Dodaj do ulubionych

Bakłażan

01.09.06, 10:41
Witam!
Zamierzam pierwszy raz w życiu kupić i upichcić bakłażana. I tu moje pytanie:
jakie danie najlepiej zrobić z niego na pierwszy raz? Upiec? Usmażyć? Nie mam
pomysłów. Znawcy! Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Na przykład tak: 01.09.06, 10:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23446616&v=2&s=0
      (W innym wydaniu bakłażan już mi tak nie smakuje.)
      • dusiek7 Re: Na przykład tak: 01.09.06, 10:46
        O dziękuję Ci bardzo! Znawco!
        Robię na obiad - wygląda pysznie!
        • cipcipkurka Nie ma za co. Powodzenia :-) n/t 01.09.06, 10:53
          • ba_nita Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 11:29
            Tak jak z moja żońcią - upierała się, że nie ma smaku bakłażanik to posmarowałem
            oliwą, sól, pieprz i nic więcej...Niam z pieczywem upieczonym domowo. No a potem
            można szaleć na 1001 sposobów.
            • Gość: zadumana Re: A ja na pierwszy raz... IP: 83.238.166.* 01.09.06, 11:38
              Kogoś kto się nasłuchał "jakie dobre" warto jednak uprzedzić, że smak jest
              delikatny i mało wyrazisty. Entuzjaści potraw pikantnych są po degustacji nieco
              zdezorientowani.
              Proponowany przepis jest moim zdaniem super, ale...:)
              • karmin-cynober Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 12:26
                Poddus baklazana dluzej to bedzie mial smak. Jadalny jest jak juz jest miekki,
                jak go jeszcze 20 minut poddusisz to poczujesz.
              • Gość: senin Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 18:57
                baklazan sprawdza sie wlasnie w potrawach pikantnych -
                moj sztandarowy przepis tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33752396&a=33752396

groszek w sraczkach mozna pominac lub zastapic fasolka,pak choy, lub inna
                zielenizna
                (jesli fasolka to smazyc przed pomidorami - ok 3 minuty)
                • maialina1 Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 23:18
                  "groszek w sraczkach", hihihi :)
                  • Gość: Stary Qfwfq Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:18
                    Bakłażan is the best.....
                    1.Smażony: plastry, własnie że w panierce - smakuje boczniakowato i nie łapie
                    tłuszczu. Oczywiscie przyprawy (lekko ostre, parmezan, sos czosnkowy) konieczne

2. Smazony bez panierki - jak ktos nizej napisal, ale nie polecam. Nie zawsze
                    się uda, i jednak długo smazony jest lepszy

3. Smazony na zimno jako zakąska: (bodaj z Gruzji) - smazyc plastry, dać mu
                    nasiąknąc tłuszczem (dobrym!), smazyc az zmęknie. Podawać z lodówki jako
                    przystawkę na zimno z majonezem oraz czosnkiem (posiekany lub wyciskany).
                    Konieczne wino czerwone. Cięzkostrawne, ale pyszne. Jesc z umiarem..

4. NAJLEPSZE - faszerowany! Przekroic na pół, wydrązyc, osolić do odcieknięcia
                    na 30 min ( w kazdym przepisie - na wszelki wypadek). Zrobić farsz - tu pole do
                    inwencji: moze byc np. mięso mielone, duzo pomidorów, papryka, papryka w
                    proszku (koniecznie), cebula, czosnek, przyprawy; moze byc bez mięsa, mozna dac
                    grzyby/pieczarki - byle smak byl wyrazisty. Mozna/nalezy do duszenia farszu
                    dodac to co wydrązylo sie z bakłażana.
                    Na patelni beztluszczowej lub w piekarniku polozyc polowki baklazana, pare
                    minut poddusic, potem dopakowac farsz i piec do miekkości (15-30 minut, zalezy
                    od temperatury i wilgoci). Na to ser zolty i/lub parmezan. Naprawde proste i
                    palce lizac (i wszystko inne tez).
                    • Gość: Stary Qfwfq Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:22
                      5. Oczywiscie grillowany tez is the best!!! Tu nie ma mowy o piciu tłuszczu,
                      zachowuje się jak normalne warzywo;)
      • Gość: mgr Re: Na przykład tak: IP: 82.177.97.* 01.09.06, 20:29
        To na pewno nie na pierwszy raz!!! :-( Dla singla za duży kłopot z taką ilością
        dodatków, potem to trzeba będzie jeść przez tydzień. Na dodatek ja jestem takim
        singlem, co miksera nie posiada, ani nie umie posługiwać się piekarnikiem (nie
        ma podanej temperatury, a żeby eksperymentować, to szkoda mi tego co by się
        ewentualnie zmarnowało)
        Temat mnie zainteresował, bo też mam ochotę spróbować tego dziwadła. Czy da się
        go zjeść normalnie na surowo w jakiejś sałatce?? Albo podsmażyć samego na
        patelni, na oleju albo ugotować i zjeść z wody? Nie zależy mi na żadnych
        fajerwerkach smaku, tylko tak dla orientacji co to za grzyb? :-)
        • Gość: senin no to kawe na lawe IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 20:42
          zadne dziwadlo

