ancyk.62 22.12.06, 16:44 Jak ubijacie smietanę??? Ja ubijam już drugi gatunek...i nic nie wychodzi....nie nadaje się do przełożenia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: ubijanie smietany 22.12.06, 17:19 Po pierwsze - 30-36%. Na opakowaniu ma byc napisane, ze 'do ubijania'. Po drugie - musi byc lodowkowo zimna. Po trzecie - jesli do przekladania, uzyj stabilizatora. Latwiej sie ubije i nie bedzie podchodzic woda. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: ubijanie smietany 22.12.06, 18:45 Dolaczam sie do poprzedniego postu. Dodam jeszcze, ze zaczynaj od niezbyt szybkich obrotow, bo jak sie nie ma wprawy to mozna szybko maslo zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalona łona Re: ubijanie smietany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:04 dorzucę swoje 3 grosze, jeśli ubijasz tzw. wiejską smietanę ( ryzyko, przerabiałam) - musi bys naprawde słodka, z nawet leciutko kwaskowatym posmakiem daj sobie spokój. Schłodż naczynie do ubijania w lodówce, zagęszczacz dr oetkera wskazany, praktycznie niewyczuwalny , ale masz gwarancje, że na drugi dzień nie podejdzie Ci wodą. Cżesto robię wuzetki i wypraktykowałam, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ubijanie smietany IP: *.pr.radom.net 22.12.06, 20:40 śmietana MUSI bys dobrze schłodzona(inaczej sie nie ubije).Koniecznie 30% a najlepiej36% Kiedys dodawalam smietan-fuxy, teraz dodaje 1łyżeczkę żelatyny na każde 1/2 litra śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość czyli może byc śmiwtana w woreczku????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:44 30% i śmietan fix aby sie dobrze trzymało????? Robię na Świeta Rafaello.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: czyli może byc śmiwtana w woreczku????? IP: *.pr.radom.net 22.12.06, 20:47 w workach nie spotkalam, ale jeśli 30-tka to może byc ,pod koniec dodaj śnietanfiksy.Tylko stoj przy mikserze ,zebys nie zrobila masla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: czyli może byc śmiwtana w woreczku????? IP: *.it-net.pl 22.12.06, 23:46 po 1, musisz kupic smietanke, nie smietane. sa tez smietany 30%, ktore sie nie nadaja. moja wyprobowana to z krasnegostawu, w brązowych kubeczkach. ubija sie ładnie i jest tania (ok 1,60 za 250 ml). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fik Re: czyli może byc śmiwtana w woreczku????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:19 Ja stosuję tylko 30%-ową, dobrze schłodzoną, no i nie może być homogenizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
ereshkigal Re: ubijanie smietany 23.12.06, 22:33 a jaka smietane ubijasz? bo zastanowilo mnie dlaczego nie dajesz rady? Odpowiedz Link Zgłoś