shilla01 10.08.06, 09:39 mam zamarynowanego łososia, chcę go usmażyć, czy potrzebna jest panierka czy po prostu wrzucam takeigo na patelnie?? SPrawa dość pilna bo muszę zrobić obiad do 12. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 09:44 Jak wolisz. Na wszelki wypadek możesz oprószyć mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 09:48 A jaki to łosoś. Dzwonka czy filet. Obtocz w mące i nadmiar strząśnij, chociaż ja bym go raczej upiekł na ruszcie lub w alufoli niż smażył. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie smaz, wlacz piekarnik, kladz w alu...obwiniete 10.08.06, 09:51 go - doprawiony sola , pieprzem i cytryną i koperkiem. 15 minut. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Mozesz upiec w ciecie francuskim ale IP: 82.118.67.* 10.08.06, 10:04 pewnie juz dzis nie dasz rady go dobrze rozmrozić... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Mozesz upiec w ciecie francuskim ale 10.08.06, 10:05 mam filety , nie zamrozone. Ale mam malo czasu wiec szybko pisz, moze wykorzystam nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Miałem na myśli rozmrozenie ciasta a nie IP: 82.118.67.* 10.08.06, 10:22 łososia :) Ciasto francuskie kupisz zamrozone w wiekszosci lepiej zaopatrzonych sklepów. Najlepiej dzien przed robieniem wlozyc je do lodowki by spokojnie sie rozmroziło. Ciasto troche rozwałkowywujesz, najlepiej podziel na 2 kawałki (wiekszy i mniejszy) i posyp odrobiną maki. Na mniejszym kladziesz rybe (zamarynowaną, z porami, szpinakiem lub jak ci sie podoba. Mozesz ją tez lekko podsmazyc) a wiekszą czescią przykrywasz rybe jak kołderką. Ciasto sklejasz roztrzepanym jajkiem. Blacha, pergamin i na to rybe w cieście. Ciasto mozesz ponacinac. Ja robie 15-20 min pod folią i tyle tez bez folii by sie ciasto zarunieniło. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t IP: 82.118.67.* 10.08.06, 09:46 Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:47 no to już nic nie wiem :(( powiedzcie mi dobre dusze jeszcze czy mogę smażyc na oleju i jesli tak to czy w głebokim ? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Czemu się uparłaś na to smażenie?n/t 10.08.06, 09:51 bo raz w tygodniu mam łososia z piekarnika , chce choc raz zjeść inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:50 Ja bym nie smażyła na głębokim, tylko na odrobinie tłuszczu...Pewnie zaraz oberwę, ale ja lubię niezdrowo - na maśle... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:54 momas napisała: > Ja bym nie smażyła na głębokim, tylko na odrobinie tłuszczu...Pewnie zaraz > oberwę, ale ja lubię niezdrowo - na maśle... > :)) Eeeee tam. Spróbuj na mieszance masła z olejem. A dla szukającej sposobu na smażenie: gotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=%B3oso%B6&kat=37 Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:56 Mieszanka tyż dopuszczalna - masło nie pali sie za szybko. Ale masło musi być, tak by był ten SMAK. No, idelane jest ghee... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 10:00 ok, dzieki wielkie za szybka reakcję, opruszę odrobiną mąki , będzie tak pół na pół. Jak dam rade poinformuję jak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 10:28 Bez panierki i bez mąki. Nie wiem jak zamarynowałaś łososia, ja najbardziej lubię a la nature, bez marynaty. Na patelnię wlej trochję oleju, poczekaj aż się rozgrzeje, dodaj kawałek masła i od razu kładź łososia skórą w dół. Niech się chwilę posmaży, podlej nieco wodą i wtedy dodaj przyprawy jakie lubisz, ja np. kładę obok ziele angielskie. Gdy woda odparuje, przewróć go, posmaż jeszcze dosłownie chwilę i gotowy. Już na talerzu połóż na nim kawałek surowego masła. Je przed smażeniem jescze solę i w trakcie dodaję świeżo zmielonego pieprzu ale nie jestem amatorką skrapiania ryb czy owoców morza sokiem z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś