Dodaj do ulubionych

Ras el Hanout, dla chetnych

24.09.07, 13:13
Znaczy doslownie dach/ glowa sklepiku i jest uniwersalna marokanska
mieszanka, mozna ja sobie zrobic samemu w domu.
sklada sie ona z minimum 7 skladnikow, a pozniej to hulaj dusza,
niemniej jednak najwieksza ilosc ktora znalazlam to bylo az 24.
podaje podstawowe skladniki Ras el Hanout:
kolendra, imbir, cumin, kardamon, muszkat, kurkuma, pieprz czarny,
wszystkie ziarna w stosunku 1:1.
przyprawy nalezy uprazyc razem na patelni i zmielic na proszek,
proste co?
marokanczycy czesto do tej bazy dodaja jeszcze swoje akcenty jak:
cynamon(2:1), papryka ostra i slodka(po 5:1), fenkul, gozdziki,
czosnek(proszek), ziele ang, galanga, lawenda, anyzek zielony i
nawet nasz poczciwy kminek czarny. wszystko zalezy od inwencji
pani/pana domu czy sklepikarza:)
Ras el Hanout dodaje sie wszedzie w kuchni marokanskiej, do
couscous, do tajine, do omletow, do wszelakich zup, doslownie tam
gdzie dusza zapragnie.
polecam zrobic, bo pono w polsce nie dostepne, a walory smakowe sa
niepowtarzalne. zycze dobrego mieszania, bagatella
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: Ras el Hanout, dla chetnych 24.09.07, 13:59
      Potwierdzam, przyprawa jest niezwykle aromatyczna, mialam to
      szczescie, ze Mama przywiozla mi ja z Maroko. Jest juz na
      wykonczeniu, wiec teraz pozostaje mi poszukac w sklepach, albo
      mieszac wg. Twoich rad :)
      • thiessa Re: Ras el Hanout, dla chetnych 29.09.07, 21:48
        Nigdy nie mialam kupnej. Zawsze robie ja sama i wspaniale sie
        sprawdza.
    • linn_linn Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 09.04.14, 09:58
      Sporo czasu uplynelo i przyprawa jest chyba bardziej dostepna / ja kupilam kilka dni temu /. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami: dodawac w proszku / np do couscousu / czy moze tez podsmaac itp. itd. /. Inne rady mile widziane.
      • coralin Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 12.04.14, 11:09
        Mam kilka mieszanek ras el hanout i każda jest inna. Tylko jedna z nich jest dobra do kuskusu/bulguru na zimno. Pozostałe nadają się do duszenia potraw i dopiero po jakimś czasie nadają potrawie wspaniały smak.
        • linn_linn Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 12.04.14, 14:19
          Ja mam 9-skladnikowa: kolendra, cynamon, imbir, kurkuma, curry, czarny pieprz, kmin rzymski, gozdzki, galka muszkatolowa.
          • ania_m66 Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 12.04.14, 15:17
            moja jak widze jest w skladzie podobna.
            akurat wczoraj wieczorem dokonalam pierwszej proby cateringu pracowego na doroczna wielka impreze odbywajaca sie wczesnym latem na naszym uniwersytecie. w zeszlym roku bylo chili con i sin carne i cornbread.
            zrobilam kuskus z warzywami w wersji weganskiej (mieso kurczaka bedzie lezalo pozniej w osobnym pojeniku dla tych ktorzy beda chcieli, czyli pewnie wiekszosci)
            2 cebule i kilka (chyba z 5) malych ziemniakow pokroilam wzdluz na cwiartki, dodalam 2 posiekane zabki czosnku. zeszklilam na oliwie.
            dodalam duuuzo ras el hanout i sporo platkow chili. potem 3 duze marchewki pokrojone w grube skosne plastry. zalalam woda, dodalam soli i bulionu w proszku. po 10 min dorzucilam pol malutkiej glowki kapusty "szipczastej", zapomnialam jak sie po polsku nazywa :) grubo pokrojonej i odsaczona ciecierzyce z puszki 420ml. po jakis 5 min dorzucilam 2/3 malej puszki krojonych pomidorow.
            dodalam troche siekanej kolendry (mozna zamiast pietruszke) i z czubata lyzeczke kurkumy.
            i jeszcze troche ras el hanout.
            kuskus w ilosci cale opakowanie przygotowalam z oliwa zamiast masla, sola i eko bulionem.
            najadlo sie ta iloscia 5-6 osob. i to do naprawde syta :)

linn_linn napisała:

> Ja mam 9-skladnikowa: kolendra, cynamon, imbir, kurkuma, curry, czarny pieprz,
            > kmin rzymski, gozdzki, galka muszkatolowa.
            • Gość: genny Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.14, 10:39
              Pozwolisz, że wykorzystam? :)
            • coralin Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 13.04.14, 11:09
              Ja duszę warzywa z mięsem z dodatkiem ras el hanout, ale najbardziej smakuje mi marchewka, która przeszła przyprawami. Wczoraj dusiłam wołowinę, cebulę , czosnek, marchewkę i daktyle z dodatkiem ras el hanout.
              • linn_linn Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 13.04.14, 11:30
                Faktycznie widze sporo przepisow z marchwia: na stronach francuskich, ale to nie problem.
                • coralin Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 13.04.14, 15:36
                  Pierwsze ras el hanout kupowałam we Francji. Jest tam duża społeczność arabska, więc ta przyprawa powszechnie dostępna.
                  • linn_linn Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 13.04.14, 17:41
                    We Wloszech tez, ale nie w kazdej miejscowosci sa arabskie sklepy. Przy okazji, w sklepie, w ktorym kupilam te przyprawe, na wystawie dumnie prezentowala sie butelka polskiej maggi.
      • asseba Re: Ras el Hanout dla poczatkujacych 08.05.18, 14:34
        Zależy jaka ras al hanout.jesli taka co w skladzie są cynamony galki muszkatalowe róża galangal kardamon itp.to w Maroku jest używana tylko do tagine na słodko.natomiast jeśli jest to ras al hanout ktura ma w składzie głownie imbir kurkume kmin i papryke to do tagine wytrawnych.w maroko do kuskusu podaje sie mieso z sosem przyprawionym tylko imbirem i kurkumą .żadnych innych przypraw niedaje się.
    • asseba Re: Ras el Hanout, dla chetnych 08.05.18, 14:29
      W Maroku ras al hanout daje sie tylo do tadzinów na słodko.Co prawda w niekturych regionach Maroka dają ras al hanout do wszystkiego ale wtedy ich ras al hanout składa sie tylko z imbiru kurkumy i papryki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka