Gość: didi IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.05.07, 19:42 na chrzcinach mojego dziecka był pyyyyszny; niestety- i co jest logiczne- kucharz w restauracji nie zdradził przepisu. więc może ktoś wie jak przyrządzić takie danko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: schab w sosie truflowym 13.05.07, 19:49 Google nie jest taki: www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1302 To tylko jeden z przykladow. Akurat nie schab, ale wsrod linkow jest tez pewnie i schab. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: schab w sosie truflowym 13.05.07, 19:53 tu masz sos truflowy:) kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=5694 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene gesserit Re: schab w sosie truflowym LOL IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.07, 20:36 LOL skladniki: "trufle" - nawet nie pisze ile, wiec moze najlepiej tak z 20 dag, jak pieczarki? ;-)))))))) mile panie i panowie - za trufelke wielkosci mlodego kartofelka placilam na jesieni w niemieckich delikatesach 120 (stodwadziescia) EURO nie sadze, aby kucharz w polskiej knajpie uzywal swiezych grzybow. chinska trufla- podrowa w puszeczce za 20 euro, moze - w ilosci sladowej. mysle, ze jako "perfum" wystepuje olej z oliwy o smaku truflowym i wsio. ale taki przepisik z internetu jest albo przedwojenny albo kompletnie nierealny od a do z Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia hihi:) 13.05.07, 20:41 Ja wiem,ze trufle sa nieziemsko drogie:)Ale akurat tylko taki przepis znalazlam:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene gesserit Re: hihi:) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.07, 20:54 popatrzylam po stronach niemieckich i angielskich z ciekawosci. sos truflowy jest to po prostu sos perfumowany oliwa truflowa, dokladnie jak wyzej napisalam. co do tego, jaka jest baza takowego sosu - zalezy od produktu koncowego, czyli czy ma to byc sos do makaronu, ryby czy miesa. w tym przypadku ogolnie radze dobry prawidlowy sos do schabu wzbogacic pod koniec taka oliwa i moze bedzie podobnie smakowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia masz racje:) 13.05.07, 21:01 W wielu przepisach jest tez maslo truflowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: hihi:) 13.05.07, 21:27 Trufle maja wielu posrednikow i cena rosnie. Oczywiscie i ceny sa rozne. W zeszlym roku do pobliskiego sklepu warzywniczego / mieskzam we Wloszech / przychodzil wlasciel psa truflowego :)) Mozna bylo zamowic: podawalam tu kiedys cene / wychodzilo chyba kilka euro za sztuke /. Jak dodac do tego przewoz do Mediolanu, juz jest kilka razy drozej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene gesserit Re: hihi:) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.07, 21:50 KILKA euro za sztuke? ;) niestety, nawet kupowane "u chlopa" kosztuja kilkadziesiat euro. nie wiem co ci chceli wcisnac, ale mysle, ze nikt przy zdrowych zmyslach nie sprzeda klientowi za grosze tego, za co dostanie ok 40 euro u posrednika. ceny o ktorych pisze odnosza sie do trufli z perigord. kilo porzadnej trufli to przynajmniej jakies 2000 euro. trufle letnie sa tansze, w granicach 400 euro za kg. mozliwe, ze wloskie letnie trufle sa jeszcze duzo tansze, ale dalej nie chce mi sie wierzyc, ze mozna je dostac za kilka euro za szt. Odpowiedz Link Zgłoś