Gość: madzik-1977 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:33 Podzielcie się proszę jakimś dobrym,łatwym i niedrogim przepisem na ciacho.Coś na niedzielę do kawki... i coś wypróbowanego przez Was. Bardzo proszę i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustroo Re: Przepis na ciasto: 02.03.07, 13:20 Ciasto z jabłkami. To moje najprostsze. 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, niepełna szklanka cukru, pełna łyżeczka proszku do pieczenia , 4 jajka, owoce. Margarynę rozpuścic i wystudzić. Potem wszystko wymieszac dokładnie tylko łyżką. Najpierw jajka mieszałam takim mieszadełkiem drucianym. Z mąką ostrożnie, bo jajka są i mniejsze i większe. Jabłka w plasterki na ciasto, miałam 2 akurat, wgnieść trochę, posypać odrobiną cukru i cynamonu. Piec w 170 stopni. Nie wiem ile, zależy jaki kto ma piekarnik, najlepiej zajrzeć po 1/2 godzinie, wsadzić wykałaczkę i zobaczyć czy sucha, czy jeszcze 15 czy mniej, czy więcej. Ciasto można robić z różnymi owocami, surowe jabłka lub śliwki, albo gruszki z kompotu. Ja na ciepłe posypuję jeszcze odrobiną cukru, dlatego do ciasta daję niecałą jego szklankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Dajcie przepis na ciasto... IP: *.adsl.alicedsl.de 02.03.07, 14:58 Wyprobowane, dobre i nie drogie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50340256,50340256.html Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka200377 Biszkopt z owocami 04.03.07, 17:47 BISZKOPT Z OWOCAMI Na dużą brytfanne 7 jaj 1,5 szkl mąki 3/4 szklanki budyniu jasnego / 2 budynie/ 1,5 szkl cukru 1 kostka margaryny 2 łyzeczki proszku do pieczenia margarynę roztopić ale nie zagotować, odstawić i przystąpic do robienia ciasta bialka oddzielic od żółtek, i ubić na sztywną pianę. Jak juz będzie ubita dodawać po trochu cukru i ubijać długo, ponieważ źle rozbity cukier sprawi że ciasto klapnie. Pod koniec ubijania cukru dodac żóltka i jeszcze troche ubijać.Mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem do pieczenia dodawać po łyżce , na sam koniec wlać margarynę i dobrze wymieszać /delikatnie miksować czy coś w tym stylu. Wylać na posmarowaną brytfannę i rozlożyć na cieście śliwki albo wiśnie albo agrest /broń boże truskawki bo z ciast zrobi się chlapka/ owoce moga jak najbardziej być ze sloika. Po wyjęciu z pieca jak troszke ostygnie doslownie za 10 min, wywrócic do góry nogami, żeby owoce byly na wierzchu. Posypac cukrem pudrem i zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Biszkopt z owocami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:05 Magik z ciebie niezły,bo ja tak nie potrafię. Wylać na posmarowaną brytfannę i rozlożyć na cieście śliwki albo wiśnie albo agrest /broń boże truskawki bo z ciast zrobi się chlapka/ owoce moga jak najbardziej być ze sloika. Po wyjęciu z pieca jak troszke ostygnie doslownie za 10 min, wywrócic do góry nogami, żeby owoce byly na wierzchu. Posypac cukrem pudrem i zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś