IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 10:32
Czym się różni ratatuja od wegetarianskiego leczo? Czy jedyna
różnica, to dodane przyprawy?
Zadałam już to pytanie na Poradniku Domowym, bo tam był opublikowany
przepis, ale otrzymana odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje. Myślę, ze
tu znajdę więcej specjalistów ;-)
Tu link do tamtego wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=630&w=68273479&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Ratatuja 31.08.07, 10:39
      Klasyczne leczo (no dobrze bezmięsne) to pomidory, cebula, papryka, za to
      wspomniane przez ciebie danie to jeszcze cukinia, bakłażan, cukinia i oliwa z
      oliwek. W dodatku leczo robi się na smalcu lub w wersji wege na oleju. Pewnie,
      że można również użyć oliwy ale klasyka...
    • Gość: -marek- częściowo inne składniki oraz sposób przygotowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 12:03
      LECZO
      - cebula, papryka w strąkach i w proszku, pomidory, ew. dobra kiełbasa (nie psuj
      smaku leczo parówkami!!!)
      - smażysz cebulę, dokładasz paprykę, pomidory i na koniec ew. kiełbasę
      - razem dusisz do miękkości


      RATATUJA
      - cebula, papryka, pomidory, cukinia, bakłażany, oliwa, zioła, sól, pieprz, czosnek
      - na jednym tłuszczu rumienisz po kolei i osobno (to ważne!): bakłażany
      (odkładasz do garnka), paprykę (dokładasz do bakłażanów), to samo z cebulą,
      cukinią i pomidorami
      - doprawiasz i chwilkę dusisz wszystko - tyle, żeby smaki się połączyły, ale
      warzywa nie rozpadły
    • nobullshit Re: Ratatuja 31.08.07, 12:48
      Podstawowa różnica (bo warzywa każda gospodyni dodaje trochę inne i w innych
      proporcjach) to rodzaj tłuszczu - ratatouille jest na oliwie,
      leczo, klasyczne węgierskie, powinno być na gęsim smalcu. W każdym razie, zawsze
      jest na jakimś tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
      • wanda-maria LA ratatouille 31.08.07, 18:42
        Jest ona rodzaju zenskiego. Slynna ratatouille niçoise, wiadomo juz
        wszystkim, jak sie ja przyrzadza. Podaje sie ja m.in. do pieczonych
        mies, smazonego drobiu, duszonych ryb, omletow, jajecznicy ...
        Tradycjonalisci smaza kazde jarzyny osobno, potem razem wszystko
        mieszaja, doprawiaja i smaza, az do uzyskania odpowiedniej
        konsystencji.
        • bagatella Re: LA ratatouille 31.08.07, 20:18
          wez moze troche dziewczyno i pomysl:) a i owszem po fr ratatouille
          jest rodzaju zenskiego ale to dokladnie jest tak samo jak la table,
          la chaise czy le canapé. co przetlumaczysz wiec, jedna stol, jedna
          krzeslo i jeden kanapa? troche inwencji tworczej i pomyslunku czasem
          nie zaszkodzi. tlumaczenia slownikowe to sa chyba dobre ale dla
          nowicjuszy:)
          • marisa_ny Re: LA ratatouille 31.08.07, 23:29
            Bagatela piszesz nie na temat. Tu nie chodzi o meble, ich rodzaj itp.
            Pomylilas sie co do rodzaju, nic wielkiego, choc sie trudno Ci do
            tego przyznac...
            A ja lubie ratatouille z makaronem.
        • formaprzetrwalnikowa Re: LA ratatouille 01.09.07, 00:15
          nie wiem, skąd się wzięła wersja 'ten ratatuj', bo ja spotkałam się
          tylko z wersją w rodzaju żenskim, zgodnie zreszta z rodzaje w
          oryginalne: une/la ratatouille.
          czyzby spolszczono ratatouille na 'ratatuj' w rodzaju meskim?
            • news21 Re: LA ratatouille 02.09.07, 13:27
              Najgorsze są tendencje do odchodzenia od przepisu oryginalnego.
              Potrawę soli się tyci tyci o pieprzu, czosnku i innych przyprawach
              zupełnie zapominając, a przecież składniki ratatouille wołają o
              czosnek. Następnie serwuje się tę dumnie brzmiącą potrawę upichconą
              zupełnie bez smaku. Brrr...
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka