ivo 19.03.03, 10:37 pomocy! mam duza puszke tunczyka w sosie wlasny, jak ja zuzyc, mozna z tego jakas salatke zrobic? bede wdzieczna za przepisy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: tunczyk IP: *.blueyonder.co.uk 19.03.03, 10:53 ja biore mala puszke kukurydzy(lepiej smakuje)albo zielonego groszku mieszam z tunczykiem, dodaje lyzke, dwie majonezu i pieprze do smaku....jest szybka i smaczna salatka do kanapek Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: tunczyk 19.03.03, 10:59 tuńczyk zielona sałata kukurydza z puszki biała cebula pokrojona w piórka czerwona papryka szynka tarty , żółty ser sos vinegre jajko na twardo i pomidor ( które ja kroję na ćwiartki i układam na na gotowej sałatce ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: tunczyk IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 11:57 Puszka tuńczyka [rozdrobnić] Puszka kukurydzy 2 jajko na twardo [pokroić w kostkę] 10 dag żółtego sera [pokroić w zapałkę] 5 plastrów ananasa lub więcej [pokroić w kostkę] Majonez Sól, pieprz do smaku Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: if Re: tunczyk IP: *.zeb.com.pl 19.03.03, 14:18 Sałatka nr 1 puszka tuńczyka puszka kukurydzy ser żółty pokrojony w kostkę 1 papryka surowa w kostkę majonez + przyprawy Sałatka nr 2 puszka tuńczyka, 4 ogórki kiszone ser żółty pokrojony w kstke nieduża cebulka majonez + przyprawy W obu sałatkach proporcje można zmieniać, w zalezności od gustów. Ja preferuję sałatki w których ilości są zbliżone. W sałatce nr 2 można dodać trochę mniej ogórków bo nadaja ostry smak co nie każdy lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królik Re: tunczyk IP: *.nowe-skalmierzyce.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 15:29 puszka tuńczyka puszka kukurydzy 2 jajka na twardo kilka kiszonych ogórków pokrojonych i odciśniętych majonez sól, pieprz smacznego. można ewntualnie dodać starte jabłko, ale ja nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: tunczyk IP: *.tele2.pl 19.03.03, 15:35 ja lubie tak: salata w kawalki, na to ser bialy tlusty, 2 puszki tunczyka ( w oleju niestety ale moze w sosie wlasnym tez bedzie ok), oliwa z oliwek, czosnek, sol i pieprz. Dodaje tez kawalki lososia wedzonego w plastrach, ale niekoniecznie. Pyszna pasta do chleba! Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Pasta z tunczyka-paluszki lizac;) 20.03.03, 00:35 Wiekszosc laczy tunczyka z kukurydza, nie jadlam co prawda, ale od ponad 10 lat robie go ( miedzy innymi) tak: -odsaczony "tunczyk z puszki w wodzie" ( moze byc w oleju, ale nie lubie tlustego) -biala czesc szczypioru ( posiekac) -lodyzka selera naciowego (posiekac drobno lub zmiksowac) -chuda smietana lub jogurt -sol, pieprz, sok z cytryny Wszystko wymieszac. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Pasta z tunczyka-paluszki lizac;) 20.03.03, 02:45 mufka napisała: > Wiekszosc laczy tunczyka z kukurydza, nie jadlam co prawda, ale od ponad 10 lat > > robie go ( miedzy innymi) tak: > > -odsaczony "tunczyk z puszki w wodzie" ( moze byc w oleju, ale nie lubie > tlustego) > -biala czesc szczypioru ( posiekac) > -lodyzka selera naciowego (posiekac drobno lub zmiksowac) > -chuda smietana lub jogurt > -sol, pieprz, sok z cytryny > Wszystko wymieszac. > Smacznego tez nigdy nie lacze tunczyka z kukurydza wydaje mi sie to tzw. wersja oszczednosciowa , no ale "sa gusta i gusteczka jednemu podoba sie matka, drugiemu coreczka " tunczyka robie jak Ty Mufka ino zamiast smietany dodaje troche majonezu, jak jest to moze byc tez rozdziabane jajko na twardo. rodzina lubi wlacznie z dziecina co to ryby tknac nie chce. pozdrowki, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olivia Re: tunczyk IP: *.tele2.pl 20.03.03, 10:29 A ja lubie bardzo wersje na cieplo. Gotuje makaron tagiatelle (wstazki) badz swiderki. Kroje drobniutko papryke czerwona i cebulke (1 papryka + 1 duza cebulka) Dusze razem do miekkosci na lyzce oliwy, troche podlewam woda zeby cebula sie nie przypalila. Gotuje w miedzyczasie makaron. Do papryki i cebulki wciskam jeszcze zabek czosnku dodaje znowu lyzke oliwy i wrzucam odsaczony z sosu tunczyk. Troszke podgrzewam. Nastepnie makaron odlewam i ponownie wrzucam do cieplego garnka. Zalewam sosikiem tunczykowym i mieszam wszystko. Jest to wersja ktora po wystygnieciu nawet jest pyszna jako salatka (schlodzona). Lubie rowniez robic tak ryz moze byc rowniez na cieplo badz zimno. Uwilebiam bardzo salatke typu: - puszka czerwonej fasoli - starty na grubej tarce ser jakies 20-30 dag (najlepiej ostry) - puszka tunczyka w sosie wlasnym badz oleju (ale wtedy daje malo sosu) - sos vinegret (musztarda francuska + oliwa z oliwek + ziola + ocet winny) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: tunczyk 20.03.03, 10:52 Może tosty z tuńczykiem i kaparami? Kromki chleba albo bułki opieka się w tosterze albo piekarniku. Odrobina masła na każdą kromkę, warstwa tuńczyka i parę kaparów na wierzch. Jeśli ktoś nie liczy za bardzo kalorii, można jeszcze łyżeczką majonezu przyozdobić. Odpowiedz Link Zgłoś