Gość: karolcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:10 Witam serdecznie!!! poszukuje przepisu na ciasteczka, które mozna długo przechowywać np. w puszce. Czy zna ktos jakis dobry przpis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ciasteczka cytrynowe 14.02.07, 17:41 Zajrzalas do galerii potraw? Jest ich tam wiele. Ciasteczka cytrynowe / robilam je wielokrotnie / 800 g maki 250 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 torebki wanilliny w proszku / wanilii w innej formie / 2 torebki proszku do pieczenia / ilosc odpowiednia na 800 g maki / 400 g cukru pudru sok i starta skorka z 2 cytryn z upraw biologicznych posypki roznego typu / niekoniecznie / - make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodac cukier, miekkie maslo / w kawaleczkach / i wanilline - zagniesc szybciutko ciasto i zawinac w folie przezroczysta, wlozyc do lodowki na 30 minut - podzielic ciasto na czesci / reszte trzymac w lodowce / rozwalkowac je na grubosc pol cm - wycinac ciasteczka dowolnego ksztaltu - blache wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na niej ciasteczka / zostawic miedzy nimi troche miejsca, gdyz w pieczeniu beda leciutko rosly / - piec w temperaturze 180° przez 10 minut / kontrolowac temperature, aby brzegi ciasteczek nie byly zbyt zarumienione / - cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny i starta skorka - otrzymany lukier nakladac na wystudzone ciasteczka przy pomocy lyzeczki do kawy - przed zastygnieciem lukru mozna posypac kolorowymi posypkami do ciast / wg uznania / - po calkowitym wyschnieciu lukru przelozyc ciasteczka do hermetycznego metalowego pudlka / szklanego sloja itp. / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolcia Re: ciasteczka cytrynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:47 Nie sprawdzałam, zaraz zajrzę. Dzięki za przepis. Jak długo mozna takie ciasteczka przechowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: zrob pierniczki buni !!!!!! 15.02.07, 03:31 takie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52610575,53968866,0.html?v=2 u mnie sie o dziwo uchowaly ponad miesiac ( o dziwo bo nie bylam w stanie ich na raz zjesc ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasteczka cytrynowe 15.02.07, 07:48 Nie wiem jak dlugo: znikaja bardzo szybko. Mysle, ze miesiac na pewno. Moze dluzej. Ja trzymam w duzych metalowych puszkach. Odpowiedz Link Zgłoś