Dodaj do ulubionych

Kapusta z grzybami

IP: *.adsl.alicedsl.de 03.12.07, 17:35
Jak robicie kapuste z grzybami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Kapusta z grzybami IP: *.adsl.alicedsl.de 04.12.07, 11:34
      Pochwalcie sie jak robicie, bo w przepisach sa napisane 2 sposoby,
      gotowanie kapusty z grzybami i bez, wiec jak to jest.
      • jacek1f moja Czarna Kapusta wigilijna, to 04.12.07, 11:58
        sama kwaszona (jak mocna, to wypłukana) wrzucona na zeszklona na
        masle drobno skrojona cebulę.

Obok namoczone grzyby suszone i ze 4-6 śliwek dymnych węgierek.

Laur, ziele, pieprz w ziarnach, 3 kulki jałowca rozkruszone.

Kapustę po 10 minutach duszenia singlowego - podlewam woda spod
        grzybów i dodaje inne wszystkie rzeczy (grzyby, śliwki, przyprawy).

Teraz najważniejszym elementem i najwspanialsza przyprawa jest CZAS.
        Na minimalnym ogniu pyrkam ze 2 godziny, potem balkon, potem znów i
        tak ze 2-3 dni.

Doprawiam na koniec jesli trzeba (sola, pieprzem i miodem), zwykle
        nie trzeba.

Jest czarana i rozpadnieta, sama w sobie esencja kapustowatosci i
        grzybowatości.

Robię ją raz w roku.

Inne zwykłe kapusty robie podobnie ale szybciej, krócej z dodatkierm
        imbiru, miodu, i wina...
        • Gość: Anka Re: moja Czarna Kapusta wigilijna, to IP: *.adsl.alicedsl.de 04.12.07, 12:15
          Bardzo dziekuje, dzisiaj zaczynam robic probe. Tylko jak dlugo moczyc grzyby?
          • jacek1f :-)im dłużej tym lepiej... albo 04.12.07, 12:21
            zalej gorącą wodą i zostaw na noc.
            Albo minimum ze 3-4 godziny.

Pamietaj żeby potem przecedzic przez drobne sitko - albo delikatnie
            zlać, bo piasku zostanie trochę, a po co w kapuscie piasek? :-)
            • ba_nita Re:Drobna uwaga - ta woda z moczenia grzybów jest 04.12.07, 12:42
              wielce przydatna jako baza do sosu na przykład. Grzybów nie zbiera się z
              piaskiem, wystarczy je przed suszeniem oczyścić.
              • momas Re:Drobna uwaga - ta woda z moczenia grzybów jest 04.12.07, 12:45
                i jeszcze jedno - no wiem, ze nie wszyscy są zbieraczami grzybów,
                niektórzy kupują - warto takie grzyby , tz namoczone przelac przez
                drobne sitko, dodatkowo wyłożone gazą, bądz ręcznikiem kuchennym.
                Cedzi sie ciut dłużej, ale nie ma piasku. Bo taki piasek zgrzytający
                w zupie, czy w kapuście to klęska... :(
                • jacek1f nie nie Banito - xle zrozumiałeś... Przelac, ale 04.12.07, 13:08
                  wode zostawić, to własnie główny element mojej kapusty - ta woda
                  spod grzybów!!!!

Dlatego ona sie robiczarna m.in.

Chodzilo mi tylko o to, zeby ja przecedzic albo zlac delikatnie i
                  oddzielic resztki piaskowe, a nie wlac wszystkiego do kapuchy.

Ta woda to główny skarb!!!
                  • momas Re: nie nie Banito - xle zrozumiałeś... Przelac, 04.12.07, 13:45
                    hi, hi Jacku... W watku o potrawach wigilijnych pytałam się co to
                    jest ta czarna kapusta. A robię ją od lat... tylko jałowca nie
                    dodaję
                    :)
                  • Gość: mika Re: nie nie Banito - xle zrozumiałeś... Przelac, IP: *.limes.com.pl 04.12.07, 13:48
                    Właśnie gotuję. Na razie kapustę osobno, pieprz, ziele itepe
                    zawinęłam w gazę, żeby się po pierogach nie plątały. Grzyby osobno.
                    Do grzybów dodałam dwie marchewki i cebulę. Za półgodziny grzyby z
                    połową wywaru wrzucę do kapusty, a połowa plus trochę śmietany robić
                    będzie dziś za zupę grzybową. Grzyby namoczyłam, posiekałam, ale
                    moczę krótko, bo jak dla mnie, esencjonalność tracą. Ja to wszystko
                    gotuję godzinę, najwyżej półtorej.To nadzienie towarzystwo życzy
                    sobie mieć nadziane w cieście francuskim , posmarowanym jajkiem,
                    upieczonym w piekarnku. Nie chcą tradycyjnych pierogów. I niech im
                    będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka