jennifer1 13.05.03, 09:03 Jak przygotować taką młoda kapustkę, żeby była pyszniutka. Chodzi mi o taką duszoną, chyba z marchewką czy jakoś tak. No właśnie: jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: He Re: Młoda kapustka... IP: 195.205.230.* 13.05.03, 09:22 Właściwie ciekawy temat... Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Młoda kapustka... 13.05.03, 10:00 Kapustę obrać z wybrakowanych liści, umyć, poszatkować i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sitku. Zeszklić na maśle posiekaną cebulkę i wrzucić kapustę. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i wszystko razem dusić. Można podlewać po troszeczku białym winem, dodać sól, pieprz i trochę zasmażki. Podawać z dużą ilością siekanego koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Młoda kapustka... 13.05.03, 10:27 Super, dzięki!!! A nie dodajesz do tego jakiegoś mięska, świetnie chyba pasuje boczek albo kiełbaska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moboj Re: Młoda kapustka... IP: 62.233.250.* 13.05.03, 10:47 ja dodaję boczek do krótko gotowanej kapusty, sporo cebuli i baaaardzo dużo koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Młoda kapustka... 13.05.03, 10:51 jennifer1 napisała: > Super, dzięki!!! A nie dodajesz do tego jakiegoś mięska, świetnie chyba pasuje > boczek albo kiełbaska... Pewnie, ze pasuje! Ale wtedy dusisz na tłuszczyku z boczku albo z kiełbasy, a nie na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apolka Re: Młoda kapustka... IP: *.pozyton.com.pl / 192.168.0.* 13.05.03, 12:40 A ja gorąco polecam bez mięsa itp. Robię tak: gotuję w małej ilości wody dwa duże ziemniaki pokrojone w drobną kostkę (żeby tylko były przykryte), solę i rozgotowuję. Do ziemniaków dodaję poszatkowaną główkę młodej kapusty (porcjami, inaczej się nie zmieści ;-)), liść laurowy, troszkę kminku (ok 1 płaskiej łyżeczki), troszkę jarzynki (też wystarczy płaska łyżeczka), 2-3 łyżeczki cukru i duszę wszystko pod przykryciem aż kapusta zmięknie (ale bez przesady ;-)). Potem doprawiam jasną zasmażką (olej+ 1-2 łyżki mąki)pieprzem i octem winnym. Pogotuję chwilę i zdejmuję z ognia. Wsypuję dużo posiekanego koperku i przykrywam na parę minut. I już można jeść, smacznego. Aha, jeśli do ziemniaków dodacie za dużo wody to trzeba ją będzie trochę odparować podczas duszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Młoda kapustka... 13.05.03, 12:49 Ja młodą kapustkę lubię "na krótko" smak słodko-kwaśna. Ale uwielbiam gotowaną w całości (nie za długo bo się rozgotuje), później kroję na 4 ćwiartki i polewam bułką tartą smażoną na maśle, tak jak kalafior. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaca _loca Re: Młoda kapustka... IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 17:05 O, to ja robię podobnie, czasem daję pomidory, czasem nie (częściej nie) ale za to zawsze i nieodmiennie duuużo kminku! Kminek jest kluczowy w tym smaku:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Młoda kapustka... 11.06.03, 09:30 hania_76 napisała: > Kapustę obrać z wybrakowanych liści, umyć, poszatkować i sparzyć wrzątkiem. > Odcedzić na sitku. Zeszklić na maśle posiekaną cebulkę i wrzucić kapustę. > Dodać > pokrojone w ćwiartki pomidory i wszystko razem dusić. Można podlewać po > troszeczku białym winem, dodać sól, pieprz i trochę zasmażki. Podawać z dużą > ilością siekanego koperku. Haniu, chylę czoła. To wszystko tak się genialnie ze sobą komponuje, że aż... Nie znałam tego wcześniej, ale teraz weszło do mojej kuchni i tam już pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GLoots Re: Młoda kapustka... IP: 196.4.0.* 13.05.03, 16:33 Dokladnie co to jest ta mloda kapusta, mieszkam za polska, chce zrobic, ale niewiem co to jest, czy moze ktos zna angielska nazwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Młoda kapustka... IP: *.pl / 192.168.0.* 13.05.03, 18:09 chyba spring greens - coś takiego, podobnego do młodej kapusty pokazywali na RSC ba BBC. good luck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin Re: Młoda kapustka... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 13.05.03, 23:52 a ja bez mieska, bez pomidorow, bez kminku (a feeeeeee!!!) kluczowa jest kapustka, maselko, i duuuuuzo koperku. zarowno w garnku jak i do posypania pozniej juz. i to wszystko. no i podlac woda :) a do tego cieply jeszczed chlebus.. mhm Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: M?oda kapustka... 14.05.03, 19:07 zamiast chlebusia nalesniczek slicznie zwiniety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: Młoda kapustka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 10:20 a ja młodą kapustkę robię na słodko-kwaśno, szatkuję, zalewam wrzątkiem chwileńkę pogotuję (5 min) bez przykrycia, żeby zapach odszedł, następnie odlewam całą wodę dodaję ok 1 łyżki soli (płaskiej), ok 2 cukru (dośc czubate), białego octu winnego tak do smaku (najmniej 4 łyżki) i łyżkę domowego smalcu i jeszcze trochę zmielonego pieprzu. I to się już dusi wszystko po przykryciem do miękkości kapustki. Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i jajko - niby nic wyszukanego, ale za to jakie pyszne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
seniwell Re: Młoda kapustka... 11.06.03, 13:20 zakupy: kapustka, po sporym peczku mlodej cebulki ze szczypiorem, natki pietruszki, koperku pokrojona w grube kawalki kapuche wrzucic na niewielka ilosc osolonego wrzatku, przykryc, poddusic chwile, w tym czasie posiekac reszte zieleniny, dodac do gara, zamieszac, potrzymac chwile pod pokrywka i... juz moze byc wersja z zasmazka, ale ja lubie taka z wody - zielona na maxa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smilla Re: Młoda kapustka... IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 11.06.03, 13:08 Młoda marcheweczka do tego musowo musi być! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Młoda kapustka... IP: *.telia.com 11.06.03, 22:16 kapustka sparzona ,wystudzona, utrzec marchewke,dodac koperek,przyprawic lubianymi przyprawami zalac kwasna lub slodka smietana,,,,,,pychotka ,jak dlamnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: Młoda kapustka... IP: 195.94.220.* 12.06.03, 07:54 Jeszcze trochę inaczej: poszatkowana kapusta i sporo pokrojonej w talarki cebuli plus dwie pokrojone w półtalarki marchewki, trochę wody - gotować, sół, cukier, pod koniec gotowania dodać dwa starte kwaśne jabłka; na koniec biała zasażka. Jeść następnego dnia po przegotowaniu, dodaniu koperku i lekkim wystudzeniu. Najsmaczniejsza z ziemniakami i np. duszoną cielenciną. Odpowiedz Link Zgłoś