Dodaj do ulubionych

Murzynek z ananasem

06.05.07, 11:52
Mam do Was pytanie. Zamierzam zrobic murzynka, który na wierzchu będzie miał
półtalarki ananasa zalane galaretką. Czesto jadłam takie ciasto, tyle że było
kupne. Mam nadzieje, że wiecie mniej więcej o jakim cieście mówię:)Chodzi mi
o to, że nie wiem jak zrobic, żeby ten ananas był na wpół zatopiony w
cieście, bo jeśli odrazu go położę to sie spiecze, lub zatopi, a jak po
upieczeniu to nie bedzie sie trzymał, a znów w połowie jak bede chciała go
połozyc to boje sie ze mi ciasto opadnie. Pomoglibyście mi? Może robiliście
juz cos takiego?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 12:00
      Widze czesto plasterki ananasa w ciastach pieczonych na zasadzie tarte tatine /
      do gory nogami /. Sama nie pieklam. Robilam tylko ciasto meksykanskie: murzynek
      z zatopionymi kawalkami gruszek.
      • iskial1 Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 12:19
        inkubusnet.internetdsl.pl/kuchnia.php?id=15 wklejam Ci link odnośnie
        tarte tartin mysle że analogicznie z murzynkiem na dół ananas a na to wylej
        murzynek po upieczeniu odróc ciasto i zalej galaretką pozdr. Przepis na murzynek
        to kostka margaryny lub masła 250g rozpusć z 1 i 1/2 szkl cukru do tego
        tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki wody można dac zamiast czekolady 4 łyżki
        dobrego kakao zagotowac na syrop ostudzić dodać 4 żółtka 1 i 1/2 mąki pszennej
        4 łyzki mleka zimnego miksować 1łyzeczka proszku do pieczenia na koniec lekko
        wmieszać pianę z białek na 50min do piekarnika temp 180 st smacznego :)))
        • klaudia456 Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 12:31
          A te ananasy nie przypala mi sie do spody w zwykłej blaszce? Nie mam niestety
          formy silikonowej ani ceramicznej. Troche sie boję, że w taki sposób popsuje
          całe ciasto. Te kupne wyglądało jakby było robione w normalny sposób bo na
          górze miało lekkie wybrzuszenia. Może jeszcze jakieś inne pomysły? Oczywiście
          bardzo dziękuję za te juz podane:]
          • Gość: fdsfdf Re: Murzynek z ananasem IP: 195.205.202.* 06.05.07, 13:17
            kup specjalny papier <pergamin> do pieczenia po upieczeniu go zdejmiesz i sie
            nic nie przypali :)
          • linn_linn Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 13:22
            Zajrzalam do przepisu:
            dolciricette.blogspot.com/2006/08/torta-rovesciata-allananas.html
            Na dnie robi sie karmel, na nim uklada plastry ananasa, a dopiero potem wylewa
            ciasto.
            Karmel zrobiony z 3 lyzek cukru i 2 lyzek wody.
            • klaudia456 Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 13:38
              W sumie pergamin mam to mogłabym tak spróbowac, ale karmelu nie zrobie, bo po
              pierwsze nie lubie a po drugie nigdy mi nie wychodzi:) Ciekawi mnie jeszcze,
              czy te ciasto nie podejdzie mi pod ananasa?
              • linn_linn Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 13:54
                Ja Ci powiem jak to jest z tymi gruszkami. Ukladam je na ciescie, leciutko
                przyciskajac, ale minimalnie /. Ciasto rosnac podnosci sie i owoce zostaja
                troche zakryte, ale widoczne. Podobnie powinno wyjsc z ananasem, ale nie
                robilam...
                • klaudia456 Re: Murzynek z ananasem 06.05.07, 14:06
                  Wydaje mi sie, że chyba tak będzie najlepiej, tylko nie moge zrobić zbyt
                  rzadkiego ciasta bo mi sie te ananaski zatopią. Jutro z rana sie wezmę za
                  robotę i napisze jak wyszło. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka