mamahanki 08.01.07, 14:16 szybki do spozadzenia i najlepiej bezalkoholowy. Prosze pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 08.01.07, 15:28 No dobrze,ale troche wiecej konkretow trzeba:)Czy to impreza rodzinna,"pracowa",jakie warunki do przygotowania-czy dla dzieci czy dla doroslych?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 08.01.07, 16:14 No i czy MUSI być domowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 08.01.07, 20:14 przepraszam za blad ort. sporzadzic przez rz. Ipreza juz w sobote, w domu, goscie mieszani, dorosli i dzieci,najlepiej malo pracochlonne, bo musze jeszcze upiec ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 08.01.07, 20:32 Zimowe desery najlepiej cieple:)Np.jablka pieczone nadziewane konfitura z sosem waniliowym,banany pieczone w ciescie francuskim z sosem malinowym i galka lodow waniliowych.Ewentualnie duza micha salatki owocowej z bita smietana.Moze byc tez cos a`la Pavlowa-bezy, truskawki(mrozone tez moga byc),smietana bita na przemian w duzej misce ulozone:)Jak cos mi jeszcze do glowy przyjdzie to napisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Crumble 08.01.07, 22:06 Pyszny, bardzo latwy i szybki (jesli masz kogos do pomocy przy obieraniu jablek), a do tego tani deser zimowy. Musisz tylko wytrzasnac naczynie do zapiekania na 30 osob :) - takie plaskie najlepiej. Rodzina moze Cie poratowac i przyniesc wczesniej pare takich? Crumble wygladaja np tak: skocz.pl/zdjeciecrumbli Przepisow na crumble jest mnostwo. Ja zazwyczaj robie taki: (dla 6-7 osob) JABLKA: 900g jablek szarlotkowych (najlepiej szara reneta) 3garstki (ok. 80g) rodzynkow 25g cukru lyzeczka cynamonu lyzeczka tluczonego kardamonu (jesli nie masz, mozesz uzyc np tluczonych gozdzikow/przyprawy piernikowej/imbiru swiezego lub suszonego) KRUSZONKA: 225G mąki (moze byc pol na pol z pelnoziarnista, albo pol na pol pszenna z krupczatka albo sama krupczatka albo sama normalna) 80g masla (najlepiej, zeby bylo to maslo, nie margaryna) 80g cukru (moze byc w tym lyzka waniliowego, jesli nie masz wanilii) opcjonalnie: nasionka wyskrobane z laski wanilii opcjonalnie: orzechy wloskie (pare garstek) SOS/DODATEK (jeden z nizej wymienionych - do wyboru, w ilosci lyzka na porcję): - lody smietankowe/waniliowe/pomaranczowe - tlusty jogurt (pojawily sie w sklepach tzw. 'srodziemnomorskie' albo 'greckie' - 7% zawartosci tluszczu) - poproszony cynamonem - deser waniliowy 'smakija', ktory swietnie udaje waniliowy angielski sos custard - bita smietana z wanilia i/lub cynamonem Obierz i posiekaj na kawalki jak do szarlotki jablka. Namocz rodzynki (jesli masz, a deser ma byc dla doroslych, mozesz je np namoczyc w rumie/koniaku/czyms takim). Szybko i najlepiej zimnymi palcami wgniec maslo w make i cukier z przyprawami tak by powstala kruszonka. Polacz jablka z namoczonymi rodzynkami, cukrem i przyprawami i przeloz do naczynia do zapiekania, wyrownujac wierzch. Posyp wszystko kruszonka w miare rowno. Piecz 30-40 minut w 180 C. Podawaj na goraco z ktoryms z zimnych dodatkow (najlepiej postaw naczynia na stole razem z salaterkami z dodatkami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota_s1 tego nie musisz zapiekać IP: 212.38.200.* 09.01.07, 10:17 i możesz przygotować dzień wcześniej, ale jednak pucharki dla 30 osób muszą być. gotowanie.onet.pl/27138,0,1,krem_chalwowy_z_bezami_i_orzechami,ksiazka_przepis.html oo! nie umiem skrócić, musisz wejść na gotowanie i użyć wyszukiwarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: 83.238.166.* 09.01.07, 10:40 Mój ulubiony crumble robię czesto również dla gości. Kiedy jedzą obiad ja wstawiam do piekarnika crumble'a. Ale nie bardzo sobie wyobrażam dla 30 osób. Trzeba upiec kilka sztuk. Jedni będą jedli a drudzy godzinę czekali? On nie jest za estetyczny do podania i najlepiej, kiedy na stół trafia ładne naczynie, w którym był pieczony. Jak to zrealizować dla tylu osób w domu? Sałatka owocowa zrobiona parę godzin przed wejściem gości załatwia sprawę łatwiej, a nawet bardzo łatwo. Odpowiednia ilość puszek z pokrojonymi owocami. Parę bananów do pocięcia. Ze dwa czerwone grapefruity dla dodania świeżości i można nie podlewać alkoholem. Po paru godzinach w chłodzie sałatka jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f 3 paczki fig suszonychi butelka czerwonego 09.01.07, 10:52 wina. Duzy rondel. Figi lekko naciąć, gotowac pod przykryciem w winie z dodatkiem korzeni - jak na grzańca - ma byc aromatycznie. Jakies 30 minut na małym ogniu od zagotowania. Mozna cukru dodac. Potem jeszcze 10 minut na duzym ogniu bez przykrycia, zeby troche odparowac wino i zagęścić. Mozesz podac na cieplo obok galki lodów, lub na zimno. Zaleta - zapach w domu cudny. Wada - ale to zawsze wada - 30 naczynek. Dzieci moga spokojnie spozywac, nie beda zalkoholizowane:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: 3 paczki fig suszonychi butelka czerwonego IP: 83.238.166.* 09.01.07, 11:08 Jacku, podane ilości to na 30 porcji? Generalnie słodycze nie są moją domeną, od kremów uciekam w owoce:) To wino wytrawne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: *.dsl.club-internet.fr 09.01.07, 11:22 skoro piszesz, ze beda ciasta, to zrob jakis deser kombinowany, kory podasz od razu w porcjach na talerzykach lub w miseczkach. przygotuj sobie skladniki i po prostu tasmowo ukladaj. dobrze by bylo, gdyby ktos pomogl ci w podawaniu. taka kompozycja moga byc gotowane owoce, niekoniecznie w winie, moga byc obgotowane w syropie z kawalkiem cynamonu czy wanilia. bita smietana zawsze jest fajnym dodatkiem, wszelkie slodkie sosy, galki lodow, male bezy, bakalie, starty piernik... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 09.01.07, 11:28 Przypomnialo mi sie jeszcze-czekoladowe fondue:)Nie musisz miec extra zestawu-wystarczy normalny garnek i podgrzewacz na swieczke.Do zanurzania,owoce,kawalki ciastek itp.Roboty niewiele a frajda duza-przynajmniej dla dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f figi - 3 paczki - tak dla 30 osob...wytrawne, wted 09.01.07, 11:37 y doslodzic, slodkie wtedy bez cukru... 3 paczki to jak urosna figi, a urosną:-) to po 2-3 owoce na osobe bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 09.01.07, 11:46 znalazlam jeszczejeden moj "stary"deser:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16091517&a=16091517 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:01 Ja bym ubiła dużo śmietany, wymieszała z pokruszonymi bezami i obsypała owocami - ananas, brzoskwonie pomarańcze banany i co tam jeszcze.Podałabym to w ogromniej misce lub ułożyła piramidę na ogromnym talerzu [ są takie] Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 09.01.07, 13:14 jeszcze jeden pomysl:)Wprawdzie nie wiem po ile sa w Polsce pomarancze,ale tu sa teraz tanie.Jesli kupisz 15 sztuk bedziesz miala 30 miseczek-do nich salatka owocowa.Roboty nie bedzie wiele a efekt fajny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: *.devs.futuro.pl 09.01.07, 14:32 może nie mam wprawy w robieniu deserów, ale kiedyś robiłam taką sałatkę w 6 "miseczkach", z 3 pomarańczy. bardzo stresujące i czasochłonne zajęcie - "miseczka" ma skłonność do dziurawienia się przy szypułce albo po całkiem przeciwnej stronie i wtedy wycieka sok - a sucha sałatka owocowa to kiepska sprawa. sam widok 15 pomarańczy przyprawiłby mnie chyba o dreszcz. choć, przynaję, efekt końcowy może być ciekawy. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:58 Nie robiłam tego nigdy, ale sądzę, że gdyby przekroić pomarańczkę wzdłuż cząsteczek, to opróżnianie byłoby prostsze - po cząstce. Co na to znawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Do Malgosi:) 09.01.07, 15:56 Robilam juz wiele razy w ten sposob-rowniez salatki na ostro z kurczakiem:)Jesli delikatnie lyzeczka wyjmiesz miazsz to nie ma prawa sie zepsuc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Do Malgosi:) IP: 83.238.166.* 10.01.07, 09:25 Rozochociłam się dzisiaj w kwestii tych pomarańczy:) Czy tego miąższu nie jest potem za dużo? Dodaje się go do sałatki, która ląduje w pomarańczowych miseczkach, czy zostaje nadmiar i przy okazji powstaje składnik sałatki owocowej? :) Napisz coś bliżej o zawartości "miseczek":) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Miseczki:) 10.01.07, 09:53 No to dzisiaj bedziemy dyskutowac o salatkach hehe:)Po wyjeciu miazszu traktuje go jako skladnik salatki.Dodaje rozne inne owoce,mieszam,dodaje miod i nakladam "z gorka"do "miseczek"-mozna udekorowac bita smietana.A na ostro to kurczak pieczony,kawalki pomaranczy,przyprawy i odrobina majonezu;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 09.01.07, 14:41 dzieki wielkie, az mi slinka poleciala. Na szczescie impreza w formie bufetu wiec kazdy bedzie sobie nabieral. B podoba mi sie pomysl z miseczkami od pomaranczy. Wczoraj jeszcze latajac po necie wpadl mi przepis na deser z malinami. Na spod kladzie sie pokruszone biszkopty, na to zamrozone maliny a potem bita smietana z twarozkiem, cukrem i wiorkami czekoladowymi i do lodowki. Dzieki za wszystkie podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: deser dla 30 osob, pomozcie! 09.01.07, 14:51 galaretka z owocami;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: babeczki IP: *.skynet.net.pl 09.01.07, 15:18 Kupujesz karton gotowych babeczek-słodkich (są też słone) cena ok. 10 zł. Nakładasz do nich ubitą śmietanę oraz owoce, kiwi, manadarynki, brzoskwinie z puszki, winogrona.. Możesz dodać rodzynki, co chcesz. Zetrzeć trochę czekolady. Bardzo szybkie, proste, dekoracyjne, tanie i nie trzeba 30 miseczek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: babeczki IP: 83.238.166.* 10.01.07, 09:15 Wielokrotnite wykorzystywałam te babeczki do dorosłych celów. Słone i słodkie. Widziałam pomysł: babeczki, truskawka, bita śmietana dla dzieci. Było to "na szczęście" w szkole, więc nie ja potem sprzatałam parkiet. Dzieci latały razem z babeczkami - niestety. A jedna babeczka dla dziecka to nie jeden 'gryz' tylko dwa, więc się wszystko sypało. Dla nastolatków pomysł jest trafiony. Dla siedzących przy stole tez w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gps Re: deser dla 30 osob, pomozcie! IP: *.crowley.pl 09.01.07, 20:46 W Galerii Potraw zwróciłam kiedyś uwagę na krem piernikowy.Jeszcze nie robiłam,ale kiedyś na pewno się skuszę.Mozna,a nawet trzeba przygotować go wcześniej. Jest tam też apetycznie wyglądajacy krem chałwowy. Oto namiary fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53823100,53863006,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś