Gość: Anka IP: *.aster.pl 30.09.07, 11:54 co robić,czy dolać wody i zrobić zupę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Przesoliłam duszone maślaki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.07, 11:59 przesolone potrawy ratuje gotowanie w nich ziemniaka, wiec pokroj ze 2-3 na kawalki i do gara. powinno pomoc. jesli nie, faktycznie dolej wody i zupa gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Z grzybami to się nie sprawdza. 30.09.07, 12:09 MOżesz ewentualnie dodać sporą ilość cebuli i śmietany ale to też zależy od tego ile Ci się "sypnęło". Grzyby są higroskopijne i żaden ziemniaczany patent się nie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re:Z grzybami to się nie sprawdza. IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.07, 12:22 smazone pieczarki pare lat temu dokladnie tak "odsolilam", ale one maja oczywiscie duzo bardziej zwarta konsystencje niz maslaki, ktore napewno sa o wiele bardziej higroskopijne. z tych pieczarek z ziemniakami wyszedl koniec koncow bardzo dobry gulasz wegetarianski btw. myle, ze pomysl z zupa jest naprawde najlepszy. tak szczerze mowiac, to i kasza ma normalnie jakas szanse nieco soli z potrawy wyciagnac, ale pewnie faktycznie nie z maslakow. w sumie, to nawet moznaby bylo zrobic z tego jakiegos fajnego ejntopfa z dodatkiem np boczku lub wedzonki, jesli nie musi byc koniecznie wegetariansko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Przesoliłam duszone maślaki IP: *.chello.pl 30.09.07, 12:10 Zupa bedzie pyszna - dodaj wody, te ziemnaki w kostke, jak radzi ania, i kasze jaglana (podgotowana, zeby bylo szybciej). Jak sie ugotuje, dodaj smietane, wcisnij troche czosnku, posyp zielona pietruszka i (jezeli lubisz) tymiankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przesoliłam duszone maślaki IP: *.aster.pl 30.09.07, 12:18 Robię zupę ale nie mam kaszy jaglanej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Przesoliłam duszone maślaki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.07, 12:24 mysle, ze moglaby byc tez z makaronem, czy innymi kluchami. ziemniaki nie przeszkodza - jest kupe zup z ziemniakami i np zacierksa: gulaszowa, dziadowska itp Odpowiedz Link Zgłoś