Dodaj do ulubionych

Fasolka po bretonsku

14.05.03, 16:39
Ja robie w ten sposob
fasolke jas mocze przez noc, gotuje, do tego dodaje pokrojony, lekko
przesmazony boczek i cebulke, koncentrat pomidorowy. Doprawiam imbirem,
tabasko i pieprzem.
Tak sie robilo u mnie w domu ale wcale nie jestem pewna czy to wariacja
mojego taty czy wlasciwa receptura. Nie udalo mi sie znalezc w ksiazkach
kucharskich (mam tylko 3 niestety).
A wy jak robicie fasolke po bretonsku?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Fasolka po bretonsku IP: *.tele2.pl 14.05.03, 16:44
      kupuje namoczona fasole na targu, myje, wrzucam do gara razem z wegeta, zielem,
      lisciem, pieprzem,. papryka slodka. Dpdaje wedzony boczek, pomidora i wiecej
      nic.
    • u_ Re: Fasolka po bretonsku 14.05.03, 18:40
      u mnie sie przyprawia sola, pieprzem i czabrem. a zamiast boczku lub
      oprocz boczku kielbaska.
    • Gość: Magda Re: Fasolka po bretonsku IP: *.SNVACAID.covad.net 14.05.03, 23:25
      Moja wersja jest slodko-kwasna- fasola jas+przysmazona kielbasa+koncentrat
      pomidorowy. Doprawiam- wegeta, majerankiem, slodka czerwona mielona papryka,
      tabasco, sol i cukier,czasem troche sosu sojowego.
      • Gość: Ona Re: Fasolka po bretonsku IP: 212.244.226.* 15.05.03, 07:16
        a ja robię tak:
        Mocze fasole na noc, pózniej gotuję. Kiedy jest dośc miękka wrzucam
        przygotowane wczeńiej: 1 marchew pokrojoną w talarki, tymianek (lub
        majeranek),rozdrobniony czosnek i cebulkę nabitą goździkami (tak z dwa
        goździki), liść laurowy. Gotuję aż będzie wszystko mięękie. W miedzyczasie
        robię sos: na małej il. oliwy smaże 2-3 cebule, pózniej dodaję pomidory zwykłe
        lub z puszki wraz z zalewą. Dodaje sos do ugotowanej fasoli i dodaje troszkę
        maki. Na koniec solę wg uznania.
        • Gość: Ania Re: Fasolka po bretonsku IP: 217.8.186.* 15.05.03, 09:43
          Moja wersja jest dowolną wariacją na temat fasolka...
          Po pierwsze kupuję fasolke w puszce(czerwoną)a nie gotuje zwykłą. Po drugie
          zamiast boczku czy kielbasy uzywam miesa mielonego. Smaze na patelni cebule
          pokrojona w grubą kostke, mieso mielone, dorzucam koncentrat pomidorowy i
          chwile go przesmażam na patelni z tym mięsem, dodaję fasolkę z puszki razem z
          zalewą , potrawę uzupełniam wodą, ewentualnie dodaję mąkę. Przprawiam: sól i
          gruby kolorowy pieprz daję do mięsa, potem tymianek, na końcu sos tabasko. To
          są stałe przyprawy, czasami dodaję czosnek, czasem ser, czasem oregano.
          • janiolka Re: Fasolka po bretonsku 15.05.03, 09:47
            to w zasadzie juz brzmi jak chili a nie fasolka, ale tez calkiem smacznie :)
          • Gość: Ona Re: Fasolka po bretonsku IP: 212.244.226.* 15.05.03, 11:19
            Jadłam te potawę pod nazwą chili , fasolka jeszcze biała i kukurydza.
            Rzeczywiście jest to b. dobre :))
            • Gość: Pokemon Re: Fasolka po bretonsku IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 11:59
              Jest w sklepach przyprawa do dań z fasoli. Na odwrocie torebki jest b.dobry
              przepis na fasolę po bretońsku.Przyprawa jest rewelacyjna.Ja jeszcze dosypuję
              majeranek, bo w tej przyprawie jest go wg. mnie za mało
    • goonia Re: Fasolka po bretonsku/do Pokemona 15.05.03, 17:25
      Czy mozesz podac mi nazwe firmy, ktora prdukuje wspomniana przez Ciebie
      przyprawe?
      Bede bardzo wdzieczna.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka