Dodaj do ulubionych

zielona herbata

IP: 195.47.201.* 09.02.07, 13:06
Jaką herbatę dobrą zieloną polecacie. chodzi mi o firmę i czy liściasta czy z
torebki.
Dzięli za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • e._ Re: zielona herbata 09.02.07, 13:07
      Lisciasta, zdecydowanie.
      • Gość: beata Re: zielona herbata IP: 195.47.201.* 09.02.07, 13:20
        A jakiej firmy są najlepsze?
        • e._ Re: zielona herbata 09.02.07, 14:29
          Trudno powiedzieć, zależy co komu odpowiada. Ja nie lubię tych z dodatkami
          zapachpwym czy smakowymi.
          Jedna z moich ulubionych herbat to gunpowder, takie kuleczki jakby zwijane z
          pełnych herbacianych liści. Są w róznych cenach, róznych producentów.
          • kim5 Re: zielona herbata 09.02.07, 15:38
            Ja lubię senchę, z dodatkami. Fajne mieszanki są Demmers Tea House.
            • e._ Re: zielona herbata 09.02.07, 16:14
              Tak, Demmers jest sympatyczny. No i tak ładnie tam pachnie...
    • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 16:20
      Beata, najlepiej by bylo jak bys sie udala do sklepu herbacianego i kupila sobie
      kilka gatunkow na wage do sprobowania np genmaicha, gunpowder, lung ching czy
      sencha.

kwiesta zasobnosci kieszeni ktora wybrac .. jest naparwde bb duzy wybor i ceny
      sa tez bardzo zroznicowane -
      wybor jak i sam dobry zakup sa wazne ale bb wazny jest spob parzenia ktory
      wplywa na koncowy efekt naparu.

Polecam wycieczke do hebracianego sklepu:)
      udanych zakupow

ps tylko liściasta, na sznurkach ( prowadza sie psy a nie herbate ;)) a jej
      zawartosc to nie herbata tylko jej namiastka ;)
      • kim5 Re: zielona herbata 09.02.07, 16:23
        To prawda, zielona ekspresowa smakuje papiere, fuj.
        A poza tym sprawdziłam - kupowana w sklepie herbacianym jest tańsza! niż
        sznurkowa, bo herbaty zielonej bierze się bardzo mało i jest lekka.
        • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 16:33
          to fakt, wystarczy pol plaskiej lyzczki aby otrzymac wyśmienita i smakowita
          filizanke herbaty

baa !
          co wiecej, dobra herbate mozna kilkakrtonie zaparzac
          • kim5 Re: zielona herbata 09.02.07, 16:55
            fakt, druga jest najlepsza. Ale mi apetytu narobiłaś>
            • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 16:58
              hehe i sobie tez narobilam :)
              wlasnei parze zielona jasminowa .. ten zapach, taki subtelny .. uwielbiam :)
              • kim5 Re: zielona herbata 09.02.07, 17:03
                idę sobie zrobić - mam Szeherezadę z czerwonym pieprzem:-) i jakimiś kwiatami.
              • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 17:12
                narobilam= zaparzylam :]
    • roseanne Re: zielona herbata 09.02.07, 19:55
      mam dwie ulubione
      jedna to gunpowder - nie pomne producenta, bardzo ciasno skrecone cale liscie,
      sypana oczywiscie

druga, torebkowa, z dodatkiem jasminu Twinnings
      • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 20:05
        gunpowder ma kształt perelek, ciasno zwijanych, przewaznie recznie, male ciasno
        zwiniete kulki rozkladaja sie w calej swojej okazalosci pod wplywem cieplej ! wody
        wygladem gunpowder przypomina proch strzelniczy
        herbata ta ma cierpli i zdecydowany smak
        • akusia Re: zielona herbata 09.02.07, 20:48
          kolega z japonii przyslal mi zielona herbate w torebkach,byla pyszna i
          aromatyczna,podobno gatunek zadna rewelacja,a zachowywala smak i aromat nawet
          po wielokrotnym zalaniu
          • Gość: lu Re: zielona herbata IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 20:53
            Japonczycy znaja sie na zielonej herbacie jak nikt inny na swiecie. Oryginalna
            japonska herbata, nawet z torebki, moze byc lepsza od lisciastej sprzedawanej w
            Polsce pod nazwa "herbata japonska". Fajnie, ze masz kogos znajomego w Japonii.
            • nimeska Re: zielona herbata 09.02.07, 21:41
              nie trzeba miec od razu znajomsoci z Japonii zeby napic sie dobrej herbaty na
              sznurku, wysrarczy umiec dobrze wybrac i kupic
              ja sama pije herbate tez na sznurkach bo nie zawsze mam czas na parzenie sypanej
    • amused.to.death Re: zielona herbata 09.02.07, 23:34
      ja ostatnio najbardziej lubię zieloną jaśminową - pyyyycha, i jaka aromatyczna.

a poza tym ja bardzo lubię herbaty smakowe - np. zielona brzoskwiniowa, czy bannanowa....mniam....mniam
      • Gość: beti Re: zielona herbata IP: 195.47.201.* 12.02.07, 09:06
        A może tak poleciłybyście coś z dolnej półki. czy Bastek ma dobrą herbatę??
        • baba06 Re: zielona herbata 13.02.07, 10:38
          kupowanie herbat z dolnej półki mija się z celem, można się zniechęcić do picia
          zielonej herbaty, zdecydowanie polecam kupienie 5 dag w sklepie z herbatami na
          wagę - doznania smakowe gwarantowane.:)
          • elfia4 Re: zielona herbata 13.02.07, 14:06
            Też polecam te ze sklepu z herbatami. I 5 dkg wystarczy na dużo dłużej niż
            kilka kartoników z herbarami w torebkach, więc mimo wysokich na pierwszy rzut
            oka cen, wychodzi zdecydowanie taniej i smaczniej.
            Na początek polecam jakąś senchę, bo ma lagodny smak (tylko trzeba zalać wodą
            80-85stopni, żeby nie była cierpka)
            • Gość: beata Re: zielona herbata IP: 195.47.201.* 14.02.07, 11:01
              A co powiecie na herbatę fifmy CELMAR grundpower
              • Gość: elfia4 Re: zielona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:25
                Celmaru nie piłam, ale mam doświadczenie z bastkiem (ostatnio coraz gorsza
                jakość) i bio activ. Rewelacja to nie jest, ot zwykła przyzwoita herbata,
                pewnie celmar jest podobny. Zajrzyj może do rossmanna,mają tam regał z
                herbatami. Ja stamtąd lubię senchę winogronową. Kosztuje 5.99, a za identyczną
                w five'o clock płaciłam 7,50 za 50g. Wogóle sencha jest delikatniejsza w smaku
                od gunpower. Wiele lat temu, kiedy zielone herbaty zaczęły sie pojawiać w
                sklepach i nie było wielkiego wyboru piłam gunpower bastka, ale teraz bym jej
                nie wypiła, chyba stalam sie bardziej wybredna:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka