Dodaj do ulubionych

vinaigrette

IP: *.one.pl 02.07.03, 12:53
Poprosze o przepis na sos vinaigrette. Bylam we Francji i az wstdy, ze nie
pamietam. Mam ocet winny, chya oliwa tam wchodzi, muszarda, pieprz?
Pomozcie!
kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno vinaigrette czosnkowy IP: 217.11.133.* 02.07.03, 13:04
      Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcierasz (w miseczce, filiżance) z solą na
      pastę, dodajesz 1 łyżeczkę octu i dalej trzesz, do uzyskania puszystej masy i
      wlewasz 3 łyżeczki oliwy. I jeszcze trochę rozcierasz. To porcja na 1 główkę
      sałaty. Proporcja 1:3 jest najlepsza.
      Jeśli nie czosnek, to musztarda dijońska, albo świeże zielone zioła.
      • Gość: kasia Re: vinaigrette czosnkowy IP: *.one.pl 02.07.03, 13:29
        Dzieki!!!
    • Gość: cija Re: vinaigrette IP: *.kraksystem.pl / 192.168.1.* 02.07.03, 13:48
      Do słoiczka dwaje nast. składniki: 1lyżeczke musztardy Dijon,2-3 łyżki octu
      winnego(czsem dodaję trochę balsamicznego z Modeny), 3-4 łyżki dobrej oliwy z
      oliwek, zabek przecisniętego czosnku, 1 łyżeczkę cukru, troszkę soli. Zakręcam
      słoiczek i wstrząsam aż do uzyskania kremowej konsystencji.Robiąc z tych
      proporcji większą ilość mam w lodówce w słoiczku pyszny sosik. Patrz na jakość
      octu i oliwy- b. ważne! Pozdrowki
    • Gość: kaska Re: vinaigrette IP: *.tele2.pl 02.07.03, 14:17
      sa rozne vinegrett'y. Ja robie tak: oliwa, woda, sol, pieprz, sok z cytryny,
      czosnek wcisniety, musztarda i miod zamiast cukru. A mozna tez bez musztardy i
      bez miodu......
    • Gość: mad Re: vinaigrette IP: *.acn.waw.pl 02.07.03, 14:34
      Ja nie jestem zbyt ortodoksyjna i robię wariację na temat. Przeciskam do
      miseczki ząbek czosnku, dodaję musztardy (jaka mam choć dijońska najlepsza),
      trochę dodaję cukru i soli, ale i tak potem będę jeszcze próbowała, wszystko
      mieszam energicznie łyżeczką, potem powoli dodaję sok z cytryny i oliwę, cały
      czas macham łyżeczką, aż powstanie kremowy sos. Wody nie dodaję, bo na ogół i
      tak odrobina jest na sałacie. Próbuję czy nie trzeba posolić lub posolić i
      polewam. Jak goście są grzeczni, to do sosu dodaję zioła (bazylia, tymianek)
      świeże lub suszone. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka