Gość: inga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:00 już niedługo będą tanie truskawki. Jakie przetwory z truskawek proponujecie ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f nie wspominajc o dzemach, powidlach i konfiturach 22.05.07, 14:18 i kompotach i musach i przecierach - to dodam jedynie: - ocet truskawkowy; - nalewke truskawkowa w duzych ilosciach; - truskawki marynowane; Przepisy w Galerii i wyszukiwarce - było duzo. Wpsominam tylko o "pzretworzonych", a nie o słatkach, dodatkach do mięc i ryb itp... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie wspominajc o dzemach, powidlach i konfitu 22.05.07, 14:25 dzemy niskosłodzone z kawą kakao wanilią ulubionym alkoholem wiórkami kokosowymi mmmm rozmarzyłam się Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: nie wspominajc o dzemach, powidlach i konfitu 04.06.07, 10:58 o a jak robi się ten truskawkowy ocet? jestem niesamiwicie ciekawa i proszę o przepis. dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
malea81 nalewka truskawkowa?? 04.06.07, 14:01 a jak ją robicie? Tak jak wiśniową? Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: truskawki- jakie przetwory 22.05.07, 18:53 Gość portalu: inga napisał(a): > już niedługo będą tanie truskawki. Jakie przetwory z truskawek proponujecie ??? > ? Dżemy i konfitury ( moje muszą być bez żelfixu ) . Mam duuużo czasu . Będę przetwarzać ;) . Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_43 Re: truskawki- jakie przetwory 22.05.07, 19:21 ............ że nie wspomnę o mrożeniu ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: truskawki- jakie przetwory IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 19:42 najlepszy jest kompot z truskawek i agrestu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: truskawki- jakie przetwory IP: *.CNet.Gawex.PL 22.05.07, 20:30 A ja surowe truskawki wrzucam do malaksera (robię bez cukru, ale można z), ładuje w pojemniki po dużej smietanie i do zamrażalnika. Przedłużam sobie sezon o jakie dwa-trzy miesiące. Nie jest to przetwór, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: truskawki- jakie przetwory 23.05.07, 07:39 Gość portalu: EWa napisał(a): > A ja surowe truskawki wrzucam do malaksera (robię bez cukru, ale można z), > ładuje w pojemniki po dużej smietanie i do zamrażalnika. Przedłużam sobie sezon > > o jakie dwa-trzy miesiące. Nie jest to przetwór, ale... Pychota ... Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: truskawki- jakie przetwory 23.05.07, 07:50 Sok czereśniowo-truskawkowyyyy - pyychoota :) Kompot też jest dobry. Wiekszość czereśni i trochę truskawek. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: truskawki- jakie przetwory 23.05.07, 18:36 Ale pod warunkiem, że czereśnie są bez "lokatorów". Niestety zraziłam sie do czereśni, po tym jak musiałam wszystkie kompoty wyrzucić, bo wszystkie były z "wkładką". Odpowiedz Link Zgłoś
eni40 no wlasnie 24.06.07, 08:55 tekisk napisała: > Gość portalu: EWa napisał(a): > > > A ja surowe truskawki wrzucam do malaksera (robię bez cukru, ale można z) > , > > ładuje w pojemniki po dużej smietanie i do zamrażalnika. Przedłużam sobie > > sezon > > > > o jakie dwa-trzy miesiące. Nie jest to przetwór, ale... > > Pychota ... ja robie to samo ale z cukrem..swietne do nalesnikow z serem..polac po wierzchu, do lodow do galaretek.. smak swierzych truskawek..mrozone w calosci nawet sie nie umywaja do takiego musu.. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: truskawki- jakie przetwory 23.05.07, 18:34 Robię dokładnie tak samo. A w zamrażarce mam jeszcze robione w ten sam sposób maliny. Polecam, przedłużenie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: truskawki- jakie przetwory IP: *.CNet.Gawex.PL 23.05.07, 18:45 Oj, tak, maliny też robię! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
justin17 Re: truskawki- jakie przetwory 04.06.07, 10:29 To ja zimą z tego robię pyszne ciasto biszkopt, rozmrożony mus truskawkowy dodaje galaretkę zsiadającą się i bitą śmietaną wszystko mieszam jak zaczyna się zcinać to leję na ciasto i do lodówki musi tak z 5 godzin żeby wszystko zastygło pycha Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: truskawki- jakie przetwory 06.06.07, 10:46 Tu masz rózne, w tym truskawkowy (ale z żelfiksem) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46631733&a=46632298 Aha dla dociekliwych: autor dickw z Czarnej Oliwki --- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: truskawki- jakie przetwory 04.06.07, 18:27 i strasznie na ten ocet truskawkowy chciałabym przepisik, proszę podajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: konfitury IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 04.06.07, 23:05 Cale, zdrowe, odszypulkowane, male truskawki polaczyc z taka iloscia cukru ile same waza i gotowac bardzo wolno, na malenkim ogniu ( nie mieszac, tylko potrzasac garnkiem, truskawki musza byc w calosci!) godzine-dwie dziennie, przez kilka dni, az beda prawie calkiem przezroczyste. Potem przelozyc do wyparzonych sloikow, mnie sie jeszcze nigdy nie zepsuly a czasem trzymam je 2 lata. Sa przepyszne, moja prababcia ze Lwowa tak zawsze robila i teraz ja tez od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: konfitury IP: *.kolonianet.pl 05.06.07, 07:23 Też tak robię, to po prostu przedwojenna konfitura, jakiej w handlu nie uświadczysz, odjazdowa pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: konfitury 05.06.07, 08:08 Gość portalu: miki napisał(a): > Też tak robię, to po prostu przedwojenna konfitura, jakiej w handlu nie > uświadczysz, odjazdowa pychota. Bardzo słodkie , ale pyszne . Odkryłam ten przepis w zeszłym roku i żałuję , że tak późno . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: konfitury IP: *.adsl.alicedsl.de 05.06.07, 09:07 Po wlozeniu do sloikow trzeba je jeszcze pasteryzowac? Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: konfitury 05.06.07, 13:57 Gość portalu: Klara napisał(a): > Po wlozeniu do sloikow trzeba je jeszcze pasteryzowac? Ja nie pasteryzuję . Odwracam słoiki do góry dnem i stoją tak do wystygnięcia . Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: truskawki- jakie przetwory 06.06.07, 14:27 a ja bardzo prosiłabym o przepis na ocet truskawkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: truskawki- jakie przetwory IP: *.CNet.Gawex.PL 07.06.07, 10:22 no to podciągnę ten ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: truskawki- jakie przetwory 09.06.07, 00:06 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408667,P_KOBIETA_PRZEPISY.html kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,4183748.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: truskawki- jakie przetwory 08.06.07, 23:59 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43950312,43950312.html Odpowiedz Link Zgłoś
klara154 Re: truskawki- jakie przetwory 11.06.07, 09:17 a czy ktoś ma w pdf książkę o robieniu przetworów? jestem nowicjuszem i byłabym wdzięczna za taką wysyłkę na gazetowego e-maila Odpowiedz Link Zgłoś
frezja07 Re: truskawki- jakie przetwory 12.06.07, 09:49 Moje zasoby są w innym formacie ale wysłałam Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: truskawki- jakie przetwory 14.06.07, 14:01 Wrzucam link do nalewki truskawkowej jacka1f - Jacku, to jest MISTRZOSTWO SWIATA. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,19184311,19215501.html Glowne zalety: malo roboty, pyszne, wrazenie na gosciach :-) Wada: pol roku czekania (odpakowane na Sylwetra, zniklo w lutym, wiec prawie rok musze czekac na kolejna porcję, a wlasciwie porcje bo zrobie wiecej - zmadrzalam). Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta dżem truskawkowy z mango 17.06.07, 18:11 przepis z czerwcowego "świata kobiety", naprawdę polecam: 1,3 kg truskawek 4 dojrzałe mango (ja zmieniłam trochę proporcje, na korzyść truskawek i niekorzysć mago:) kawałek startego imbiru 1kg cukru żelującego 2:1 1 cytryna Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (na pół), mango w plasterki, dodajemy imbir i wyciśnięty sok z cytryny mieszamy wszystko w misce, zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3 godz. Potem gotujemy trzy minuty, mieszamy i ładujemy gorące do słoików. zakręcamy i odwracamy od razu do góry dnem, odstawić do ostygnięcia. Przepis w gazecie był trochę inny, ja go zmodyfikowałam nieco (tam np. był żelfiks, a ja miałam cukier żelujący) ale dżemik wyszedł super, niby truskawkowy, a jednak egzotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka_skakanka z biała czekoladą:) IP: 80.55.222.* 12.07.07, 10:40 pyszne: 1 kg truskawek 1 łyżeczka kw. cytrynowego żelfix 1:2 1 tabl. białej czekolady biała czekolade (pokruszoną oczywiście) dodaję zaraz po zdjęciu garnka z gazu a przed wylaniem do słoików:) pychota Odpowiedz Link Zgłoś