Dodaj do ulubionych

smalczyk na chleb

05.06.03, 21:49
Jadłam kiedyś u znajomych pyszne kanapki ze swojej roboty smalczykiem ze
skwarkami. Może ktoś wie jak go się robi. Ktoś mi mówił, że daje sie do niego
jabłka?
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: smalczyk na chleb IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 23:49
      w moim nie ma jablek ale cala rodzina sie nim zachwyca
      wiec tak 3 kostki smalcu do tego wedzonego boczku wedle uznania ja uzywam duzo boczek ten miele w maszyncee na grubych oczkach do tego oczywiscie cebulka tez bardzo duzo trzeba ja pokrpooic w talarki rozpuszczam smalec do tego dodaje cebulke i boczulek czekam az si eto wszytko dobrze podsmazy sole jak jest cieple i dodaje duzo papryki ostrej i pipeprzu ziolowego smak jest niepowtarzalny i radze solic jescze jak jest smalec cieply wtedyy sie to wszystkoo ladnie rozpusci i wszedzie bedzie tak samo przyprawiony
      • Gość: mika 49 Re: smalczyk na chleb IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 00:42
        topię smalec z kostki do tego trochę boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
        dodaję cebulę obraną w calości{potem ją wyjmuję },do tego jabłka w kostkę i
        jak zmiękną zdejmuje z gazu i dosypuję majeranku.Wszystko robię na bardzo
        malym gazie od czasu do czasu mieszając.Jest super .SmacznegoMozna tez zamiast
        smalcu z kostki zrobić ze sloniny pokrojonej w kostkę ale nigdy nie ze
        zmielonej słoniny.
        • janiolka Re: smalczyk na chleb 06.06.03, 16:07
          dlaczego nie z mielonej?
    • hania_76 Re: smalczyk na chleb 06.06.03, 10:04
      Kroisz słoninę dość drobną kostkę, wrzucasz do gara i podgrzewasz. Kiedy
      zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajesz ćwiartki kwaśnego jabłka i wyławiasz je,
      po kilkunastu minutach. To samo robisz z ząbkami czosnku. Na koniec dodajesz
      posiekaną cebulkę i majeranek. Zlewasz do słoików albo do kamionkowego
      garnuszka i odstawiasz do stężenia. To tyle.
    • Gość: Bry Re: smalczyk na chleb IP: gateway:* / 192.168.32.* 06.06.03, 13:15
      1 część słoniny, 1 część podgardla, 1 część surowego boczku. Drobno pokroić i
      wrzucać do powoli ogrzewanego garnka właśnie w podanej kolejności; tzn. jak
      słonina się trochę podtopi dodać podgardle itd. Często mieszać najlepiej
      drewnianą łyżką.
      1 część cebuli drobno pokroić i osobno podsmażyć z dodatkiem soli na złoty
      kolor na części wytopionego już tłuszczu.
      Gdy słonina, podgardle i boczek już są wysmażone na złoty kolor skwarek
      (pilnować, żeby były usmażone ale nie już zbyt twarde albo - katastrofa -
      spalone) wyłaczyć grzanie i po dłuższej chwili (żeby przestygło) dodać usmażoną
      cebulkę, zmielony pieprz i majeranek (ilość przypraw to już według własnego
      uznania).
      Zostawić do zastygnięcia. Ja proponuję dopiero wtedy przełożyć do kamieniaka
      czy słoika, gdyż będzie miało jednorodną strukturę. (Zlanie ciepłego powoduje,
      że na dnie mamy skwarki, a na wierzchu czysty smalec.)
      Podaję do tego kiszone ogórki i szczypiorek lub rzeżuchę (polecam szczególnie!)
      jako posypka na posmarowany smalczykiem chleb. No i oczywiście sól, najlepsza
      taka gruboziarnista a nie warzona.
      • Gość: Ania Re: smalczyk na chleb IP: 217.17.46.* 06.06.03, 13:23
        Robie takie coś zmodyfikowane ale tez dobre.Kawałek słoniny(jak m sie nie chce
        albo nie mam czasu kupuje smalec w kostce) kroję w kostkę. Boczek w kostkę
        cebulę w kostkę. na patelni roztapiam słoninę, potem dodaję boczek i cebulkę i
        dosyć dużo miesa mielonego, solę i pieprzę, czasem majeranek. Z czosnkiem raz
        robiłam i mi nie smakowało. To wychodzi takie bardziej gęste, mięsno-boczkowo-
        skwarkowe. Jadałam ze świeżym chlebkiem i plasterkami kiszonego
        ogórka.Ewentualne posypane tymiankiem
        Uwaga!!
        dodatek jablek cebulki może spowodować szybsze psucie się produktu, o ile coś
        zostanie na dłużej
        • asiak44 Re: smalczyk na chleb 07.06.03, 08:19
          Dzięki za przepisy, przez weekend będę próbować.
          • rubeus Re: smalczyk na chleb 07.06.03, 21:29
            po co sie meczyc... sa w sklepie smalczyki gotowe ze skwarkami i ziolami
            nazywa sie to to albo smalczyk bauni, albo glaicyjski - czy jakos tak..
            a do tego ciemny chlebek, i albo ogorek kiszone/malosolny, albo szczypiorek [utytlac go wnim trza - wysypac do miszeczki i wcisnac go w kanapke]
          • Gość: goldi Re: smalczyk na chleb IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 03:54
            Najlepszy na swiecie smalec robia w Niemczech pieknie opakowany czesto w
            kamionkowych pojemnikach.Mozna je dostac w Warszawie w sklepach sieci
            Bomi,Piotr i Pawel,Mini Europa ceny od 4 zl do 18(za gesi z ziolami w Mini
            Europie)ale naprawde warto.
    • Gość: L@rs Szmalec na smalcu :) IP: *.earth.pl / 192.168.2.* 08.06.03, 15:08
      Smalczyk dobrz rzecz, kiedys jakbylem w Zakopcu, to jak szlismy pod Giewont i
      bylem strasznie glodny...ale to tak straszliwie, trafilismy na jakąś gospode,
      sprzedawali tam 1 kromke ze spalcem za...2 zł :) masakra :D ale mowie
      wam...zadko co tak dobrze smakuje w takich okolicznościach :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka