Gość: sss IP: 217.8.186.* 17.04.03, 08:50 jak spowodowć, aby masa kajmakowa miała w miarę stałą konsystencję- chodzi o to by się nie wylewała z babeczek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmilla Re: masa kajmakowa 17.04.03, 09:38 po prostu spróbuj ją dłużej gotować, i nie dodawać tłuszczu, albo dodać mniej sama nie próbowałam w ten sposób, ale to mi się wydaje najrozsądniejsze powodzemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada_ha Re: masa kajmakowa IP: 195.116.180.* 17.04.03, 10:03 To zależy jak robisz kajmak. jeśli tradycyjnie (mleko+cukier+tłuszcz), to rzeczywiście dodaj mniej tłuszczu. Kajmak z mleka skondensowanego nie powinien się wylewać, a z rozpuszczonych krówek i masła na pewno zastygnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: masa kajmakowa IP: 217.8.186.* 17.04.03, 14:35 miałam na myśli masę tworzoną poprzez kilkugodzinne gotowanie słodkiego mleka skondensowanego i to zawsze było ciekłe. Z chęcia poznałabym jakiś inny sposób na kajmak (np. ten z krówek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: masa kajmakowa IP: *.net-serwis.pl 17.04.03, 15:47 Słodkie mleko skondensowane należy gotować 2 godziny w puszce fabrycznie zamkniętej (puszka musi byż zanurzona i przykryta wodą w odpowiedniej wielkości garnku - wodę trzeba uzupełniać jak odparuje). Puszkę z mlekiem otwierać po lekkim przestudzeniu i wykładać np na wafle (-> pyszny mazurek kajmakowy). Po ostygnięciu zastyga. Pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m123 Re: masa kajmakowa IP: 80.48.229.* 18.04.03, 19:25 co zrobic kiedy rodzina kupiła mleko skondensowane bez cukru? a miało się gotowac pod wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: masa kajmakowa IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.04.03, 06:10 Gość portalu: m123 napisał(a): > co zrobic kiedy rodzina kupiła mleko skondensowane bez cukru? a miało się > gotowac pod wodą. kupic drugie- slodzone Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: masa kajmakowa 22.04.03, 07:10 Gość portalu: km napisał(a): > Słodkie mleko skondensowane należy gotować 2 godziny w puszce fabrycznie > zamkniętej (puszka musi byż zanurzona i przykryta wodą w odpowiedniej wielkości > > garnku - wodę trzeba uzupełniać jak odparuje). Puszkę z mlekiem otwierać po > lekkim przestudzeniu i wykładać np na wafle (-> pyszny mazurek kajmakowy). P > o > ostygnięciu zastyga. > Pozdrawiam > km zrobiłam wg Twojej rady - nie zastygła - wręcz przeciwnie - ściekła z mazurka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: masa kajmakowa IP: 212.69.73.* 19.04.03, 17:14 masa kajmakowa: 40 dag mleka 40 dag cukru 10 dag masla 1 - 1,5 szklanki mleka w proszku gotowac na malym ogniu mleko z cukrem ciagle mieszajac (ok. 2 godzin) nastepnie dodac maslo i przesiane przez sitko mleko w proszku. Masa wychodzi naprawde gesta i szybciutko zastyga Polecam REWELACJA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: masa kajmakowa IP: *.proxy.aol.com 21.04.03, 08:21 pytank do moni w jej przepisie jest 40 dkg mleka i 40 dkg cukru to gotowac. ok a ile to jest 40 dkg mleka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: masa kajmakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.03, 18:21 Kupujesz mleko skondensowane SŁODZONE w puszce i bez otwierania jej wstawiasz do garnka z wodą i gotujesz jakieś 4 godziny. Oczywiście wodę dolewasz. Potem jak wystygnie to otwierasz i masz sztywny kajmak do babeczek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: masa kajmakowa IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 19.04.03, 19:32 Właśnie zrobiłam wafle z mleka skondensowanego słodzonego w puszce.Jest jedno ale to mleko było kakaowe.Gotowałam około 4 godz. I co? Masa nie jest ani zbyt twarda (lepi się po 3 dniach) i jest za słodka.Lepsze mleko zwyczajne nie kakaowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: masa kajmakowa 19.04.03, 21:48 Ja robię ze śmietany kremówki - 0,25 l śmietany i 20 dkg cukru. Trzeba gotować na małym gazie, cały czas mieszając, az straci ochotę do kipienia i zaczną się tworzyc duże bąble (10-15 minut), potem mieszjąc ostudzić, jak jest gęstawa wylewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochla Re: masa kajmakowa IP: *.chello.pl 21.04.03, 00:27 Gość portalu: bomi napisał(a): > Właśnie zrobiłam wafle z mleka skondensowanego słodzonego w puszce.Jest jedno > ale to mleko było kakaowe.Gotowałam około 4 godz. I co? Masa nie jest ani zbyt > twarda (lepi się po 3 dniach) i jest za słodka.Lepsze mleko zwyczajne nie > kakaowe. wystarczy JEDNA godzina gotowania mleka w puszce, oczywiscie sodkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: masa kajmakowa IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 21.04.03, 18:36 Czy mam rozumiec ze za dugo gotowalam i dlatego sie lepi.Robilam kiedys wafle z mleka i cukru.Gotowalam caly dzien.Ale to bylo cudenko na przeciw tego co zrobilam z mleka kondensowanego kakaowego.Moze przyczyna tkwi w tym kakao. Odpowiedz Link Zgłoś