iza9919 29.11.07, 14:41 Kochani czy peklował ktoś sam golonko, a jeśli tak to jak?? Najbardziej zależy mi na tym co wchodzi w skład substancji do peklowania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: peklowanie golonka 29.11.07, 14:49 www.wedlinydomowe.pl/ pod powyższym linkiem znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: peklowanie golonka 29.11.07, 14:53 w wielkopolskich masarniach (zwłaszcz tych w małych miasteczkach) można kupić już upeklowaną... Odpowiedz Link Zgłoś
iza9919 Re: peklowanie golonka 29.11.07, 15:05 u mnie też można kupić juz upeklowane. Ale ja chciałam spróbować sama upeklować:) Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek peklowanie golonki 30.11.07, 14:24 Izo, robię tak: korzystam z handlowej mieszanki peklującej (nazwę prześlę Ci na skrzynkę), soli kuchennej i mieszanki przypraw: majeranek, czosnek, pieprz ziołowy, przyprawa grilowa, poszatkowana cebula. Na kilogram mięsa: łyżka soli, łyżeczka mieszanki peklującej i po płaskiej łyżce przypraw + cała cebula. Golonkę wkładam do miski , skrapiam olejem, posypuję solami i przyprawami, dokładnie otaczam i pakuję do woreczka foliowego. Zapeklowanie lekkie - po dwu dobach, po tygodniu spoczywania w lodówce - zapeklowanie do kości. Smacznego, pzdr - tn PS. nie polecam samodzielnego zestawiania mieszanek z saletrą Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: peklowanie golonka 29.11.07, 15:14 na stronie wędlin - podanych przez Banitę, znajdziesz wszystko o peklowaniu... Tylko jak dojdziesz do przepisu na peklowaną golonkę - to pamietaj, ze tam chodzi o peklosól lub sól z saletrą... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: peklowanie golonka 10.12.07, 13:39 Dodam tylko tyle, że sól z saletrą miesza się w proporcji 2 dkg saletry na 1 kg soli kamiennej niejodowanej. Dobrze, żeby sól była jak najbardziej miałka. Sam robię takie mieszanki od lat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: peklowanie golonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 14:15 2 dag saletry, 1 kg soli, a ile wody i mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: peklowanie golonka 10.12.07, 14:25 jezeli peklujesz na sucho, to wcierasz miesznkę w mięso. Generalnie wyjdzie na to samo co zwykła sól... jeżeli na mokro - - no to już lepiej zajrzyj na wędlinydomowe...tam śa przeliczniki... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: peklowanie golonka 10.12.07, 22:00 przy peklowaniu mokrym ja stosuję 80 dkg mieszanki peklującej na 10 litrów wody i to na 25 kg mięsa. Czas peklowania 14 dni, przy średniej wielkości kawałków mięsa do 1,7 kg, przy temp do 8 stC pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Dzięki za odp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 14:25 chcę się jeszcze upewnić, na 5 kg mięsa wszystko dzielę przez 5? Czyli 2 l wody, pektosoli 16 dag czyli 3 op. po 5 dag? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Dzięki za odp. 11.12.07, 14:34 ale pamiętaj, że mięso musi być całkowicie przykryte zalewą. Lepiej zrobić więcej ciut i najwyżej wylac... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Ważne 11.12.07, 15:49 Tak by to mniej więcej wyglądało tylko WAŻNE to ma być peklosól lub mieszanka peklująca a nie saletra. czyli 16 dkg pelkosoli 2l wody i 5 kg mięsa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Ważne 11.12.07, 15:51 Jak wyżej zalewa musi zakrywać całe mięso. Należy tak dobrać naczynie aby uzyskać ten efekt. Większa ilość zalewy może spowodować, że mięso będzie trochę za słone. Do zalewy możesz dodać czosnek, pieprz ziarnisty, żiele , liść i co tam jeszcze lubisz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś