Gość: Monika IP: *.pbc.adelphia.net 10.05.03, 02:43 Prosze o przepis na salatke owocowa- chodzi mi o najlepszy dobor skladnikow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: margo Re: salatka owocowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 08:16 Trudno taki podac, to naprawde zalezy od inwencji. I od aktualnego stanu kasy. I od pory roku, mimo wszystko Na pewno: banany, jablka (skropione cytryna), gruszka albo melon, winogrona, w sezonie arbuz (wycinane lyzeczka kulki), pomarancze albo grapefriuity (obrane starannie z blonek). Ja dodaje rodzynki (jak nie daje winogron). Czasami posypuje wszystko kokosem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: salatka owocowa IP: *.chello.pl 10.05.03, 11:25 Gość portalu: Monika napisał(a): > Prosze o przepis na salatke owocowa- chodzi mi o najlepszy dobor skladnikow. Najlepiej dawać wszystko, co jest pod ręką, dbając o to, by było urozmaicenie i nie było przewagi owoców bardzo kwaśnych. Ja to chłodzę i albo mieszam z serkiem homo waniliowym (owoce puszcza sok i będzie świetna konsystencja) albo kropię koniakiem i polewam advocatem. Chłodzę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: salatka owocowa IP: *.dialup.tiscali.it 10.05.03, 12:04 Wszystko pokroic drobno. Posypac cukrem z trzciny cukrowej i skropic likierem "maraschino". Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: salatka owocowa 10.05.03, 16:02 bledem byloby zrobinie salatki z samych delikatnych w smaku owocow, bez "podostrzenia" smaku wiec raczej nie samo jablko z bananem i melonem wiecej regul nie ma :)) mieszam to co akurat mam pod reka, chocby to mialo byc tylko ,jablko, suszone sliwki i pomarancza + lyzeczka jakiegos likierku lub rumu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania G. Re: salatka owocowa IP: 217.153.52.* 14.05.03, 15:26 Na 2 osoby: 1 spore, twarde i raczej kwaśne jabłko, 1 duża pomarańcza, 1 banan (nie nadmiernie dojrzały), ze 2-3 kiwi, 1 cytryna, trochę słoneczniku łuskanego, mogą być też ewentualnie rodzynki i inne bakalie. Wszystko kroi się drobniutko w kosteczkę, a jak się nie da w kostkę, to w jak najdrobniejsze kawałeczki (cytrynę też!W tym ma być miąższ cytryny, nie sok!), słonecznik i bakalie trzeba sparzyć wrzątkiem, potem miesza się to ze sobą, doprawia odrobiną cukru waniliowego i cynamonu. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slotna Re: salatka owocowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.05.03, 10:07 Dołożyłabym do tego karambolę - pokrojona na plasterki cudnie wygląda i ozdabia. Moja mama polewała owoce 'sokiem' z puszki - kiedy dodawała takie ananasy i brzoskwinie, ja wolę zmieszać z wódką mleko zagęszczone - pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: salatka owocowa IP: 195.136.95.* 15.05.03, 10:29 ja wrzucam takie owoce, jakie są akurat dostępne i na jakie mam ochotę. dzielę na duże kawałki, żadna tam drobna kosteczka i zalewam dużą ilością rumu Bacardi. musi trochę postać przed podaniem, ale za to po zjedzeniu humor jest cudny Odpowiedz Link Zgłoś
i_n_a Re: salatka owocowa 15.05.03, 22:39 jblko, pomarańcza, banan, gruszka, ew. brzoskwinia albo truskawka. Duże kawałki. Na wierzch kleks z ubitej kremówki z dodatkiem odrobiny cukru i wanilii. pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: salatka owocowa IP: *.SNVACAID.covad.net 15.05.03, 23:14 Ostatnio na jednym z przyjec podali niesamowita salatke owocowa- na polmisku stal caly ale wydrazony w srodku ananas, w ktorym byl jakis dip owocowy/ przepisu nie mam, ale wydawalo mi sie, ze to zmiksowane rozne owoce z czyms zageszczajacym, chyba smietana- bylo to bardzo lekkie, lekko slodkie i do maczania super, trzeba troche fantazji i mozna cos takiego zrobic/.Obok poukladane oraz powbijane w ananasa byly "szaszlyki" z owocow- na drewniane patyczki powbijane kulki melona/w 2 kolorach/, truskawki, kawalki pomaranczy. Na zakonczenie patyczka wbity byl plasterek star-fruit/nie wiem jak sie po polsku nazywa, ale jak sie go przetnie, to wyglada jak gwiazda/.Dodawalo to niesamowitego uroku. Co najciekawsze, danie to bylo dzielem 10-letniej dziwczynki!!! Odpowiedz Link Zgłoś