Dodaj do ulubionych

masa kajmakowa

IP: 217.8.186.* 17.04.03, 08:50
jak spowodowć, aby masa kajmakowa miała w miarę stałą konsystencję- chodzi o
to by się nie wylewała z babeczek?
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: masa kajmakowa 17.04.03, 09:38
      po prostu spróbuj ją dłużej gotować, i nie dodawać tłuszczu, albo dodać mniej
      sama nie próbowałam w ten sposób, ale to mi się wydaje najrozsądniejsze
      powodzemia
      • Gość: ada_ha Re: masa kajmakowa IP: 195.116.180.* 17.04.03, 10:03
        To zależy jak robisz kajmak. jeśli tradycyjnie (mleko+cukier+tłuszcz), to
        rzeczywiście dodaj mniej tłuszczu.
        Kajmak z mleka skondensowanego nie powinien się wylewać, a z rozpuszczonych
        krówek i masła na pewno zastygnie.
        Pozdrawiam
    • Gość: sss Re: masa kajmakowa IP: 217.8.186.* 17.04.03, 14:35
      miałam na myśli masę tworzoną poprzez kilkugodzinne gotowanie słodkiego mleka
      skondensowanego i to zawsze było ciekłe. Z chęcia poznałabym jakiś inny sposób
      na kajmak (np. ten z krówek)
      • Gość: km Re: masa kajmakowa IP: *.net-serwis.pl 17.04.03, 15:47
        Słodkie mleko skondensowane należy gotować 2 godziny w puszce fabrycznie
        zamkniętej (puszka musi byż zanurzona i przykryta wodą w odpowiedniej wielkości
        garnku - wodę trzeba uzupełniać jak odparuje). Puszkę z mlekiem otwierać po
        lekkim przestudzeniu i wykładać np na wafle (-> pyszny mazurek kajmakowy). Po
        ostygnięciu zastyga.
        Pozdrawiam
        km
        • Gość: m123 Re: masa kajmakowa IP: 80.48.229.* 18.04.03, 19:25
          co zrobic kiedy rodzina kupiła mleko skondensowane bez cukru? a miało się
          gotowac pod wodą.
          • Gość: aniutek Re: masa kajmakowa IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.04.03, 06:10
            Gość portalu: m123 napisał(a):

> co zrobic kiedy rodzina kupiła mleko skondensowane bez cukru? a miało się
            > gotowac pod wodą.

kupic drugie- slodzone
        • quba Re: masa kajmakowa 22.04.03, 07:10
          Gość portalu: km napisał(a):

> Słodkie mleko skondensowane należy gotować 2 godziny w puszce fabrycznie
          > zamkniętej (puszka musi byż zanurzona i przykryta wodą w odpowiedniej
          wielkości
          >
          > garnku - wodę trzeba uzupełniać jak odparuje). Puszkę z mlekiem otwierać po
          > lekkim przestudzeniu i wykładać np na wafle (-> pyszny mazurek kajmakowy). P
          > o
          > ostygnięciu zastyga.
          > Pozdrawiam
          > km

zrobiłam wg Twojej rady - nie zastygła - wręcz przeciwnie - ściekła z mazurka !

• Gość: moni Re: masa kajmakowa IP: 212.69.73.* 19.04.03, 17:14
      masa kajmakowa:
      40 dag mleka
      40 dag cukru
      10 dag masla
      1 - 1,5 szklanki mleka w proszku

gotowac na malym ogniu mleko z cukrem ciagle mieszajac (ok. 2 godzin)
      nastepnie dodac maslo i przesiane przez sitko mleko w proszku.
      Masa wychodzi naprawde gesta i szybciutko zastyga
      Polecam
      REWELACJA!!!!!
      • Gość: zuza Re: masa kajmakowa IP: *.proxy.aol.com 21.04.03, 08:21
        pytank do moni w jej przepisie jest 40 dkg mleka i 40 dkg cukru to gotowac. ok
        a ile to jest 40 dkg mleka?
    • Gość: Kasia Re: masa kajmakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.03, 18:21
      Kupujesz mleko skondensowane SŁODZONE w puszce i bez otwierania jej wstawiasz
      do garnka z wodą i gotujesz jakieś 4 godziny. Oczywiście wodę dolewasz. Potem
      jak wystygnie to otwierasz i masz sztywny kajmak do babeczek.
      Pozdrawiam
      • Gość: bomi Re: masa kajmakowa IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 19.04.03, 19:32
        Właśnie zrobiłam wafle z mleka skondensowanego słodzonego w puszce.Jest jedno
        ale to mleko było kakaowe.Gotowałam około 4 godz. I co? Masa nie jest ani zbyt
        twarda (lepi się po 3 dniach) i jest za słodka.Lepsze mleko zwyczajne nie
        kakaowe.
        • kicia7 Re: masa kajmakowa 19.04.03, 21:48
          Ja robię ze śmietany kremówki - 0,25 l śmietany i 20 dkg cukru. Trzeba gotować
          na małym gazie, cały czas mieszając, az straci ochotę do kipienia i zaczną się
          tworzyc duże bąble (10-15 minut), potem mieszjąc ostudzić, jak jest gęstawa
          wylewać.
        • Gość: chochla Re: masa kajmakowa IP: *.chello.pl 21.04.03, 00:27
          Gość portalu: bomi napisał(a):

> Właśnie zrobiłam wafle z mleka skondensowanego słodzonego w puszce.Jest jedno
          > ale to mleko było kakaowe.Gotowałam około 4 godz. I co? Masa nie jest ani
          zbyt
          > twarda (lepi się po 3 dniach) i jest za słodka.Lepsze mleko zwyczajne nie
          > kakaowe.
          wystarczy JEDNA godzina gotowania mleka w puszce, oczywiscie sodkiego
          • Gość: bomi Re: masa kajmakowa IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 21.04.03, 18:36
            Czy mam rozumiec ze za dugo gotowalam i dlatego sie lepi.Robilam kiedys wafle z
            mleka i cukru.Gotowalam caly dzien.Ale to bylo cudenko na przeciw tego co
            zrobilam z mleka kondensowanego kakaowego.Moze przyczyna tkwi w tym kakao.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka