Dodaj do ulubionych

sałatka z ogórków

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:34
dawno temu jadłam taką sałatkę (z cyklu zimowa ze słoja)i nie mogę odtworzyć
wszystkich składników oraz proporcji.Oprócz wiadomych ogórków obranych w
plasterkach była zielona pietruszka w znacznej ilości i pewnie jeszcze
coś.Zalewa olejowa też z czymś.Czy komuś się kojarzy ,byłabym wdzięczna bo
chciałabym zrobić kilka na zimę a smak bardzo mi odpowiada.
Obserwuj wątek
    • Gość: evro44 Re: sałatka z ogórków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:58
      naprawdę nikt nie zna tej sałatki buuuu
      • momas Re: sałatka z ogórków 26.07.07, 14:01
        No ale było to bardziej na słodko, czy na słono? Na kwaśno, czy łagodnie?
        Może tzw szwedzka sałatka?
        • Gość: evro44 Re: sałatka z ogórków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 14:26
          ostro-słona, bez nuty zalewy octowej
          • momas Re: sałatka z ogórków 26.07.07, 14:38
            No ja mam tylko przepis na ta szwedzką. Ale może tu cos znajdziesz? Tam jest
            pietruszka i natka...
            www.abcgospodyni.pl/przetwory_ogorki.html
            • bagatella Momas, 26.07.07, 15:19
              bardzo cie prosze o ta szwedzka z ogorkami, juz dziekuje
              • momas Re: Momas, 27.07.07, 09:12
                Dobrze. Tylko przepis będe miała dopiero wieczorem... nie mam go w komputrze..
                • momas Re: Momas, 27.07.07, 09:28
                  No przepraszam. A jednak miałam:
                  Skład:
                  4kg ogórków
                  1/2kg marchwi
                  3 cebule
                  ząbek czosnku
                  ½ szklanki oleju
                  1/2 szklanki cukru
                  1/2 szklanki octu
                  sól, pieprz

Pokrojone ogórki,cebulę,sól,cukier razem w misce dużej dobrze mieszamy
                  ł,nastepnie dodajemy ocet i olej i ponownie mieszamy i zostawiamy do nastepnego
                  dnia.
                  Ogórki wraz z powstałym sokiem wkladamy do sloików,dolewamy sok aby przykryl
                  ogórki,dodajemy 3,4 ziarenka pieprzu,.
                  Pasteryzować 7 min.
                  Niektóre przepisy mówią o 20 minutowej pasteryzacj, ale ja nie lubie ciapy......
                  • bagatella Re: Momas, 27.07.07, 11:02
                    stokrotnie dziekuje:)
                    mam jednak odwieczny problem, nie mam niestety dostepu do ogorkow gruntowych
                    wiec czy te dlugasne weze moga je zastapic?
                    • momas Re: Momas, 27.07.07, 11:09
                      no nie wiem.... rozumiem klopot
                      wiesz co? spróbuj z dwóch węzowych. a nuż sie uda?
                      chyba widziałam coś podobnego również z małej cukinii...
                      • bagatella Re: Momas, 27.07.07, 11:20
                        a jakby tak je obrac? mam przepis na ogorki w musztardzie czy majonezie i to,
                        jest wersja gdzie mozna zrobic z wezwych tylko kaza zeby je obrac, ale tez
                        nigdy nie robilam z takich. jak myslisz?
                        • momas Re: Momas, 27.07.07, 11:32
                          No nie wiem :(
                          Ja to bym chyba poeksperymentowałą....
                          Ty chyba we Francji przebywasz?
                          A może masz gdzieś w okolicach jakiś Azjatów ze sklepem warzywniczym? Tak sie
                          pytam, bo np w Chinach nie ma takich naszych ogórków gruntowych, ale była jakaś
                          ich lokalna odmiana - co prawda długie były, ale nie miały skórki jak wężowe.
                          No i one były namiastka naszych gruntowych:)
                          Ale, ja to bym popróbowała z tymi wężowymi, byle jak najcienszymi.. jeden bym
                          obrała ze skóry, drugi nie. I porównała,
                          Niestety, alurat z tymi węzowymi zbytniego doświadczenia w pprzetwórstwie nie
                          mam :(
                          • bagatella Re: Momas, 27.07.07, 11:42
                            dobra rada z tymi azjatami bo mam nawet obok siebie taki wielgachny
                            supermegahiper gdzie kupuje caly rok koperek pochodzenia tajlandzkiego,lol, ale
                            pachnie tak slicznie jak nasz polski:) ogorkow to ja ci tam nigdy nie widzialam
                            ale jutro popatrze uwazniej. dzieki za rady, zrobie metoda prob i bledow,
                            najwyzej wyladuje w koszu:) pzdr
                            • Gość: Halinka Re: Momas, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:48
                              5 kg ogórków,1/2 kg cebuli, 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 4 łyżki
                              cukru,3 łyżki soli, natka pietruszki. Ogórki pokroić w plasterki,dodać posiekaną
                              natkę pietruszki/ilość w/g uznania/. Zagotować
                              zalewę:woda,ocet,cukier,sól,cebula /pokrojona w/g uznania
                              np.krążki,kostka,piórka/. Wystudzić i wymieszać razem z ogórkami.Układać w
                              słojach i pasteryzować około 10 minut.
                              Drugi przepis:
                              4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli,11 ząbków czosnku,natka pietruszki,1/2 szklanki octu
                              10 %, 1 szklanka oleju,sól do smaku. Wymieszać wszystko i gdy zmięknie układać w
                              słoikach i krótko pasteryzować około 5-10 minut./w zależności od wielkości słoi/.
                              • Gość: Halinka Re: Momas, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:53
                                zapomniałam dodać,że czosnek drobno siekamy.
                                • Gość: evro44 Re: Momas, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:26
                                  ta będzie najbliższa ideałowi, tylko spróbuję zrobić bez octu.Ktoś niżej
                                  napisał ze bez octu się nieda to jakim cudem ogórki się kwaszą i nie są
                                  kapciowate
                            • Gość: sennin szukaj ogorkow japonskich... IP: *.for.connect.net.au 30.07.07, 11:21
                              sa dlugie ale skorke maja delikatna, tak jak libanskie albo polskie gruntowe

jak mieszkalam w Cairns byly to jedyne ogorki jakie mi odpowiadaly - dodtepne
                              tylko na lokalnym targu. Cudownie nierowne z plamnkami zrostami itp.=
                              zdecydowanie bez pestycydow
            • Gość: evro44 Re: sałatka z ogórków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 07:30
              dzięki za podpowiedzi ale niestety to nie to, tamta była bez marchewki czy
              innych warzyw i napewno bez octu.Ale popytam jeszcze w rodzinie może ktoś
              pamięta i chętnie "sprzedam" przepis.
              • elam1 Re: sałatka z ogórków 01.08.07, 10:47
                Podam Ci z pamięci, a w domu potwierdzę. Niczego nie zepsujesz, bo to odstawia
                się na 24 godziny do "puszczenia soków"
                4 kg ogórków gruntowych szatkutejemy ze skórką (jak na mizerię - tylko nie
                obierasz) posypujesz to solą i odstawiasz na 24 godziny.
                po tym czasie odlewasz wodę, która się tam pojawiła.
                do ogórków dodajesz czarny pieprz do smaku, kilka ząbków czosnku drobno
                pokrojonych kub wyciśniętych przez praskę, cukier, olej, ocet, pietruszkę lub
                koperek (potwierdzę bo nie pamiętam), układasz w słoiki i gotujesz. Szczegóły
                podam ok 18 -19. Jeśli to jest Ci bliższe:))
                • Gość: evro44 Re: sałatka z ogórków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 12:41
                  a może to rzeczywiście ta! Tylko smak słodko-kwaśny zdominowany był przez
                  czosnek i pietruchę bo tamta napewno była z pietruszką i dlatego uważałam że
                  nie ma w jej składzie octu i cukru
                  • elam1 Re: sałatka z ogórków 01.08.07, 12:52
                    No właśnie jeszcze nie robiłam w tym roku i nie pamętam, czy pietruszka (natka)
                    czy koperek. Poprawie swoją pamięć jak przeczytam przepis :))))
                    • elam1 U mnie jednak koper. 01.08.07, 18:43
                      4 kg ogórków - pokroić w plastry,
                      zasypac dwiema łyżkami soli, odstawic na 24 godziny.
                      Po upływie czasu, zlać wodę, dodac pokrojony zielony koperek (pęczek)
                      4 ząbki czosnku pokroić drobniutko,
                      pieprz czarny mielony do smaku,
                      1 szklanka octu
                      1 szklanka oleju
                      1 szkalnka cukru
                      wszystko wymieszać i do słoików
                      gotować 10 minut od zagotowania.
                      Smacznego
    • ladyjane Re: sałatka z ogórków 27.07.07, 09:08
      ogórki + pietruszka + czosnek + papryka + marchewka??? Czy to może ta? Nie
      pamiętam w tej chwili przepisu, ale jeśli to ta to postaram się go w
      najbliższych dniach podać.
      pozdrawiam
    • tekisk Re: sałatka z ogórków 27.07.07, 19:23
      Mam wątpliwości co do tego , żeby sałatka ,całkowicie była bez czegoś kwaśnago ?
      Prawie co roku robię trochę sałatek , ale zawsze w przepisie jest ocet ,
      który sprawia , że sałatka jest chrupka - nie ciapowata .
      Jeszcze nigdy nie robiłam sałatki bez octu .
    • multiaga Re: sałatka z ogórków 01.08.07, 18:22
      Bardzo proszę:

8 kg ogórków
      80 dkg cebuli
      26 ząbków czosnku
      garść posiekanej natki pietruszki
      10 ziarenek czarnego pieprzu
      1/4 szkl octu
      1/4 szkl oliwy
      2 łyżki cukru
      4 łyżki soli

Ogórki umyć , połowę obrać ze skórki. Wszystkie pokroić w plasterki. Cebulę i
      czosnek pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone składniki wymieszać z
      przyprawami i odstawic na 2 godziny. Wkładać do słoików razem z powstałym
      sokiem. Pasteryzować 10 min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka