Dodaj do ulubionych

Abraham czyli 50 -te urodziny

03.08.07, 09:45
Witam mam do zrobienia uroczyste urodziny mojego męża. i tak myślę nad menu
zawsze jest tradycyjnie tort ciasta pózniej płyty sałatki wędliny na ciepło
no i ewentualnie jakieś ciepłe danie na koniec.Tym razem mam gości z zagranicy
a konkretnie z Włoch i nie wiem czy zacząc od obiadu jakie sałatki podać tym
bardziej ,że cięzko coś wymyślić exstra jak gość z włoch ma pizzerię i
restaurację doradzcie co robic postawić na typowo polskie dania czy wrzucic
coś włoskiego a może macie swoje jakieś sprawdzone zestawy .Uroczystość w
restauracji odpada bo tam i drogo i mało smacznie. pozdr. :))
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Abraham czyli 50 -te urodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 09:53
      wloskie dania dla wlocha w polsce to raczej sredni pomysl :)
      ja na pewno na cieplo podalabym poledwice lub cielecine z kurkami: proste,
      wykwintne i polskie, dobra mizerie, pomidorki badz salate z ziolami i pieczone
      ziemniaczki z rozmarynem. jesli byloby bardzo cieplo, to rowniez chlodnik, ale
      ktos pisal na forum, ze wlosi nie tkna burakow, wiec moze jakis bez. na deser
      tarta z owocami, albo smietankowa a la brulee i owoce osobno, np jako salatka.
      co do przystawek na pewno nie mozarella z pomidorem i bazylia, za to polskie
      wedliny, bryndza, oscypek, samorobny sledzik w oleju i cos tam jeszcze.
      • iskial1 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 10:01
        Tez tak myślałam ,że włochowi włoskie nie zaimponuje a ta cielecinka to niezły
        pomysł do uroczystości dwa tygodnie więc myśle nad menu poza tym nasze
        przyprawy i oliwy nie umywają sie do włoskich więc była by to porazka mam
        nadzieję że nie będzie upalnie ,a jak zacząc tradycyjnie od słodkiego czy od
        obiadu deseru i przystawek płyt na zimno itd:)
        • linn_linn Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 10:03
          Tradycyjnie od slodkiego? Dawno temu wyjechalam z Polski, ale cos mi sie tu nie
          zgadza.
    • linn_linn Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 10:02
      Byl chyba kiedys watek na temat jak ugoscic Wlocha... Bylo tam sporo na ten
      temat.
      Lubia np. pierogi ruskie.
      Nie bardzo rozumiem: zaczynasz od tortu?
      • iskial1 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 10:16
        No niestety u nas na Sląsku zaczyna się od kawy tortu, ciasta, słodkie wina
        pózniej płyty zimne , czyli zimne mięsa sery wędliny ,sałatki a na koniec danie
        ciepłe jakieś buliony barszcze paszteciki ,bigosy lub schaby po sztygarsku na
        ciepło , wiem ,że to dziwne zaczynać od deseru i chciałabym zrobić inaczej
        zacząc od obiadu potem deser ciasto lody a na koniec przystawki zimne płyty i
        sałatki nie wiem czy to dobry pomysł ?
        • Gość: evro44 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 10:25
          trzymaj się ogólnych reguł-przystawki,obiad,deser.A jak przeciągnie się
          imprezka to zostaw coś z Twojej "zimnej płyty".Proponuję jako przystawkę lekką
          sałatkę a wszyski inne antipasty wieczorową porą
        • linn_linn Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 11:00
          W przypadku Wlocha zdecydowanie odradzam. Nie wiem co Ci radzic. Powiem Ci jak
          to jest we Wloszech: antipasti / przystawki /, pierwsze danie, drugie, na
          koniec slodkie i kawa. Koniecznie owoce, pozadane sery. Salatki i przystawki na
          koncu bardzo by go zdziwily.
          Nie wiem jednak czy calosc musi byc robiona po wlosku. Tort na poczatku moze go
          zdziwic, najwyzej podziekuje. Inna sprawa, ze chcialabym zobaczyc jego
          reakcje.
    • bagatella Pokaz im to co najlepsze w Polsce 03.08.07, 10:53
      1. zupa w zaleznosci od pogody czyli moze to byc slaski zurek/zur, zupa z
      grzybow sezonowych z lazankami lub chlodnik z burakow i jarzyn na
      kefirze/maslance
      2. polmisek polskich wedlin z chrzanem, zurawina i marynowanymi grzybkami, ale
      nie tych z celafonu z marketow, tylko takie nasze pyszne od chlopa, niech wlosi
      poczuja TEN smak, aha i krupnioki tez
      3. jako danie gorace moze poledwica wolowa pod prawdziwkami, poledwica
      wieprzowa a la Stubica, marynowana w wodce lub brandy, indyk faszerowany na
      slodko, schab ze sliwkami w sliwowicy lackiej, twoje rolady slaskie czy po
      sztygarsku tez przeciez sa idealne
      4. tort orzechowy lub kawowy i ciasto ze sliwkami od Komarki
      5. i niech jedza i popuszczaja pasa:):):)
      • illiterate Re: Pokaz im to co najlepsze w Polsce 03.08.07, 17:35
        Co to jest to ciasto sliwkowe od Komarki? To jakas cukiernia?
        • bagatella Re: Pokaz im to co najlepsze w Polsce 03.08.07, 17:48
          nioo prawie ze, bo Komarka prowadzi najlepsza cukiernie na GP:)
          a ciasto samo w sobie jest rewelacyjnie dobre i jak najbardziej godne aby sie
          nim pochwalic przed goscmi, polecam
          • bagatella Re: Pokaz im to co najlepsze w Polsce 03.08.07, 17:52
            tutaj prosz
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47186758,47186758.html
    • fettinia Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 18:08
      chwila chwila-jam tyz dziolcha ze Slonska:DD
      Pomysl-gdybys pojechala do Wloch przyjeli by cie pewno po wlosku.Czyli
      antipasti,primi piati,danie glowne i deser:)Sorry jesli cos pokickalam:DD
      Pewnie Wlosi tez ciekawi innej kuchni i zwyczajow:)
      Podalabym tradycyjnie tort po slasku-najwyzej potraktuja to jako deser:)
      No i przyjecie typowo po slasku:)Zurek,pierogi,rolady i slaskie kluski z modra
      kapucha:)A niby dlaczego nie?:)Na deser -pozniej ciasto z kruszonka lub slaska
      szpajza:)
      • iskial1 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 19:05
        No rolady i sałatkę z modrej kapusty Włoch jadł i mu się uszy trzesły i chyba
        zaczne od obiadu tradycyjnego śląskiego czyli rosół w formie bulionu z
        pasztecikiem bo rosół ze swojskimi nudlami to za dużo i za goraco ,pózniej
        rolady białe kluski i tarte czyli czarne ,kapusta czerwona , deser tort kawa no
        i niech sie dziwi ale na koniec zakąski sledziki własnego przemysły galaretka z
        kurczaka , sałatki ,miesa i wędliny na zimno no nie wiem sama czy jakiś borgacz
        wieczorem albo jakis boufstrogonow w bułeczkach radzcie kobiety kazda sugestia
        sie liczy a najbardziej kolejność potraw bo ten śląski rozkład jazdy potraw
        niezbyt jest trafiony.pozdr.:))
        • iskial1 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 03.08.07, 19:08
          Wprawdzie mam w repertuarze kilka potraw włoskich ale nie będę się popisywac
          przed włochem i to restauratorem .( własna pizzeria i restauracja) ,az tak dobra
          nie jestem :)))
          • lisia312 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 04.08.07, 18:43
            iskial!
            nie mąć nieślązakom w głowach.
            Impreza/ gościna/ zaczyna się na Śląsku od tortu, bo goście przychodzą po
            obiedzie ok 14-15. Jak przychodzą na obiad, to zaczyna się zupą, potem 2 danie i
            potem torty / dortensztiki/, dalej zimna płyta i na końcu ciepła kolacja.
            Ja też Włocha podjęłabym po polsku / śląsku?/
            • iskial1 Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 05.08.07, 13:37
              No dobrze kolejnośc moge zostawic śląską ale znudziły mi sie te płyty czyli
              wedliny mięsa w galarecie i nieśmiertelne jajka po tatarsku , może jakieś
              podpowiedzi na dania zimne i ciepłe pozdr.:))
            • linn_linn Re: Abraham czyli 50 -te urodziny 05.08.07, 15:17
              No to rozumiem. Zaczynanie jedzenie od tortu wydawalo mi sie czyms
              niemozliwym...
    • Gość: Jared Re: Abraham czyli 50 -te urodziny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:11
      Witaj możesz np zrobić jajka faszerowane lub w galarecie z szynką a kolejnośc
      zostawiłbym tradycyjną najwyęj jeden gość sie zdziwi a tak cała reszta będzie
      zdziwiona w końcu obcokrajowiec sie musi dostosować .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka