Gość: Maria IP: *.man.polbox.pl 06.11.01, 11:35 Moze ktos zna dobry przepis ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LuLu Re: Surówka kolesław IP: *.proxy.aol.com 18.11.01, 19:11 Podaje typowy przepis amerykanski: Glowka kapusty posiekana (jak na surowke), 2 marchwie utarte na grubej tarce, SOS: 3/4 filizanki majonezu, 1/2 filizanki posiekanych drobno korniszonow, 2 lyzki musztardy, 1 lyzka octu sol, pieprz i troche cukru do smaku. Wszystko wymieszac razem i zostawic do "zamarynowania" na dwie godziny przed podaniem. Dla odmiany mozna dodac troche tartego chrzanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Surówka kolesław IP: *.acn.waw.pl 23.11.01, 20:32 Podam Ci najprostszy sposób: kupujesz w sklepie sos do surówki coleslaw Knorra (w niebieskiej torebce). Siekasz kapustę, mieszasz z sosem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu i wstawiasz do lodówki na 15 min. Jest naprawdę znakomity, spróbuj! Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Surówka kolesław 03.12.01, 20:57 Maria, nie wymawiaj tej nazwy jak imie jakiegos Boleslaw, Wladyslaw albo cos w tym rodzaju. Jest to nazwa angielskojezyczna i wymawia sie ja w sposob zupelnie inny niz wyglada. Nie wiem jak to zapisac dokladnie ale wymowa jest nastepujaca [kosla]. Nie mowie tego przez zlosliwosc, ale ktos sie ze mnie kiedys niezle zasmiewal kiedy powiedzialam o tej kapuscie koleslaw:)) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
e603432 Re: Surówka kolesław 03.12.01, 23:06 muzaaa napisał(a): > Maria, nie wymawiaj tej nazwy jak imie jakiegos Boleslaw, Wladyslaw albo cos w > tym rodzaju. Jest to nazwa angielskojezyczna i wymawia sie ja w sposob zupelnie > > inny niz wyglada. Nie wiem jak to zapisac dokladnie ale wymowa jest nastepujaca > [kosla]. Nie mowie tego przez zlosliwosc, ale ktos sie ze mnie kiedys niezle > zasmiewal kiedy powiedzialam o tej kapuscie koleslaw:)) > > Pozdrawiam:) Wymawia sie kolslal. Mozna probowac roznych skladnikow dla odmiany. Mnie osobiscie najbardziej smakuje ta z kapusta, marchwia i jablkiem (wszysko starte, cirka 1/3-1/2 glowki kapusty, 2-3 marchewki, 1 jablko. Dosyc ciekawego smaku dodaje drobno pokrojony ananas (np. 2-3 plasterki z puszki). Sos zawsze kupuje gotowy. Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzaaa Re: Surówka kolesław i coleslaw IP: *.dialin.buffalo.edu 04.12.01, 00:17 Pawel:) Chyle glowke przed Twoja znajomosica wymowy nazwy saltaki, ale musze Ciebie zmartwic ze ja i Ty nie mielismy racji do konca. Ja zgubilam pierwsze "l" a Ty go dodales na koncu zupelnie niepotrzebnie. Prostujac moja i Pawla pomylke oswiadczam, ze poprawna wymowa brzmi: [ kolsla ] Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
e603432 Re: Surówka kolesław i coleslaw 04.12.01, 03:37 Gość portalu: muzaaa napisał(a): > Pawel:) > Chyle glowke przed Twoja znajomosica wymowy nazwy saltaki, ale musze Ciebie > zmartwic ze ja i Ty nie mielismy racji do konca. Ja zgubilam pierwsze "l" a Ty > go dodales na koncu zupelnie niepotrzebnie. > Prostujac moja i Pawla pomylke oswiadczam, ze poprawna wymowa brzmi: > > [ kolsla ] > > Pozdrawiam:))) OK muzaaa, nie bedziemy sie przeciez licytowac o wymowe salatki, w koncy liczy sie glownie smak. Ten dodatek ananasa pierwszy raz spotkalem w Tony Roma's. Swoja droga, pare razy wybieralem sie do Buffalo na skrzydelka, ale nigdy nie znalazlem takich naprawde wysmienitych. Moze moglabys polecic jakis dobry bar. Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzaaa Re: Buffalo Wings:) IP: *.dialin.buffalo.edu 04.12.01, 19:35 Jest pare legendarnych miejsc w Buffalo, gdzie mozna zjesc wysmienite skrzydelka:). Ja niestety nie pamietam dokladnie gdzie one sie znajduja, ale zapytam kogo trzeba i jeszcze Ci o tym napisze pozniej:)) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
e603432 Re: Buffalo Wings:) 05.12.01, 04:44 Gość portalu: muzaaa napisał(a): > Jest pare legendarnych miejsc w Buffalo, gdzie mozna zjesc wysmienite > skrzydelka:). Ja niestety nie pamietam dokladnie gdzie one sie znajduja, ale > zapytam kogo trzeba i jeszcze Ci o tym napisze pozniej:)) > > Pozdrawiam:) Bede czekac niecierpliwie. Jak do tej pory najlepsze Buffalo Wings jadlem w...Chicago. Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Buffalo Wings:) 06.12.01, 15:38 Pawel:) Wiec:), legenda glosi, ze najlepsze skrzydelka serwuja w "Anchor Bar", mowia ze to "Home Of The Original Buffalo Chiken Wings". Miejsce to znajduje sie na 1047 Main Street. Nie bylam tam nigdy, ale tam wlasnie pani Teressa wymyslila to regionalne danie. Jak bedziesz w tych okolicach to wpadnij tam i opowiesz mi jakie miales wrazenia. Dodam tylko ze ja jadlam kiedys pyszne skrzydelka w dosyc parszywym barze Hanna's w niezbyt przyjemnej dzielnicy. A zrobic cos takiego tez nie jest trudno i rownie smakuje znakomicie:)). Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
maurycy Re: Surówka kolesław a la KFC 09.12.01, 12:24 1 średnai główka cieniutko poszatkowanej kapusty 1/4 szklanki, cieniutko posztkowanej marchwi 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki maślanki 1 1/2 łyżki octu 2 1/2 łyżki soku z cytryny 1. Upewnić się, aby marchew została bardzo dobrze rozdrobniona (na wielkość ziaren ryzu). 2. Połączyć cukier, sól, pieprz, mleko, majonez, maślankę ocet oraz sok z cytryny w dużej miseczce u ubijać aż jednorodne. 3. Doadać kapustę i marchew i dobrze wymieszać. 4. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmnie 2 godziny pezed podaniem. Na 10-12 osób. Smacznego, Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś