damina 19.10.06, 12:54 Co można zrobić z rzepy -jakieś sałatki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-niejadek Rzepa 19.10.06, 14:32 Damino! Piękne pytanie, bo rzepa - czy czarna, czy biała - to surowiec rzadki na stole, wykwintny i zdrowy. Sałatki - tak, zbliżone do rzodkiewkowych. Jeśli z rzepy czarnej - to po starciu rzepy daj do niej trochę soku lub kwasku cytrynowego. Reszta - prosta. Jajko, pomidory, ogórki świeże lub kiszone, majonez albo śmietana albo musztarda, jogurt - wszystko co fantazja podpowiada. Jako ciekawostka - rzepa duszona. Obrać, pokroić na "półćwiartki", oprószyć mąką zmieszaną z solą i pieprzem ziołowym, krótko ale ostro podsmażyć, na pozostałym tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem, wrzucić podsmażoną rzepę, dusić do miękkości. Dobre jako samodzielne danie, lepsze - jeśli wpadnie tam np. kawałek golonki albo "półpętek" kiełbasy. W sekrecie - starta (szczególnie czarna), posolona i pokropiona olejem jest chętnie konsumowana przez panów. Podobno pomaga.... Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Rzepa 19.10.06, 17:45 Jak to rzadki? Rzadki do kupienia czy malo kto je rzepe? Ja zawsze dodaje do zup, podobnie z pasternakiem. Takie zwykle warzywa, ale malo kto je chyba tak naprawde jada... Jest tez japonska rzepa - daikon. Tarkuje sie ja drobno i dodaje do salatek na bazie alg, tofu i imbiru z sosem sojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Rzepa 19.10.06, 19:33 ja robie z czarnej rzepy maseczkę na włosy.tzn skórę głowy. Oprócz tego surówki, dodaję do potrawek, zup, a także czasem trę , lekko posypuje solą,przykrywam czyms na noc a rano mam zdrowy sok dobry na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Rzepa 24.10.06, 00:50 Bardzo mi smakuje z tartym chrzanem i śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś