serenissima1 09.08.06, 23:22 Obrane połówki papryki piecze się do zbrązowienia skórki, potem obiera, kroi i.... No właśnie, nie pamiętam co było dalej. Chyba czosnek się dodawało. Oliwę? Pomoże ktoś litościwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malinka Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.lodz.msk.pl 10.08.06, 08:48 obrane papryki sie obiera po zbrazowieniu skorki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serenissima1 Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:21 Owszem: najpierw przekrawa się papryki na pół i pozbawia zielonych ogonków oraz gniazd nasiennych, po czym piecze się je aż do zbrazowienia skórki, po czym obiera z tej skórki, po czym kroi i miesza z..... no własnie! Nie wiem z czym? Pomoże ktoś równie litościwy co dociekliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nic sie nie przekrawa:-) Cale papryki kladzie sie 10.08.06, 09:28 do piekarnika na 20-30 minut , potem schladza w torbie papierowej lub folii alu, obiera, czysci, kroi w paski. Teraz oliwa i cytryna, przyprawy. (zamiast cytryny mozna uzyć dobrego octu winnego). Mozna czosnek - nie trzeba. Ja nie daje. Do lodówki na jakiś czas - lub do słoików na dłużej. Lub potem do piekarnika na 15 minut - jesli chcesz podac na cieplo. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ja daje na maksa i zagladam czy juz czarnieje 10.08.06, 10:08 skorka, przewracam nawet raz. Ale mozna na 220 poprostu na te jakies 15 minut... Aha, i potem jak sie obiera to nie wylewaj tego ich soku wspanialego, tylko sok ten tez zmieszaj z oliwa i cytrytna lub octem winnym - białym! :-) powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bfinger Re: ja daje na maksa i zagladam czy juz czarnieje IP: 217.11.130.* 10.08.06, 11:10 dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mareda33 Feta 10.08.06, 11:54 Ja dodaje fetę i czosnek i koniecznie ocet balsamiczny. Pyszka pyszka. Odpowiedz Link Zgłoś
serenissima1 Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 12:18 Dziękuję:) W tzw. międzyczasie wymysliłam sobie, ze dodam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, cytrynę, olej z pestek winogron z kroplą oliwy z pestek dyni, żeby "dymu" dodać. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 18:50 ja daje oliwe z oliwek (ma plywac w oliwie), duzo startego czosnku, kilka ziaren pieprzu, liscie laurowe, sol, czasami ziola prowansalskie. Natomiast nigdy nie zakwaszam octem ani cytryna. Zostawiam w glinianym naczyniu pod przykryciem na cala noc. Podaje do wedlin, makaronu, mies. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 12:20 A jak dodasz koziego sera to juz bedzie ehhh ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
siwamar Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:46 Obraną ze skórki paprykę układam warstwami w słoiku przyprawiam slą pieprzem i każdą warstwę przesypuję natką pietruszki. Wytrzymuje całą zimę . Dobra do mięs lub na kanapkę. Odpowiedz Link Zgłoś
siwamar Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:48 Oczywiście zalewam olejem. Można zakwasić np sokiem z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 00:11 juz kocham twoja recepte!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: sałatka z pieczonej papryki 10.08.06, 20:44 Najwazniejsze jest to ze marynujesz z anchois (anchovies) wtedy smak papryki sie bardzo uintensywnia. Mozesz same anchois wyjac przed podaniem jezeli nie lubisz. Do tego mozna dodac kapary i ziola(ja lubie bazylie, M oregano, pietruszka tez ok) Reszta wedlug uznania ja podaje ulozone niczym kwiat na talerzu (plasterki papryki(zoltej, czerwonej i fioletowej) to platki, a srodek z kaparow). Do tego podaje mozarelle z bawolego mleka, oliwki i pieczone marynowane pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.06, 16:17 Czy aby ta papryczka wytrzymała dłuższy czas należy ją pasteryzować. Jezeli nie to trzymac ja w lodówce czy mozna w temp.pokojowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 21:29 najlepiej w chlodnym miejscu, ale w lodowce tez mozesz przeez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: sałatka z pieczonej papryki 11.09.06, 22:13 a taka papryka z czosnkiem ioliwka zoliwy smakuje super z makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 11.09.06, 22:16 super Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: sałatka z pieczonej papryki 11.09.06, 23:37 wkleję moją, klasyczną z kolendrą. IMHO najlepsza jest wersja z kolendrą. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27588802&a=27588802 Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 05:23 papryka upieczona, czosnek , ocet balsamiczny, bazylia,oliwa podaje z mozzarella, oliwkami,suszonymi, pomidorami, salami czy szynka parmenska- pycha :) doskonala tez na pizzy czy jako skladnik zupy ( warzywny wywar, papryka wszytsko zmiksowane,pieprz,bazylia, oregano, grzanki ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dsl.club-internet.fr 12.09.06, 09:34 grzanki tez miksujesz ? przypomnialo mi sie, ze jest swietna wlasnie na grzankach (bruschetta), z moozza i wszystkim tym, co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michunia Re: sałatka z pieczonej papryki IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.06, 15:04 czy te papryki czyms natluszczacie czy ida gole do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
houhou Re: sałatka z pieczonej papryki 12.09.06, 16:35 Gołe. Nie przestrasz się, że się czarne porobią, tak ma być:) --------------- "(...)nawet żyrafę ze stołka jak bieda... i tylko jeża przelecieć się nie da!!!" Odpowiedz Link Zgłoś