shilla01 25.11.06, 12:56 wiem, ze jak bym dobrze poszukala to bym znalazla odpowiedz, ale zalezy mi na czasie . Jak robic ? Po prostu. Chodzi mi o taką zwyklą obiadową , jako dodatek do rybki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muscovado Re: Brukselka - jak ?? 25.11.06, 13:00 ugotować w osolonej wodzie. najprościej. można polać zrumienioną bułką, albo jakimś sosem. Mozna też ugotować na parze, ma wtedy intensywniejszy smak, nie każdemu to jednak odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Brukselka - jak ?? 25.11.06, 13:41 gdzies znalazlam , ze trzeba brukselkę obrac?? Z czego ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Brukselka - jak ?? 25.11.06, 14:24 czasem, zwłaszcza jak się kupuje na bazarku, główki brukselki mają takie luźne liście na wierzchu, tak, jak główka kapusty :) I te listki nalezy obrać. Jak się kupuje obraną, to czasem niektóre wierzchnie liście sa przyżółcone, czy zwiędnięte i te tez powinno się usunąć. Wydaje mi się, ze o to chodzi. Ale jak masz ładną świeżą zieloną brukselkę, to gotuj od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: Brukselka - jak ?? 25.11.06, 16:23 Polecam wrzucenie ugotowanej brukselki na patelnie na ktorej rozpuscilismy wczzesniej troche masla i poddusilismy posiekany czosnek (ilosc do smaku), ale tylko przez chwile, nie ma sie smazyc. Mozna posypac natka. Uwielbiam taka brukselke, ale ja uwielbiam czosnek :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Brukselka - jak ?? 25.11.06, 22:17 Ugotowac brukselke i podac wg n/w sposobow: 1/ podsmazyc na masle i dodac smietanke, pogotowac pare minut, 2/ w naczyniu do zapiekania ulozyc brukselke, przykryc beszamelem + starty zolty ser, zapiec, az sie wierzch zarumieni, 3/ jak w p.2 posypac serem, dodac kawalki masla i zapiec, 4/ wedzony boczek pokroic w paski, zrumienic na suchej patelni, dodac maslo i wymieszac z brukselka, 5/ purée : zmiksowac brukselke i wymieszac z purée ziemniaczanym w proporcji pol na pol; dodac smietanke, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Brukselka - do rybki????a nie surowka z kiszo 25.11.06, 23:44 nej kapusty? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Brukselka - jak ?? 26.11.06, 03:48 "Głąbek" naciąć na krzyż. Gotować w wodzie z dodatkiem nieco mleka, nie będzie zapaszku. Odpowiedz Link Zgłoś