Dodaj do ulubionych

a co zamiast kawy?

11.05.07, 11:12
mam bardzo niskie ciśnienie i bez kawy po prostu śpię na stojąco. i to bez
kawy co 3 godziny. ale mój żołądek zaczyna niestety się buntować. czy możecie
polecić jakiś inny napój, lub jedzenie, które podnosi ciśnienie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: a co zamiast kawy? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.07, 11:22
      polecam guarane. to taka "lepsza" kofeina. sa w sprzedazy herbaty z guarana,
      napoje typu red bull i kawy. najlepiej (przynajmniej w niemczech) rozejrzec sie
      za tymi produktami w sklepach ze zdrowa zywnoscia, bo nie zawsze tam gdzie pisze
      "guarana" jest wysokojakosciowa guarana w srodku. a poza tym, to o ile sie nie
      myle na niskie ciscienie pomagaja duzo lepiej inne rzeczy niz kofeina, np
      zimno-cieply prysznic rano, hydroterapia dr. kneipa i picie duzej ilosci wody i
      herbatek ziolowych. kawa jest podobno wrecz szkodliwa dla niskocisnieniowcow, bo
      wlasnie wyplukuje wode z organizmu. a poza ty gdzies czytalam, ze zeby ciut sie
      cisnienie podnioslo trzeba wypic caly dzban mocnej kawy. zoladek chyba tego nie
      lubi ;)
    • dzioucha_z_lasu Re: a co zamiast kawy? 11.05.07, 11:38
      Kawa nie wypłukuje wody z organizmu :D Działa moczopędnie i może podrażniać
      śluzówkę żołądka. Utrudnia przyswajanie magnezu i witaminy B - stąd po dużej
      ilości kawy kac kawowy. Ale to gdy pije się bez umiaru. Ja polecam dobrą yerba
      mate - świetnie pobudza bez powodowania takiego kawowego efektu w postaci
      podenerwowania, ma sporo mikroelementów i jest dość smaczna. Ja właśnie mam
      odwyk kawowy ze względu na nerki i ratuję się yerba mate. Trzeba pamiętać, żeby
      nie zalewać jej wrzątkiem, tylko wodą w okolicy 70C. Dobra też jest lampka
      koniaku - ale takiego prawdziwego i nie więcej niż lampka, a w wersji mniej
      przyjemnej - krople Cardiamid, do kupienia bez recepty. Poza tym, przy tak
      niskim ciśnieniu powinnaś pić dużo płynów, najlepiej mineralki - minimum 1,5
      litra dziennie, przebadaj też nerki - czasem jest to objaw problemów z nimi.
      • niedzwiedzica_sousie Re: a co zamiast kawy? 11.05.07, 14:10
        dzięki! :)
      • Gość: ola Re: a co zamiast kawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 14:53
        każdy alkohol podnosi ciśnienie, nie tylko koniak. Swego czasu dostałam na
        imieniny likier co się nazywa "gorzka żołądkowa" (nie wódka tylko liker). Coś
        wspaniałego. Słabe toto i wcale nie mdłe. Tylko obawiam się, że przy częstym
        spożywaniu można popaść w nałóg.
    • bagatella Yogi Tea 11.05.07, 15:06
      to moze ja jeszcze troche ci dorzuce.
      bardzo goraco ci polecam herbate(ale bez zawartosci herbaty hihi)z serii YOGI
      TEA- Himalaya, do kupienia w sklepach bio lub ze zdrowa zywnoscia. jest to
      mieszanka roznych przypraw i korzennych, a szklanka tego naparu na sniadanie
      budzi i stawia na nogi nawet niedzwiedzia na caly dzien, zapomnisz szybko o
      kawie jak sie przyzwyczaisz.
      moge ci rowniez polecic z serii Bio-Active, herbate zielona z korzeniem zen-
      szenia syberyjskiego, nazywa sie smiesznie Via'Green tea, ale z ta niebieska
      tabletka nie ma nic wspolnego.
      bardzo dobra ogolnie jest zielona herbata, ale jeszcze lepsza jest biala
      herbata.
      ja nie pije kawy od wiekow i te specyfiki o ktorych ci wspomnialam, a zwlaszcza
      Yogi Tea po ktorej startuje jak rakieta, tyle daje pozytywnej energii,
      wystarczajaco dobrze na mnie dzialaja. bez kawy da sie zyc, pzdr
      • ampolion Re: Yogi Tea 13.05.07, 04:47
        www.yogitea.com/
    • nimeska Re: a co zamiast kawy? 11.05.07, 15:32
      zielona, czerwona, yerba mate .. kazda z nich dziala lekko pobudzajaco ..

mozesz tez rano wypic czarna mocna angielska choc czarne herbaty nie sa zbytnio
      zdrowe ze względu na duza zawartosc garbnikow

mnie pobudza Yerba mate
      • fettinia Re: a co zamiast kawy? 13.05.07, 10:33
        Znalazlam akurat wczoraj jeszcze cos:)Do kupienia w aptece-cytrynowiec
        chinski.To jest w postaci kropelek i nie ma skutkow ubocznych:)
    • nantejka Re: a co zamiast kawy? 13.05.07, 10:54
      zielona herbata :) sama musialam porzucic kawe, ktora zaczela dzialac na mnie
      raczej usypiajaco... dla zmiany smaku mozesz dodawac soku z cytryny,
      pomaranczy, miodu...albo kupowac rozne smaki zielonej od razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka