Gość: Mina IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 21:52 Jak sie robi sos czosnkowy np. taki do kanapek czy pizzy ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mika 49 Re: SOS CZOSNKOWY IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 22:16 czosnek przeciśnięty nap.3 zabki ,2 łyżki majonezu,śmietane kwasną ,sól ,cukier.pieprz spróbuj .Możesz dodać też trochę curry .Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: SOS CZOSNKOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 09:18 Robie sos z majonezu, wycisnietego czosnku, startego zółtego sera, sól, pieprz i koniecznie zalewa z konserwowych ogórków- do wedlin, jajek, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: SOS CZOSNKOWY IP: 217.11.133.* 07.07.03, 11:58 Z całym szacunkiem dla przedmówczyń - ale sos majonezowy nie będzie się trzymał na gorącej pizzie. Dlatego lepiej zrobić sos na ciepło - sos beszamelowy (masło, odrobina mąki, mleko (wolę śmietanę) + czosnek. Ja sypię dodatkowo starty żółty ser. Można jeść na ciepło (pizza, makaron) a po przestygnięciu np na kanapkach, czy w sałatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: SOS CZOSNKOWY IP: korbank:* / 10.0.0.* 07.07.03, 15:01 Gość portalu: bruno napisał(a): > Z całym szacunkiem dla przedmówczyń - ale sos majonezowy nie będzie się trzymał > > na gorącej pizzie. Dlatego lepiej zrobić sos na ciepło - sos beszamelowy > (masło, odrobina mąki, mleko (wolę śmietanę) + czosnek. Ja sypię dodatkowo > starty żółty ser. Można jeść na ciepło (pizza, makaron) a po przestygnięciu np > na kanapkach, czy w sałatkach. dokładnie, ale podałam wersje do dan zimnych, nie do pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: SOS CZOSNKOWY 08.07.03, 08:33 To ciekawe, bo ja wlasnie z takim sosem pizze jem. I jakos nie splywa... Moj sos: Wymieszac po 2 solidne lyzki majonezu i naturalnego jogurtu, dodac sol, pieprz, szczypte cukru, ostra papryke sproszkowana, po pol lyzeczki przyprawy meksykanskiej i ziol do salatek (obie Kamis). Dodac 2-3 zmiazdzone zabki czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigrid Re: SOS CZOSNKOWY IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 13:54 1.ja mieszam majonez z keczupem pół na pół (jedno i drugie może być domowej roboty, ja tak lubię najbardziej)i do tego daję dużo czosnku, świetnie pasuje do pizzy i zapiekanek typu bagietka z dodatkami 2.i jeszcze jeden sos ziołowo - czosnkowy do makaronu: podgrzewamy oliwę w rondlu razem z posiekanym czosnkiem 2-3 min. zdejmujemy z ognia i dodajemy siekanej świeżej bazylii lub natki pietruszki 3.sos czosnkowy do sałaty: 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy, parę roztartych ząbków czosnku, 2 łyżki octu estragonowego, 3 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, 2 łyżeczki miodu (można zastąpić cukrem), sół,pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: SOS CZOSNKOWY IP: *.icpnet.pl 08.07.03, 12:23 1. majonez, odrobinka musztardy, trochę śmietany, żeby był delikatniejszy, pieprz, wedle upodobania bazylia albo tymianek, no i czosnek oczywiście, koniecznie świeży - do pizzy, zapiekanek, kanapek. 2. czosnek, oliwa z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka wody, czerwona papryka mielona ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie - do sałaty, sera feta. 3. twarożek, śmietana, sól, pieprz, papryka świeża czerwona drobniutko pokrojona, cebulka w kosteczkę albo szczypiorek, czodnek oczywiście. Można dodać zielonego ogóreczka świeżego w kostkę krojonego, ale ja najbardziej lubię z papryką - do kanapek, taki trochę fromage. Odpowiedz Link Zgłoś