potnij na 2 cm kawalki, posol obficie
          odstaw na 20 min

oplucz

osusz

wrzuc na bardzo goracy, gleboki olej
          smaz az sie lekko zbrazowi

(olej powinien byc tak goracy by w kawalki baklazana zabrazowily sie w ciagu ok
          10 sekund - w innym razie kicha, zacznie "pic" olej jak gabka)

sprobuj - powinno smakowac

kombinuj z pomidorami, zawsze dobrze sie komponuje, ale dodaj jakichs przypraw
          na litosc Boska

nie jakies tam: "posolis, popieprzyc, opanierowac w jajku i bulce" - to nie
          schabowy, do slodkiej anielki;)!
          • karmin-cynober Re: no to kawe na lawe 01.09.06, 21:38
            Dopisz jeszcze , ze jak juz go tak smazyc to ma byc suchy. Wytrzec z wody i
            suchego wrzucic na patelnie. Jak brazowieje to sypie curry, potem mniejszy
            ogien, troche papryki pokrojonej w paski, suszonych sliwek, ostrego pieprzu, po
            jakims czasie jak juz jest miekki pokrywka na patelnie i troche cynamonu.Dusze
            jeszcze jakis czas i gotowe. Do tego ryz i mieso z indyka.
            Ja kroje w plastry ok. 1 cm., sole, smaruje cytryna( zeby nie zbrazowial) i
            odstawiam. Po 20 min. plucze i wycieram, kroje plasterki na szesc czesci i na
            patelnie. Jest odmiana baklazana ktorej nie trzeba posypywac sola i odstawiac.
            Ssol jest do wyciagniecia goryczy.
            • Gość: senin Re: no to kawe na lawe IP: *.dsl.dodo.com.au 02.09.06, 00:23
              karmin-cynober napisała: (...)
              > Dopisz jeszcze , ze jak juz go tak smazyc to ma byc suchy.

no przecie napisalam

Jak brazowieje to sypie curry, potem mniejszy
              > ogien, troche papryki pokrojonej w paski, suszonych sliwek, ostrego pieprzu,
              po
              > jakims czasie jak juz jest miekki pokrywka na patelnie i troche cynamonu.Dusze
              > jeszcze jakis czas i gotowe. Do tego ryz i mieso z indyka.

tego, co ja podalam to tak sie nie da, bo smazony jest na glebokim oleju -
              zreszta jak dla mnie zbyt eklektyczny ten przepis,
          • maialina1 Re: no to kawe na lawe 01.09.06, 23:19
            Gość portalu: senin napisał(a):

> zadne dziwadlo
            >
            > potnij na 2 cm kawalki, posol obficie
            > odstaw na 20 min
            >
            > oplucz
            >
            > osusz
            >
            > wrzuc na bardzo goracy, gleboki olej
            > smaz az sie lekko zbrazowi
            >
            >
            > (olej powinien byc tak goracy by w kawalki baklazana zabrazowily sie w ciagu ok
            >
            > 10 sekund - w innym razie kicha, zacznie "pic" olej jak gabka)
            >

AAAAAAAAAaaaa............... to dlatego moj tak pil :)
            Dzieki, juz wiem co mu bylo, hehhehe :)

"co mi pani nim tu sra pod oknem!?"

kanarki
    • karmin-cynober Re: Bakłażan 01.09.06, 21:41
      O baklazanach bylo juz sporo. pogrzeb w forum do tylu.
    • coralin Re: Bakłażan 02.09.06, 13:19
      Jadłam kiedyś pyszna sałatke z obsmażanego lub ogrilowanego bakłażana z tartą
      drobno marchewką i czosnkiem(marchewka oblepiała bakłażana i czosnku też było
      dużo) Sałatka była przepyszna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka