Gość: Mika9949 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:22 Moja córa ma anemię.Wiem że robi się jakiś sok z buraków,ale jak?Proszę o wskazówki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f e tam... 29.08.06, 14:27 Poczytaj tu: I nie licz za bardzo na sok... www.dobradieta.pl/forum/archiwa/sok-z-burakw-10785.htm www.wegetarianie.pl/mod-subjects-viewpage-pageid-291.html Odpowiedz Link Zgłoś
mika9949 Re: e tam... 29.08.06, 14:53 Dzięki,zaczne jednak od soku może pomoże Nie cierpie tabletek.Oczywiscie juz sprawdzilam i poczytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: anemia a buraki 29.08.06, 15:02 dużo wątróbki,szpinaku,chleb razowy,śliwki,truskawki,fasolka szparagowa,kapusta włoska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika9949 Re: anemia a buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:26 Wiem,ze na Ciebie moge liczyć BP. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: anemia a buraki 29.08.06, 15:20 a ja jeszcze dodam - duzo natki pietruszki do wszystkiego witamina c jest niezbedna do przeswajania zelaza, a w natce jest stosunkowo dobrze wchlaniana i tolerowana rowniez czarne porzeczki mi najbardziej pomagal kwas buraczany z natka i watrobki Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: anemia a buraki 29.08.06, 15:32 mamusia mnie raczyla tym sokiem zawsze, jak sie tylko gorzej poczulam, a ten uroczy napoj to nic innego jak buraki, marchewka i jablko, wrzucone do sokowirowki. moja mama nie slodzi, ale ja zawsze cichaczem dodawalam troszke cukru. jednak co by o tym paskudnym soku nie mowic, to daje duzo energii, i na mnie dziala duzo lepiej niz kawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: anemia a buraki 29.08.06, 15:46 Z rok temu mialam slaby wynik żelaza i lekarz orzekł, że owszem warzywa i owoce z żelazem są dobre. Lecz żelazo w nich jest slabiej przyswajalne niż np. w wątróbce i kazal jeść sporo wątroby i czerwonego mięsa. Nie bylam zachwycona ale coż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika9949 Re: anemia a buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:04 To mam problem córka jest wegetarianką.Na razie jest sok i warzywa.Pamiętam ze mnie mama dawała sok wprost "z buraka",ale czy tam był sam cukier czy coś jeszcze to nie wiem(może cytryna?) Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: anemia a buraki 29.08.06, 16:10 Dobrym źródłem źelaza są morele, także suszone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firletka Re: anemia a buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:43 witam! ja tez mam anemie, wg pzrepisu mojej mamki, wydrążam sporą "dziurę" w duzym buraku, wlewam lyzeczke spirytusu, dodaje zyleczke cukru i niech postoi z dzien, potem zlewasz i lyzeczke rano i wieczorkiem (jak syrpoek):) zycze zdrowka córci! Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: anemia a buraki 29.08.06, 16:57 Yyy... W łyżeczce to może i jest żelazo, ale raczej niedużo... Jeśli wegetarianka, polecam soczewicę i soję, orzechy (pistacjowe!), natkę pietruszki, groch, fasolę. Otręby. Płatki. Kasze - zwłaszcza jaglaną, gryczaną. Jajka. 100 g buraka ma mniej lub tyle samo żelaza, co każde z tych produktów. pozdrawiam i życzę powodzenia Martva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: anemia a buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:10 Moja mama zrobiła dla mnie sok z kiszonych buraków, kiedy byłam w ciąży i miałam anemię. Sok pyszny, kwaśniutki a anemia przeszła jak ręką odjął. Jeśli chcesz moge zapytać wieczorkiem o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
mika9949 Re: anemia a buraki 01.09.06, 16:07 Jeżeli to nie sprawi Ci kłopotu to będę wdzięczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: anemia a buraki 01.09.06, 16:10 ja tez chcę,dobrego nigdy za wiele.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś