Gość: ksia78 IP: *.one.pl 02.07.03, 12:53 Poprosze o przepis na sos vinaigrette. Bylam we Francji i az wstdy, ze nie pamietam. Mam ocet winny, chya oliwa tam wchodzi, muszarda, pieprz? Pomozcie! kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno vinaigrette czosnkowy IP: 217.11.133.* 02.07.03, 13:04 Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcierasz (w miseczce, filiżance) z solą na pastę, dodajesz 1 łyżeczkę octu i dalej trzesz, do uzyskania puszystej masy i wlewasz 3 łyżeczki oliwy. I jeszcze trochę rozcierasz. To porcja na 1 główkę sałaty. Proporcja 1:3 jest najlepsza. Jeśli nie czosnek, to musztarda dijońska, albo świeże zielone zioła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cija Re: vinaigrette IP: *.kraksystem.pl / 192.168.1.* 02.07.03, 13:48 Do słoiczka dwaje nast. składniki: 1lyżeczke musztardy Dijon,2-3 łyżki octu winnego(czsem dodaję trochę balsamicznego z Modeny), 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek, zabek przecisniętego czosnku, 1 łyżeczkę cukru, troszkę soli. Zakręcam słoiczek i wstrząsam aż do uzyskania kremowej konsystencji.Robiąc z tych proporcji większą ilość mam w lodówce w słoiczku pyszny sosik. Patrz na jakość octu i oliwy- b. ważne! Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: vinaigrette IP: *.tele2.pl 02.07.03, 14:17 sa rozne vinegrett'y. Ja robie tak: oliwa, woda, sol, pieprz, sok z cytryny, czosnek wcisniety, musztarda i miod zamiast cukru. A mozna tez bez musztardy i bez miodu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: vinaigrette IP: *.acn.waw.pl 02.07.03, 14:34 Ja nie jestem zbyt ortodoksyjna i robię wariację na temat. Przeciskam do miseczki ząbek czosnku, dodaję musztardy (jaka mam choć dijońska najlepsza), trochę dodaję cukru i soli, ale i tak potem będę jeszcze próbowała, wszystko mieszam energicznie łyżeczką, potem powoli dodaję sok z cytryny i oliwę, cały czas macham łyżeczką, aż powstanie kremowy sos. Wody nie dodaję, bo na ogół i tak odrobina jest na sałacie. Próbuję czy nie trzeba posolić lub posolić i polewam. Jak goście są grzeczni, to do sosu dodaję zioła (bazylia, tymianek) świeże lub suszone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś