happy_woman 04.02.07, 04:31 podajcie prosze przepis Wasz wyprobowany. juz kilka razy robilam i zawsze zakaluch. dzisiaj robilam cytrynowa ,ucieranie i tak dalej ,wszytko jak w przepisie i znow niewypal. jaka jest tajemnica tego ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: babka piaskowa 04.02.07, 08:14 Ludzie, zagladajcie do galerii potraw. Tam juz prawie wszystko bylo. Po co ona jest? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56264554,56373157,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
sonix73 Re: babka piaskowa 04.02.07, 13:53 może problem tkwi w połączeniu ciasta zasadniczego z pianą z białek...? nie należy tego miksować tylko delikatnie mieszać łyżką "od dna".. kiedyś sama na tym popłynęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: babka piaskowa IP: *.telkonet.pl 04.02.07, 14:20 6 jajek ,półtorej szk cukru 2 szl maki 1 szk ziemniaczanej i 1 pszennej 1 k margaryny 2 łyzeczki proszku do pieczenia olejek dowolny i 2 łyzki kakao.ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno ,dodajemy cukier ubijamy dalej żoltka mąki i gotującą margaryne proszek izapach i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
jo_22 Re: babka piaskowa 04.02.07, 18:16 a co z kakaem? kiedy dodac? do całosci czy do czesci? Odpowiedz Link Zgłoś
happy_woman Re: babka piaskowa 04.02.07, 19:22 Goska ciekawy ten Twoj przepis. I nareszcie 6 jajek co mam nadzieje sprawi ze ciasto nie bedzie za geste.Tylko ta gotujaca margaryna... Jednak przepis wydaje mi sie wwarty wyprobowania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renaskawinska Re: babka piaskowa 04.02.07, 16:40 kiedy już ciasto włożysz do piekarnika nie otwieraj tego piekarnia przez 20 minut, żeby nie spadla temperatura Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Zrób babke - dorotus76 04.02.07, 17:31 Wczoraj piekłam ja pierwszy raz ,bo zachwyciło mnie jej zdjęcie zamieszczone w galerii (zajrzyj tam koniecznie).Nazywa sie Kolorowa babka. ==================================== Przy okazji pytanie do dorotus 76..... ==================================== Na pierwszy raz upiekłam ja z połowy porcji w długiej waskiej blaszce. Do ciasta różowego dodalam nieco wiecej niż łyzkę stołową koncentratu barszczu......ciasto zrobiło sie cudownie czerwone......niestety po upieczeniu jest nadal tylko różowe.Smaku buraka oczywiście ani sladu.Powiedz prosze jaka ilość tego barszczu dodać,aby osiagnąć efekt z Twojego zdjęcia ? Druga sprawa to rozmieszczenie kolorowych warstw.Ciasto faktycznie jest gęste.Nakładałam tak jak radziłas lekko rozciagajac każda warstwę. I tak własnie mi sie upiekło...poprzeczne warstwy. Babka jest pyszna,wysoka, delikatna no i kolorowa jak obiecuje przepis. A drugie pytanie to: jak osiagnąć efekt warstw w kształcie litery "U" jak na zdjeciu? U mnie też warstwa makowa była ostania jako najcięższa,niestety nie wpadła tylko sie rozlała. Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: babka piaskowa 04.02.07, 18:59 4 żółtak ucieram z 25 dkg cukru + cukier waniliowy lub jakiś olejek potem dodaję szklankę mąki /wymieszana - 1/2 pszennej + 1/2ziemniaczanej + łyżeczka proszku do pieczenia/ mąkę dodaję porcjami po 2 łyżki i po 2 łyżki ubitych białek naprzemian mieszam za pomocą miksera:) Tłuszcz potrzebny mi jest tylko do wysmarowania formy. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku 220-230 stopni około 25 min. Czasem połowę mieszam z kakao, ale wtedy czas pieczenia wydłuża się do 30-35min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: babka piaskowa IP: *.telkonet.pl 05.02.07, 14:04 odnośnie tego kakao ja dodaje do jednej cześći do drugiej można dodać wiórek jak ktoś lubi. za miast kakao można też dać kawe rozpuszczalną ok 2 płaskich łyżek zalać niewielką ilośćią wody wymieszać i wlać do ciasta piec w dużej foremce Odpowiedz Link Zgłoś
happy_woman do Goski 10.02.07, 02:36 Wyprobowalam przepis ktory podalas i babka jest po prostu wspaniala.Bardzo latwa w zrobieniu ,puszysta i wyrosnieta. Zrobilam jasno-kakaowa ,jedyny minusisik to to ze warstwa kakaowa opadla na dno,ale faktem jest ze dalam duzo kakao ,moze dlatego. Jakkolwiek przepis ten wpisze do moich ulubionych. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś