Dodaj do ulubionych

KAWA MROZONA

12.06.03, 17:43
ktos wie jak to przyzadzic????

blagam
marcee
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: KAWA MROZONA IP: *.we.client2.attbi.com 12.06.03, 18:40
      marcepanna napisała:

> ktos wie jak to przyzadzic????
      >
      > blagam
      > marcee
      Nie wiem, czy to dobry sposob ale ja zawsze schlodzona, zwoeza kawe polawalam z
      kulka lodow i bita smietana. Mozna posypac cynamomem jesli otos lubi lub np.
      tarta czekolada. SMACZNEGO!
    • hania_76 Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 18:43
      2 warianty: filiżankę espresso wlewasz do wysokiej szklanki i wrzucasz do niej
      mnóstwo lodów waniliowych. Albo schładzasz espresso w lodówce i mieszasz z bitą
      śmietaną i lodami.
    • dorenia20 Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 19:18
      W pewnej kawiarence w Kanadzie kawe mrozona przyrzadzono mi w nastepujacy
      sposob: do polowy wysokosci kubka wlano kawe, a nastepnie dopelniono kubek
      kostkami lodu. Byla to najohydniejsza kawa mrozona jaka kiedykolwiek pilam!
      Teraz wiem ze nigdy nie nalezy prosic o ice coffe lecz cafe ou lait?
      • Gość: atkae Re: KAWA MROZONA IP: *.krak.tke.pl 12.06.03, 19:54
        hejho :)

robie tak: ostudzona kawe parzona bez fusow (pol szklanki)
        wlewam do shakera dodaje cukier, wg uznania, i kostki lodu lub pokruszony lod
        i dobrze wstrzasam pare razy, wlewajac do wysokiej szklanki taka kawe z pianka
        uzupelniam mlekiem skondensowanym i ew.jeszcze lodem lub galka lodow waniliowych

podobna sa w sprzedazy rozpuszczalne kawy Nescafe do przyzadzania na zimno
        (ja przywoze z Grecji)wtedy sypie 2-3 lyzeczki do shakera, uzupelniam woda
        najlepiej przegotowana przestudzona lub mineralna niegazowana, dodaje skladniki
        j.w. - ta kawa ma to do siebie ze lepiej i ladniej sie pieni

pozdrowki - atkae
    • Gość: sabba Re: KAWA MROZONA IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.03, 21:46
      marcys ty takiej rzeczy nie wiesz?:))))
    • drozdika Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 21:52
      A ja robie tak:(przepis znalazłam na tutejszym forum)
      1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka(lub więcej) cukru + odrobina
      wody - zamiksować w wysokiej szklance tak do powstania pianki i uzupełnic
      zimnym mlekiem-w smaku jest bardzo podobna do tych sklepowych a nawet lepsza
      niewtajemniczeni nie zdają sobie sprawy że to domowa robota.
      drozdika
      • aniutek Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 01:54
        cze Marcysia ::)))
        ja robie to tak.....
        po powrocie z pracy resztki kawy pozostale w ekspresie wlewam do szklanki, wrzucam ze dwie kostki lodu i wlewam troche mleka.....
        wiem,ze pysznie jest espresso z lodami, wiorkami czekolady i jeszcze bita smietana przykryc.. nie dla mnie to niestety - lato sie zbliza :)
        aaa w pracy dla gosci robie tak szklanke lodu miksuje z mlekiem wlewam do tego podwojne espresso, troszke anisset, bita smietane i gotowe :)
      • Gość: Ada Re: KAWA MROZONA IP: *.chello.pl 13.06.03, 09:29
        O, to mój przepis! Jak miło.... Cieszę się, że się przyjął i ci smakuje :)
        Proste, szybkie i pyszne, prawda?
        Można tez dodać lód lub lody :)
        • marcepanna Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 09:48
          mniam
          dziekuje bardzo i serdecznie pozdrawiam zwlaszcza Sliczna Aniutek i mila Sabbe
      • momi Re: KAWA MROZONA 14.06.03, 21:31
        drozdika napisała:

w smaku jest bardzo podobna do tych sklepowych a nawet lepsza
        > niewtajemniczeni nie zdają sobie sprawy że to domowa robota.

A dlaczego nie wtajemniczasz gości,że sama przyrządziłaś ? Mnie wstyd byłoby
        się przyznać do tego,że podałam ohydny, sztucznie stworzony gotowiec ze
        sklepu.Znak czasów jak widać to, że chyba niektórzy wolą podać zupę z torebki
        tudzież podobną kawę. Chwal się ,że sama przyrządziłaś ową kawę:-)
    • kropka8 Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 10:13
      lód miksuję z kawą rozpuszczalną wymieszaną z odrobiną wody cukier w zależności
      od upodobań w trakcie miksowania dodaję śmietankę 12% i na koniec łyżkę rumu
      jest rewelacyjna i w smaku i w wyglądzie
      • mufka Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 14.06.03, 03:18
        Przepis ktory podala Drozdika jest zdaje sie moj, podawalam juz tu nie raz;)
        Nie jest to jednak znana w Polsce kawa mrozona, ale slynna grecka kawa na zimno
        Nescafe-Frapé

Jest to cholernie proste do zrobienia i bardzo ladnie mozna podac.
        Trzeba sie jednak trzymac zasad:
        - ja te kawe utrzepuje tak jak sie miesza drinki w barach, potrzebny jest do
        tego "shaker"- ja mam specjalna szklanke z otwierana przykrywka przywieziona z
        Grecji, ale doskonale nadaje sie do tego zwykly sloik z przykrywka, jednak
        musi byc waski ( zeby mozna bylo wygodnie trzymac jedna reka i jednoczesnie
        miec pojemnosc przynajmniej 200ml.)
        - wsypuje rozpuszczalna kawe 1- 2 lyzeczki,
        - conajmniej lyzeczke cukru( sama nie slodze kawy, jednak Frape na zimno bez
        cukru smakuje jak pomyje;)))
        - 2 kostki lodu - to wlasnie tajemnica tej piany:)
        - wlewam ciut wody, doslownie 4-5 lyzek stolowych i - to bardzo wazne,
        NATYCHMIAST zakrecic i utrzepywac najszybciej jak mozna, chodzi o to zeby lod
        uderzajacy o dno i wieczko zrobil gesta piane.
        Doslownie po minucie, dwoch caly sloik jest wypelniony gesta kawowa piana,
        wlewamy ja szybko do WYSOKIEJ szklanki i....czekamy, patrzac co sie dzieje z
        piana:) (Otoz, dzieje sie to samo co sie dzieje z piwem po wlaniu do szklanki-
        najpierw jest sama piana, potem na dole pojawia sie kawa/piwo a piana gestnieje
        podchodzac do gory.)

W tym czasie do sloika, gdzie jeszcze jest duzo piany na sciankach, wlewamy
        mleko, mieszajac je z piana( sa w niej pozostalosci kawy i cukru)

Kiedy w szklance wiodczne jest juz pol kawy i pol piany ( po 2-3 minutach)
        wlewamy mleko, lejac je powoli w jeden punkt na samym srodku szklanki, piana
        podnosi sie do gory a dzieki temu, ze odczekalismy chwile piana stala sie na
        tyle .....sztywna, ze wychodzi ze szklanki na 4-5 cm.
        I to jest caly efekt, ktory robi wrazenie gdy robie to przy gosciach.
        Pije sie wylacznie przez slomke.
        Pozdrawiam, zyczac powodzenia.
        Mam nadzieje ze dacie znac jak wyszlo- duzo pisania, ale naprawde robi wrazenie
        na gosciach.
        • drozdika Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 14.06.03, 21:09
          Mufka ja tą kawę z wodą i cukrem miksuję od razu w szklance jednym mieszadłem
          miksera i piana też wychodzi-tylko że ja robię to na potrzeby własne i starcza.
          dzisiaj po całym dniu ciężkiej pracy postanowiwszy uraczyć się czymś extra
          zrobiłam kawkę według Twego przepisu ale z odrobinka cynamonu (uwielbiam) i
          wyszło naprawdę super na następnym babski spotkani zapodam taki COŚ
          Dzięki -drozdika
          • mufka Re: KAWA NA ZIMNO -FRAPE 15.06.03, 02:57
            drozdika napisała:

> Mufka ja tą kawę z wodą i cukrem miksuję od razu w szklance jednym mieszadłem
            > miksera i piana też wychodzi-tylko że ja robię to na potrzeby własne i
            starcza.
            >
            > dzisiaj po całym dniu ciężkiej pracy postanowiwszy uraczyć się czymś extra
            > zrobiłam kawkę według Twego przepisu ale z odrobinka cynamonu (uwielbiam) i
            > wyszło naprawdę super na następnym babski spotkani zapodam taki COŚ
            > Dzięki -drozdika

Ciesze sie ze Ci wyszla ta kawa, wlasnie dlatego podalam dokladny przepis,
            poniewaz moi znajomi w Polsce, ktorym baaardzo smakowala ta kawa, postanowili
            sie nie przemeczac;)))) i robic ja tak jak TY mixerem......no ale jak juz
            wiesz, to nie to samo, choc tez wychodzi:)))))

Dzieki:) PA
        • aniutek Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 15.06.03, 04:36
          mufka napisała:

> Przepis ktory podala Drozdika jest zdaje sie moj, podawalam juz tu nie raz;)
          > Nie jest to jednak znana w Polsce kawa mrozona, ale slynna grecka kawa na zimno
          > Nescafe-Frapé
          >
          > Jest to cholernie proste do zrobienia i bardzo ladnie mozna podac.
          > Trzeba sie jednak trzymac zasad:
          > - ja te kawe utrzepuje tak jak sie miesza drinki w barach, potrzebny jest do
          > tego "shaker"- ja mam specjalna szklanke z otwierana przykrywka przywieziona z
          > Grecji, ale doskonale nadaje sie do tego zwykly sloik z przykrywka, jednak
          > musi byc waski ( zeby mozna bylo wygodnie trzymac jedna reka i jednoczesnie
          > miec pojemnosc przynajmniej 200ml.)
          > - wsypuje rozpuszczalna kawe 1- 2 lyzeczki,
          > - conajmniej lyzeczke cukru( sama nie slodze kawy, jednak Frape na zimno bez
          > cukru smakuje jak pomyje;)))
          > - 2 kostki lodu - to wlasnie tajemnica tej piany:)
          > - wlewam ciut wody, doslownie 4-5 lyzek stolowych i - to bardzo wazne,
          > NATYCHMIAST zakrecic i utrzepywac najszybciej jak mozna, chodzi o to zeby lod
          > uderzajacy o dno i wieczko zrobil gesta piane.
          > Doslownie po minucie, dwoch caly sloik jest wypelniony gesta kawowa piana,
          > wlewamy ja szybko do WYSOKIEJ szklanki i....czekamy, patrzac co sie dzieje z
          > piana:) (Otoz, dzieje sie to samo co sie dzieje z piwem po wlaniu do szklanki-
          > najpierw jest sama piana, potem na dole pojawia sie kawa/piwo a piana gestnieje
          >
          > podchodzac do gory.)
          >
          > W tym czasie do sloika, gdzie jeszcze jest duzo piany na sciankach, wlewamy
          > mleko, mieszajac je z piana( sa w niej pozostalosci kawy i cukru)
          >
          > Kiedy w szklance wiodczne jest juz pol kawy i pol piany ( po 2-3 minutach)
          > wlewamy mleko, lejac je powoli w jeden punkt na samym srodku szklanki, piana
          > podnosi sie do gory a dzieki temu, ze odczekalismy chwile piana stala sie na
          > tyle .....sztywna, ze wychodzi ze szklanki na 4-5 cm.
          > I to jest caly efekt, ktory robi wrazenie gdy robie to przy gosciach.
          > Pije sie wylacznie przez slomke.
          > Pozdrawiam, zyczac powodzenia.
          > Mam nadzieje ze dacie znac jak wyszlo- duzo pisania, ale naprawde robi wrazenie
          >
          > na gosciach.
          ::)))) tego jeszcze tutaj nie ma :::)))))
          bede podawala FRAPe ::))) jak juz w koncu otworze te pieronska knajpe. nie do uwierzenia ile papierow trzeba zalatwic, naczekac sie na kolejne pozwolenia jesssussss..... chyba gorzej niz w PRL -u.
          • marcepanna aniutek 15.06.03, 07:36
            ja proponuje wejsc na gospodarke i napisac to Maciejowi, on tez z NYC i
            twierdzi ze w USA jest z tym lepiej i biznes nie zna zadnych ograniczen jak u
            nas w Europie gdzie zeby niby otworzyc firme trzeba sie nabiegac za tym...
            generalnie u was jest niby eldorado

pozdr

proponuje (bo w NYC tez jest goraco) zebys pomyslala o wytrawych chlodnikach u
            siebie w restauracyjce , ja ozcekuje an gosci z wawy i wczoraj znalazlam
            obledne w sieci, nawet na bazie wina
    • marcepanna Re: KAWA MROZONA megamokka 15.06.03, 07:48
      ja znalazlam w sieci ten przepis szukajac eleganckich chlodnikow

skladniki na 2 porcje:
      3 galki lodow kawowych
      3 galki lodow zcekoladowych
      150 ml (2/3 filizanki) ochlodzonej slodkiej i mocnej kawy
      150 ml mleka (2/3 filizanki)

mieszac wszystkie skladniki w shakerze az ubija sie na piane

podaje sie w wysokich szklankach, do tego slomka i czekoladowy paluszek
      to sie nazywa megamokka

---