dusiek7 01.09.06, 10:41 Witam! Zamierzam pierwszy raz w życiu kupić i upichcić bakłażana. I tu moje pytanie: jakie danie najlepiej zrobić z niego na pierwszy raz? Upiec? Usmażyć? Nie mam pomysłów. Znawcy! Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Na przykład tak: 01.09.06, 10:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23446616&v=2&s=0 (W innym wydaniu bakłażan już mi tak nie smakuje.) Odpowiedz Link Zgłoś
dusiek7 Re: Na przykład tak: 01.09.06, 10:46 O dziękuję Ci bardzo! Znawco! Robię na obiad - wygląda pysznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 11:29 Tak jak z moja żońcią - upierała się, że nie ma smaku bakłażanik to posmarowałem oliwą, sól, pieprz i nic więcej...Niam z pieczywem upieczonym domowo. No a potem można szaleć na 1001 sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: A ja na pierwszy raz... IP: 83.238.166.* 01.09.06, 11:38 Kogoś kto się nasłuchał "jakie dobre" warto jednak uprzedzić, że smak jest delikatny i mało wyrazisty. Entuzjaści potraw pikantnych są po degustacji nieco zdezorientowani. Proponowany przepis jest moim zdaniem super, ale...:) Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 12:26 Poddus baklazana dluzej to bedzie mial smak. Jadalny jest jak juz jest miekki, jak go jeszcze 20 minut poddusisz to poczujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 18:57 baklazan sprawdza sie wlasnie w potrawach pikantnych - moj sztandarowy przepis tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33752396&a=33752396 groszek w sraczkach mozna pominac lub zastapic fasolka,pak choy, lub inna zielenizna (jesli fasolka to smazyc przed pomidorami - ok 3 minuty) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: A ja na pierwszy raz... 01.09.06, 23:18 "groszek w sraczkach", hihihi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Qfwfq Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:18 Bakłażan is the best..... 1.Smażony: plastry, własnie że w panierce - smakuje boczniakowato i nie łapie tłuszczu. Oczywiscie przyprawy (lekko ostre, parmezan, sos czosnkowy) konieczne 2. Smazony bez panierki - jak ktos nizej napisal, ale nie polecam. Nie zawsze się uda, i jednak długo smazony jest lepszy 3. Smazony na zimno jako zakąska: (bodaj z Gruzji) - smazyc plastry, dać mu nasiąknąc tłuszczem (dobrym!), smazyc az zmęknie. Podawać z lodówki jako przystawkę na zimno z majonezem oraz czosnkiem (posiekany lub wyciskany). Konieczne wino czerwone. Cięzkostrawne, ale pyszne. Jesc z umiarem.. 4. NAJLEPSZE - faszerowany! Przekroic na pół, wydrązyc, osolić do odcieknięcia na 30 min ( w kazdym przepisie - na wszelki wypadek). Zrobić farsz - tu pole do inwencji: moze byc np. mięso mielone, duzo pomidorów, papryka, papryka w proszku (koniecznie), cebula, czosnek, przyprawy; moze byc bez mięsa, mozna dac grzyby/pieczarki - byle smak byl wyrazisty. Mozna/nalezy do duszenia farszu dodac to co wydrązylo sie z bakłażana. Na patelni beztluszczowej lub w piekarniku polozyc polowki baklazana, pare minut poddusic, potem dopakowac farsz i piec do miekkości (15-30 minut, zalezy od temperatury i wilgoci). Na to ser zolty i/lub parmezan. Naprawde proste i palce lizac (i wszystko inne tez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Qfwfq Re: A ja na pierwszy raz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:22 5. Oczywiscie grillowany tez is the best!!! Tu nie ma mowy o piciu tłuszczu, zachowuje się jak normalne warzywo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr Re: Na przykład tak: IP: 82.177.97.* 01.09.06, 20:29 To na pewno nie na pierwszy raz!!! :-( Dla singla za duży kłopot z taką ilością dodatków, potem to trzeba będzie jeść przez tydzień. Na dodatek ja jestem takim singlem, co miksera nie posiada, ani nie umie posługiwać się piekarnikiem (nie ma podanej temperatury, a żeby eksperymentować, to szkoda mi tego co by się ewentualnie zmarnowało) Temat mnie zainteresował, bo też mam ochotę spróbować tego dziwadła. Czy da się go zjeść normalnie na surowo w jakiejś sałatce?? Albo podsmażyć samego na patelni, na oleju albo ugotować i zjeść z wody? Nie zależy mi na żadnych fajerwerkach smaku, tylko tak dla orientacji co to za grzyb? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin no to kawe na lawe IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 20:42 zadne dziwadlo potnij na 2 cm kawalki, posol obficie odstaw na 20 min oplucz osusz wrzuc na bardzo goracy, gleboki olej smaz az sie lekko zbrazowi (olej powinien byc tak goracy by w kawalki baklazana zabrazowily sie w ciagu ok 10 sekund - w innym razie kicha, zacznie "pic" olej jak gabka) sprobuj - powinno smakowac kombinuj z pomidorami, zawsze dobrze sie komponuje, ale dodaj jakichs przypraw na litosc Boska nie jakies tam: "posolis, popieprzyc, opanierowac w jajku i bulce" - to nie schabowy, do slodkiej anielki;)! Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: no to kawe na lawe 01.09.06, 21:38 Dopisz jeszcze , ze jak juz go tak smazyc to ma byc suchy. Wytrzec z wody i suchego wrzucic na patelnie. Jak brazowieje to sypie curry, potem mniejszy ogien, troche papryki pokrojonej w paski, suszonych sliwek, ostrego pieprzu, po jakims czasie jak juz jest miekki pokrywka na patelnie i troche cynamonu.Dusze jeszcze jakis czas i gotowe. Do tego ryz i mieso z indyka. Ja kroje w plastry ok. 1 cm., sole, smaruje cytryna( zeby nie zbrazowial) i odstawiam. Po 20 min. plucze i wycieram, kroje plasterki na szesc czesci i na patelnie. Jest odmiana baklazana ktorej nie trzeba posypywac sola i odstawiac. Ssol jest do wyciagniecia goryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: no to kawe na lawe IP: *.dsl.dodo.com.au 02.09.06, 00:23 karmin-cynober napisała: (...) > Dopisz jeszcze , ze jak juz go tak smazyc to ma byc suchy. no przecie napisalam Jak brazowieje to sypie curry, potem mniejszy > ogien, troche papryki pokrojonej w paski, suszonych sliwek, ostrego pieprzu, po > jakims czasie jak juz jest miekki pokrywka na patelnie i troche cynamonu.Dusze > jeszcze jakis czas i gotowe. Do tego ryz i mieso z indyka. tego, co ja podalam to tak sie nie da, bo smazony jest na glebokim oleju - zreszta jak dla mnie zbyt eklektyczny ten przepis, Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: no to kawe na lawe 01.09.06, 23:19 Gość portalu: senin napisał(a): > zadne dziwadlo > > potnij na 2 cm kawalki, posol obficie > odstaw na 20 min > > oplucz > > osusz > > wrzuc na bardzo goracy, gleboki olej > smaz az sie lekko zbrazowi > > > (olej powinien byc tak goracy by w kawalki baklazana zabrazowily sie w ciagu ok > > 10 sekund - w innym razie kicha, zacznie "pic" olej jak gabka) > AAAAAAAAAaaaa............... to dlatego moj tak pil :) Dzieki, juz wiem co mu bylo, hehhehe :) "co mi pani nim tu sra pod oknem!?" kanarki Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Bakłażan 01.09.06, 21:41 O baklazanach bylo juz sporo. pogrzeb w forum do tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Bakłażan 02.09.06, 13:19 Jadłam kiedyś pyszna sałatke z obsmażanego lub ogrilowanego bakłażana z tartą drobno marchewką i czosnkiem(marchewka oblepiała bakłażana i czosnku też było dużo) Sałatka była przepyszna. Odpowiedz Link Zgłoś