do zbrazowienia skórki, po czym
      obiera z tej skórki, po czym kroi i miesza z..... no własnie! Nie wiem z czym?
      Pomoże ktoś równie litościwy co dociekliwy?
      • jacek1f nic sie nie przekrawa:-) Cale papryki kladzie sie 10.08.06, 09:28
        do piekarnika na 20-30 minut , potem schladza w torbie papierowej lub folii
        alu, obiera, czysci, kroi w paski.
        Teraz oliwa i cytryna, przyprawy. (zamiast cytryny mozna uzyć dobrego octu
        winnego).
        Mozna czosnek - nie trzeba. Ja nie daje.
        Do lodówki na jakiś czas - lub do słoików na dłużej.
        Lub potem do piekarnika na 15 minut - jesli chcesz podac na cieplo.
        Koniec.
        • Gość: bfinger Jacku, a w jakiej temp.?n/t IP: 217.11.130.* 10.08.06, 09:44
          • jacek1f ja daje na maksa i zagladam czy juz czarnieje 10.08.06, 10:08
            skorka, przewracam nawet raz. Ale mozna na 220 poprostu na te jakies 15 minut...

Aha, i potem jak sie obiera to nie wylewaj tego ich soku wspanialego, tylko
            sok ten tez zmieszaj z oliwa i cytrytna lub octem winnym - białym! :-)
            powodzenia.
            • Gość: bfinger Re: ja daje na maksa i zagladam czy juz czarnieje IP: 217.11.130.* 10.08.06, 11:10
              dzięki ;)
              • mareda33 Feta 10.08.06, 11:54
                Ja dodaje fetę i czosnek i koniecznie ocet balsamiczny. Pyszka pyszka.
    • serenissima1 Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 12:18
      Dziękuję:)
      W tzw. międzyczasie wymysliłam sobie, ze dodam czosnek, posiekaną natkę
      pietruszki, cytrynę, olej z pestek winogron z kroplą oliwy z pestek dyni, żeby
      "dymu" dodać.
      Smacznego:)
      • Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 18:50
        ja daje oliwe z oliwek (ma plywac w oliwie), duzo startego czosnku, kilka
        ziaren pieprzu, liscie laurowe, sol, czasami ziola prowansalskie. Natomiast
        nigdy nie zakwaszam octem ani cytryna. Zostawiam w glinianym naczyniu pod
        przykryciem na cala noc. Podaje do wedlin, makaronu, mies.
    • monia_77 Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 12:20
      A jak dodasz koziego sera to juz bedzie ehhh ;))
      • siwamar Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:46

Obraną ze skórki paprykę układam warstwami w słoiku przyprawiam slą pieprzem i każdą warstwę przesypuję natką pietruszki. Wytrzymuje całą zimę . Dobra do mięs lub na kanapkę.
        • jacek1f je! n/t 10.08.06, 20:47
        • siwamar Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:48
          Oczywiście zalewam olejem. Można zakwasić np sokiem z cytryny
        • lina37 Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 00:11
          juz kocham twoja recepte!!!!!
    • doris-ek Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:44

Najwazniejsze jest to ze marynujesz z anchois (anchovies) wtedy smak papryki
      sie bardzo uintensywnia. Mozesz same anchois wyjac przed podaniem jezeli nie
      lubisz. Do tego mozna dodac kapary i ziola(ja lubie bazylie, M oregano,
      pietruszka tez ok)

Reszta wedlug uznania ja podaje ulozone niczym kwiat na talerzu (plasterki
      papryki(zoltej, czerwonej i fioletowej) to platki, a srodek z kaparow). Do tego
      podaje mozarelle z bawolego mleka, oliwki i pieczone marynowane pomidory.
      • Gość: agawa Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.06, 16:17
        Czy aby ta papryczka wytrzymała dłuższy czas należy ją pasteryzować. Jezeli nie
        to trzymac ja w lodówce czy mozna w temp.pokojowej?
        • Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 21:29
          najlepiej w chlodnym miejscu, ale w lodowce tez mozesz przeez kilka dni.
          • lina37 Re: sałatka z pieczonej papryki 11.09.06, 22:13
            a taka papryka z czosnkiem ioliwka zoliwy smakuje super z makaronem
            • Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 22:16
              super
    • siostraheli Re: sałatka z pieczonej papryki 11.09.06, 23:37
      wkleję moją, klasyczną z kolendrą. IMHO najlepsza jest wersja z kolendrą.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27588802&a=27588802
      • aniutek Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 05:23
        papryka upieczona, czosnek , ocet balsamiczny, bazylia,oliwa podaje z mozzarella,
        oliwkami,suszonymi, pomidorami, salami czy szynka parmenska- pycha :)
        doskonala tez na pizzy czy jako skladnik zupy ( warzywny wywar, papryka wszytsko
        zmiksowane,pieprz,bazylia, oregano, grzanki )
        • Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 12.09.06, 09:34
          grzanki tez miksujesz ?
          przypomnialo mi sie, ze jest swietna wlasnie na grzankach (bruschetta), z
          moozza i wszystkim tym, co piszesz
          • Gość: michunia Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.06, 15:04
            czy te papryki czyms natluszczacie czy ida gole do pieczenia?
            • houhou Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 16:35

Gołe. Nie przestrasz się, że się czarne porobią, tak ma być:)

---------------
              "(...)nawet żyrafę ze stołka jak bieda...
              i tylko jeża przelecieć się nie da!!!"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka