Gość: ada IP: 213.199.252.* 01.12.06, 20:57 Mam zurawinę ...czy ktoś podpowie mi jak zrobić dobra nalewkę???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadek-niejadek Nalewka z zurawiny 02.12.06, 09:10 Ado! W październiku Ani proponowałem i Tobie też zalecam: jeśli chcesz, by Twoją nalewkę żurawinową goście chwalili, do ostatniej kropli ją wypili i w nagrodę na rękach Cię nosili, zrób tak: - do garnuszka wsyp 2 szklanki żurawin, pół szklanki cukru, szklankę wody, ostrożnie zagotuj, po kilku minutach przykryj, odstaw do wystudzenia; - następnie przelej syrop z owocami do dwulitrowego twista, dodaj pół litra wody, poł litra spirytusu, zakręć i schowaj przed postronnymi na miesiąc; - potem odsącz na sitku, surową nalewkę schowaj głęboko a owoce zasyp połową szklanki cukru; - po tygodniu wylej syrop z owoców, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego, zmieszaj go z nalewką, jeśli chcesz - dosłodź i zostaw ją do sklarowania; Gdy roztwór będzie krystalicznie przejrzysty a jego kolor w odcieniu wszystkich możliwych najpiękniejszych czerwieni, ściągnij nalewkę znad osadu i podaj ją na stół w szkle szlachetnym, karafki kryształowej z prezentu ślubnego nie oszczędzając... Oh-om i a-chom nie będzie końca, czego życzę i zapewniam - tn Odpowiedz Link Zgłoś
relana1 Re: Nalewka z zurawiny 02.12.06, 11:29 Od kilku lat fascynuję się robieniem nalewek. Z żurawiny robię nalewkę trochę inaczej. Mianowicie: przemrożoną żurawinę zalewam spirytusem na 6 tygodni. Po tym czasie zlewam a owoce przeciskam przez praskę. To, co otrzymam muszę przecedzić( robię to przez gazę i watę, by było klarowne).Łączę ze zpanym spirytusem. Na 1l takiej nalewki przygotowuję o,5 l wody i do smaku miód. Zagotowuję, zbieram szumowiny. Łączę z alkoholem pomprzestudzeniu. Pamiętaj by do syropu wlewać alkohol - nie odwrotnie, bo zmętnieje. Na każde 0,5l nalewki dodać po kropli lub po 2 krople olejku migdałowego. Nalewka musi postać jeszcze trzy tygodnie. Jest pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Nalewka z zurawiny 09.02.07, 19:20 tadku a jak zrobic nalewke jak jestem szczesliwa posiadaczka pol litrowej butelki soku z żurawin 100%, bez cukru, tak kwasny ze na sama mysl dostaje dreszczy ;) czy powinnam od razu przejsc do punktu dodaj do soku cukier +cukier waniljowy + alkohol i odstawic na poleczke ? czy cos jeszcze powinnam zrobic ? sok ktory posiadam to sok swiezo wyciskany, nie koncentrat czy jakis inny rozcieńczacz prosze o pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Nalewka z żurawiny 10.02.07, 08:16 Nimesko! Użycie wyciskanego soku oznacza duże kłopoty i straty "materiałowe" z powodu dużej ilości osadu , który pojawi się w nalewce. Opowiadania o filtracji można między bajki włożyć. Dlatego proponuję: pół litra soku do garnuszka, do niego dwie szklanki cukru, rozpuść go tylko ledwie-ledwie ogrzewając a następnie syrop wlej do litrowej butelki i zostaw go na trzy tygodnie do sklarowania. Później ściągnij "klarowność", daj do niej pół litra spirytusu, wanilię i zostaw toto w spokoju do "palmowej". Wówczas jeszcze raz ściągnij, przefiltruj przez mały kłębuszek waty w lejku umieszczony i postaraj się ukryć nalewkę tak, by przez tydzień, do Wielkanocy przed postronnymi się przechowała. Kwasu się nie obawiaj - dwie szklanki cukru to norma, a i dla trzeciej - jeśli masz ochotę na likierek - miejsce w tej kompozycji się znajdzie. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Nalewka z żurawiny 10.02.07, 09:32 mam jeszcze zurawine lowicza w sloiczku ;) mozna pomieszac ;)hehehe zartuje ;] dzieki za rady, tak zorbi mi tego soku szkoda, tylko zamuje miesce w lodowce a karafka pusta od dawna ;) Jeszcze raz bardzo ci dziekuje za pomysl :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska START :) 12.04.07, 14:31 kompletnie zapomniałam o mojej żurawinie i dopiero dziś ja podgrzałam z cukrem :( od dziś odliczamy czas .. czy teraz taki sok z cukrem powinien sobie leżakować w lodowce czy może na polce ? ( temp ok 12°C) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Tadku pytanie mam :) 08.05.07, 14:25 Znow potrzebuje pomocy a raczej informacji :) zaraz będę robić pierwsze filtrowanie od rozpuszczenia soku z cukrem :) dodaj jednak coś słabszego niż spirytus w ilości 500ml ale mam pytanie o wanilie. Skończyły mi sie laski ale mam wanilie w pudrze, bardzo dobrej jakości Czy i ile powinnam jej dodać na troszkę więcej niż 1 litr płynu ? Pozdrawiam :) Nimka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek-niejadek Re: Tadku pytanie mam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:50 Nimesko! Tak w biegu - zerknij do skrzynki. Tam moje "gg". Pogadamy - wyjaśnimy. I tylko dzisiaj lub dopiero za tydzień. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Tadku pytanie mam :) 08.05.07, 21:06 odpisałam właśnie i dobijam sie na gg :) czekam na odzew :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: nalewska z zurawiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 17:30 3 szklanki zmielonej żurawiny, zalewamy 500 ml alkoholu/zwykła wódka/, na 3 dni odstawić np. do lodówki;przecedzić przez gazę, dobrze wycisnąć.Dodać 3 szklanki cukru/może być mniej bo wychodzi b.słodkie/,lekko podgrzać, do rozpuszczenia cukru, dodać jeszcze cukier waniliowy 1/2 torebki.Po ostudzeniu dodajemy ćwiartkę spirytusu rektyfikowanego (96 proc) i tadam - gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: nalewska z zurawiny IP: *.zamosc.mm.pl 10.02.07, 10:19 O!! widzę ,że ktoś odświerzył mój watek...:) Watek jest ale...zurawiny mojej juz niestety NIE:( Zrobiłam ją wg.receptury zblizonej do ostatnio podanej .Ale cdecydowanie mniej cukru a troche miodku....to tak ...ku zdrowotności polecam Odpowiedz Link Zgłoś