marcepanna 12.06.03, 17:43 ktos wie jak to przyzadzic???? blagam marcee Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: KAWA MROZONA IP: *.we.client2.attbi.com 12.06.03, 18:40 marcepanna napisała: > ktos wie jak to przyzadzic???? > > blagam > marcee Nie wiem, czy to dobry sposob ale ja zawsze schlodzona, zwoeza kawe polawalam z kulka lodow i bita smietana. Mozna posypac cynamomem jesli otos lubi lub np. tarta czekolada. SMACZNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 18:43 2 warianty: filiżankę espresso wlewasz do wysokiej szklanki i wrzucasz do niej mnóstwo lodów waniliowych. Albo schładzasz espresso w lodówce i mieszasz z bitą śmietaną i lodami. Odpowiedz Link Zgłoś
dorenia20 Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 19:18 W pewnej kawiarence w Kanadzie kawe mrozona przyrzadzono mi w nastepujacy sposob: do polowy wysokosci kubka wlano kawe, a nastepnie dopelniono kubek kostkami lodu. Byla to najohydniejsza kawa mrozona jaka kiedykolwiek pilam! Teraz wiem ze nigdy nie nalezy prosic o ice coffe lecz cafe ou lait? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atkae Re: KAWA MROZONA IP: *.krak.tke.pl 12.06.03, 19:54 hejho :) robie tak: ostudzona kawe parzona bez fusow (pol szklanki) wlewam do shakera dodaje cukier, wg uznania, i kostki lodu lub pokruszony lod i dobrze wstrzasam pare razy, wlewajac do wysokiej szklanki taka kawe z pianka uzupelniam mlekiem skondensowanym i ew.jeszcze lodem lub galka lodow waniliowych podobna sa w sprzedazy rozpuszczalne kawy Nescafe do przyzadzania na zimno (ja przywoze z Grecji)wtedy sypie 2-3 lyzeczki do shakera, uzupelniam woda najlepiej przegotowana przestudzona lub mineralna niegazowana, dodaje skladniki j.w. - ta kawa ma to do siebie ze lepiej i ladniej sie pieni pozdrowki - atkae Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: KAWA MROZONA IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.03, 21:46 marcys ty takiej rzeczy nie wiesz?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: KAWA MROZONA 12.06.03, 21:52 A ja robie tak:(przepis znalazłam na tutejszym forum) 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka(lub więcej) cukru + odrobina wody - zamiksować w wysokiej szklance tak do powstania pianki i uzupełnic zimnym mlekiem-w smaku jest bardzo podobna do tych sklepowych a nawet lepsza niewtajemniczeni nie zdają sobie sprawy że to domowa robota. drozdika Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 01:54 cze Marcysia ::))) ja robie to tak..... po powrocie z pracy resztki kawy pozostale w ekspresie wlewam do szklanki, wrzucam ze dwie kostki lodu i wlewam troche mleka..... wiem,ze pysznie jest espresso z lodami, wiorkami czekolady i jeszcze bita smietana przykryc.. nie dla mnie to niestety - lato sie zbliza :) aaa w pracy dla gosci robie tak szklanke lodu miksuje z mlekiem wlewam do tego podwojne espresso, troszke anisset, bita smietane i gotowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: KAWA MROZONA IP: *.chello.pl 13.06.03, 09:29 O, to mój przepis! Jak miło.... Cieszę się, że się przyjął i ci smakuje :) Proste, szybkie i pyszne, prawda? Można tez dodać lód lub lody :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanna Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 09:48 mniam dziekuje bardzo i serdecznie pozdrawiam zwlaszcza Sliczna Aniutek i mila Sabbe Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: KAWA MROZONA 14.06.03, 21:31 drozdika napisała: w smaku jest bardzo podobna do tych sklepowych a nawet lepsza > niewtajemniczeni nie zdają sobie sprawy że to domowa robota. A dlaczego nie wtajemniczasz gości,że sama przyrządziłaś ? Mnie wstyd byłoby się przyznać do tego,że podałam ohydny, sztucznie stworzony gotowiec ze sklepu.Znak czasów jak widać to, że chyba niektórzy wolą podać zupę z torebki tudzież podobną kawę. Chwal się ,że sama przyrządziłaś ową kawę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka8 Re: KAWA MROZONA 13.06.03, 10:13 lód miksuję z kawą rozpuszczalną wymieszaną z odrobiną wody cukier w zależności od upodobań w trakcie miksowania dodaję śmietankę 12% i na koniec łyżkę rumu jest rewelacyjna i w smaku i w wyglądzie Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 14.06.03, 03:18 Przepis ktory podala Drozdika jest zdaje sie moj, podawalam juz tu nie raz;) Nie jest to jednak znana w Polsce kawa mrozona, ale slynna grecka kawa na zimno Nescafe-Frapé Jest to cholernie proste do zrobienia i bardzo ladnie mozna podac. Trzeba sie jednak trzymac zasad: - ja te kawe utrzepuje tak jak sie miesza drinki w barach, potrzebny jest do tego "shaker"- ja mam specjalna szklanke z otwierana przykrywka przywieziona z Grecji, ale doskonale nadaje sie do tego zwykly sloik z przykrywka, jednak musi byc waski ( zeby mozna bylo wygodnie trzymac jedna reka i jednoczesnie miec pojemnosc przynajmniej 200ml.) - wsypuje rozpuszczalna kawe 1- 2 lyzeczki, - conajmniej lyzeczke cukru( sama nie slodze kawy, jednak Frape na zimno bez cukru smakuje jak pomyje;))) - 2 kostki lodu - to wlasnie tajemnica tej piany:) - wlewam ciut wody, doslownie 4-5 lyzek stolowych i - to bardzo wazne, NATYCHMIAST zakrecic i utrzepywac najszybciej jak mozna, chodzi o to zeby lod uderzajacy o dno i wieczko zrobil gesta piane. Doslownie po minucie, dwoch caly sloik jest wypelniony gesta kawowa piana, wlewamy ja szybko do WYSOKIEJ szklanki i....czekamy, patrzac co sie dzieje z piana:) (Otoz, dzieje sie to samo co sie dzieje z piwem po wlaniu do szklanki- najpierw jest sama piana, potem na dole pojawia sie kawa/piwo a piana gestnieje podchodzac do gory.) W tym czasie do sloika, gdzie jeszcze jest duzo piany na sciankach, wlewamy mleko, mieszajac je z piana( sa w niej pozostalosci kawy i cukru) Kiedy w szklance wiodczne jest juz pol kawy i pol piany ( po 2-3 minutach) wlewamy mleko, lejac je powoli w jeden punkt na samym srodku szklanki, piana podnosi sie do gory a dzieki temu, ze odczekalismy chwile piana stala sie na tyle .....sztywna, ze wychodzi ze szklanki na 4-5 cm. I to jest caly efekt, ktory robi wrazenie gdy robie to przy gosciach. Pije sie wylacznie przez slomke. Pozdrawiam, zyczac powodzenia. Mam nadzieje ze dacie znac jak wyszlo- duzo pisania, ale naprawde robi wrazenie na gosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 14.06.03, 21:09 Mufka ja tą kawę z wodą i cukrem miksuję od razu w szklance jednym mieszadłem miksera i piana też wychodzi-tylko że ja robię to na potrzeby własne i starcza. dzisiaj po całym dniu ciężkiej pracy postanowiwszy uraczyć się czymś extra zrobiłam kawkę według Twego przepisu ale z odrobinka cynamonu (uwielbiam) i wyszło naprawdę super na następnym babski spotkani zapodam taki COŚ Dzięki -drozdika Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: KAWA NA ZIMNO -FRAPE 15.06.03, 02:57 drozdika napisała: > Mufka ja tą kawę z wodą i cukrem miksuję od razu w szklance jednym mieszadłem > miksera i piana też wychodzi-tylko że ja robię to na potrzeby własne i starcza. > > dzisiaj po całym dniu ciężkiej pracy postanowiwszy uraczyć się czymś extra > zrobiłam kawkę według Twego przepisu ale z odrobinka cynamonu (uwielbiam) i > wyszło naprawdę super na następnym babski spotkani zapodam taki COŚ > Dzięki -drozdika Ciesze sie ze Ci wyszla ta kawa, wlasnie dlatego podalam dokladny przepis, poniewaz moi znajomi w Polsce, ktorym baaardzo smakowala ta kawa, postanowili sie nie przemeczac;)))) i robic ja tak jak TY mixerem......no ale jak juz wiesz, to nie to samo, choc tez wychodzi:))))) Dzieki:) PA Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: KAWA NA ZIMNO -FRAP& Egrave; 15.06.03, 04:36 mufka napisała: > Przepis ktory podala Drozdika jest zdaje sie moj, podawalam juz tu nie raz;) > Nie jest to jednak znana w Polsce kawa mrozona, ale slynna grecka kawa na zimno > Nescafe-Frapé > > Jest to cholernie proste do zrobienia i bardzo ladnie mozna podac. > Trzeba sie jednak trzymac zasad: > - ja te kawe utrzepuje tak jak sie miesza drinki w barach, potrzebny jest do > tego "shaker"- ja mam specjalna szklanke z otwierana przykrywka przywieziona z > Grecji, ale doskonale nadaje sie do tego zwykly sloik z przykrywka, jednak > musi byc waski ( zeby mozna bylo wygodnie trzymac jedna reka i jednoczesnie > miec pojemnosc przynajmniej 200ml.) > - wsypuje rozpuszczalna kawe 1- 2 lyzeczki, > - conajmniej lyzeczke cukru( sama nie slodze kawy, jednak Frape na zimno bez > cukru smakuje jak pomyje;))) > - 2 kostki lodu - to wlasnie tajemnica tej piany:) > - wlewam ciut wody, doslownie 4-5 lyzek stolowych i - to bardzo wazne, > NATYCHMIAST zakrecic i utrzepywac najszybciej jak mozna, chodzi o to zeby lod > uderzajacy o dno i wieczko zrobil gesta piane. > Doslownie po minucie, dwoch caly sloik jest wypelniony gesta kawowa piana, > wlewamy ja szybko do WYSOKIEJ szklanki i....czekamy, patrzac co sie dzieje z > piana:) (Otoz, dzieje sie to samo co sie dzieje z piwem po wlaniu do szklanki- > najpierw jest sama piana, potem na dole pojawia sie kawa/piwo a piana gestnieje > > podchodzac do gory.) > > W tym czasie do sloika, gdzie jeszcze jest duzo piany na sciankach, wlewamy > mleko, mieszajac je z piana( sa w niej pozostalosci kawy i cukru) > > Kiedy w szklance wiodczne jest juz pol kawy i pol piany ( po 2-3 minutach) > wlewamy mleko, lejac je powoli w jeden punkt na samym srodku szklanki, piana > podnosi sie do gory a dzieki temu, ze odczekalismy chwile piana stala sie na > tyle .....sztywna, ze wychodzi ze szklanki na 4-5 cm. > I to jest caly efekt, ktory robi wrazenie gdy robie to przy gosciach. > Pije sie wylacznie przez slomke. > Pozdrawiam, zyczac powodzenia. > Mam nadzieje ze dacie znac jak wyszlo- duzo pisania, ale naprawde robi wrazenie > > na gosciach. ::)))) tego jeszcze tutaj nie ma :::))))) bede podawala FRAPe ::))) jak juz w koncu otworze te pieronska knajpe. nie do uwierzenia ile papierow trzeba zalatwic, naczekac sie na kolejne pozwolenia jesssussss..... chyba gorzej niz w PRL -u. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanna aniutek 15.06.03, 07:36 ja proponuje wejsc na gospodarke i napisac to Maciejowi, on tez z NYC i twierdzi ze w USA jest z tym lepiej i biznes nie zna zadnych ograniczen jak u nas w Europie gdzie zeby niby otworzyc firme trzeba sie nabiegac za tym... generalnie u was jest niby eldorado pozdr proponuje (bo w NYC tez jest goraco) zebys pomyslala o wytrawych chlodnikach u siebie w restauracyjce , ja ozcekuje an gosci z wawy i wczoraj znalazlam obledne w sieci, nawet na bazie wina Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanna Re: KAWA MROZONA megamokka 15.06.03, 07:48 ja znalazlam w sieci ten przepis szukajac eleganckich chlodnikow skladniki na 2 porcje: 3 galki lodow kawowych 3 galki lodow zcekoladowych 150 ml (2/3 filizanki) ochlodzonej slodkiej i mocnej kawy 150 ml mleka (2/3 filizanki) mieszac wszystkie skladniki w shakerze az ubija sie na piane podaje sie w wysokich szklankach, do tego slomka i czekoladowy paluszek to sie nazywa megamokka --- poza tym nic nie znalazlam czegobyscie nie zapodaly, generalnie tylko 3 przepisy istnieja widac w tym ten powyzszy za to troche wiecej jest na drinki alkoholowe o smaku kawy Odpowiedz Link Zgłoś