Dodaj do ulubionych

pasty curry

11.02.07, 22:06
Obkupiłam sie w takowe Patak's. Zawsze byłam fanką mild curry paste z kolendra
i kuminem(która wcale nie jest taka mild). Teraz do tego mam:
-extra hot z pomidorami i kuminem
-tandoori z tamarynda i imbirem
-garam masala z cynamonem i imbirem
Wszystkie pasuja na pewno do kurczaka-piersi i udek. Te z cynamonem i imbirem
poużywam do tadżinu. Która nadaje sie do ryby?
Aaa i jeszcze mam zielona i czerwona paste tajską. Zważywszy na wydajnosć tych
przypraw poproszę o przepisy,żeby poużywać tego trochę szybciej . W kuchni
tajskiej jestem zielona jako ta pasta;) Pewnie trzeba kupic mleczko kokosowe?
Curry robiłam zawsze najprostsze- kurczak, cebula, pomidory i pasta.
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: pasty curry 11.02.07, 22:16
      > tajskiej jestem zielona jako ta pasta;) Pewnie trzeba kupic mleczko kokosowe?

spójrz na skład i przepis na opakowaniu:)
      w niektórych jest już mleczko kokosowe.
      A, i najprościej wg tego co na opakowaniu - przynajmniej na początek.
      • coralin Re: pasty curry 11.02.07, 22:27
        Ale we wszystkich przepisach na początek(z opakowania) jest z kurczakiem. A z
        kurczakiem a'la indyjskie jedzonko to sie już naumiałam:)Przy 4 sporych słoikach
        i 2 małych(te tajskie) muszę obczaić wiecej przepisów. Byłabym wdzięczna:)
        • amused.to.death Re: pasty curry 11.02.07, 23:54
          w zasadzie z rybą czy innym mięsem robi się bardzo podobnie - tylko często mięso się dłużej smaży.
          Z rybą możesz w sumie osobno usmażyć rybę i później dodać do pasty z tego co pamiętam.

Późno już i nie chce mi się siegać do moich przepisów.
          Wejdź do Galerii Potraw i wpisz 'curry' w wyszukiwarkę - powinno wyskoczyć parę przepisów.
          • aniutek Re: pasty curry 12.02.07, 00:21
            krewetki lub ryba lub kurczak w tajskim curry - imo rewelacja - indyjskiego nie trawie.
            a robi sie tak na sezamowy olej pocwiartkowana cebule,kika zebow czosnku, marchewke w slupkach,
            pora - smazysz,kiedy juz zmieknie szczegolnie marchewka dodaj curry ( czerwone tajskie) imwiecej
            tym ostrzejsze bedzie, zamiachaj dodaj krewetki i rybe po kilku minutach zalej mlekiem kokosowym,
            odsmacz soy sosem i to by chyba bylo na tyle. to popisowe danie mojego M i jako ,ze nie ja to gotuje
            moglam cos ominac, o poprawienie prosze jakbyco:)
            • coralin Re: pasty curry 12.02.07, 00:24
              Dziękuję!!:)
              • Gość: senin Re: pasty curry IP: *.for.connect.net.au 12.02.07, 07:44
                tajskie - dosmaczac najlepiej sosem rybnym, dobrze dodac sok/liscie limonki
                (kafir) i bazylie tajska, mleko kokosowe jak najbarzdiej
                moze byc kurczak,moze byc ryba, kalmary, skorupiaki

indyjskie (patak chyba robi najlepsze) jesli do kurczaka to ja obstaje za takim
                z koscmi, pocietym na kawalki, duzo smaczniejszy niz sucha piers :(

mozna dodac jogurt, albo mleko kokosowe (jak na poludniu indii)
                dosmaczac tez mozna liscmi curry i tamaryszkiem,

oczywiscie jagniecina/kozina to jest to!!

• jo.hanna tajskie curry 12.02.07, 09:20
      jesli przelozysz do sloiczka i dobrze zakrecisz bedzie ci sie dlugo trzymalo w
      lodowce. Paste curry 'smaz' na 'smietance, ktora zebralas z mleka kokosowego. Za
      zadne skarby nie smaz jej na olejach smakowych, bo zepsujesz smak curry. Jesli
      juz ma byc tluszcz to bierz olej arachidowy lub jakis inny bezsmakowy. Czerwona
      paste curry smazy sie dosc dlugo bo kilka minut az zrobi sie wonna i aromatyczna
      i nabierze ciemnego, prawie brunatnego koloru. Podobnie z reszta z zielona
      curry. Trzeba to smazyc bo inaczej nie wydobedziesz z niej innych smakow i curry
      bedzie jedynie pikatne a nie aromatyczne i skomplikowane smakowo. Wtedy dodaje
      sie mieso lub rybe i warzywa (lub owoce), smazy jeszcze kilka minut i wlewa
      mleko kokosowe. Koniecznie, tuz przed podaniem warto 'odswiezyc' smak i dodac
      troche sosu rybnego, odrobine cukru. A gdy juz wok jest wylaczony wrzuca sie
      listki limonki i jakies ziola (tajska bazylie lub swieza kolendre). Doskonale
      jest polaczenie ryby lub wieprzowiny ze swiezym ananasem (czerwone curry)lub
      kaczki i liczi. Zielone curry jest w kazdej kombinacji. Smacznego.
      • coralin Re: tajskie curry 12.02.07, 14:45
        jo.hanna napisała:

> jesli przelozysz do sloiczka i dobrze zakrecisz bedzie ci sie dlugo trzymalo w
        > lodowce.

Tę pastę curry mild dało się faktycznie długo przetrzymać w lodówce. Tylko teraz
        mam aż 6 słoiczków z różnymi smakami. Dziekuję szczególnie za rady dotyczące
        wykorzystania past tajskich:)

• syswia Re: pasty curry 12.02.07, 17:53
      oprocz miesa pasty mozesz jeszcze uzywac przy robieniu curries z paniru albo z
      tofu oraz z warzyw i straczkowych (daal, ciecierzycy)

np jednym z moich ulubionych dan jest panir z zielonym groszkiem w curry z
      pomidorami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka