Dodaj do ulubionych

Mielenie maku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:12
W wielu świątecznych przepisach zaleca się trzykrotne mielenie maku.
Kupując malakser pozbyłam się maszynki do mielenia. Czy można "mielić" mak
malakserem? Jeśli tak to jak długo i z jaką prędkością? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Mielenie maku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:20
      kup zmielony,suchy.Duzo mniej roboty, a jest dobrej jakosci, taki w
      białych opakowaniach.
      słowo "mielić" już jest zalegalizowane, podobno, bo mało kto
      mówił "mleć":)
      • brooks4 Re: Mielenie maku 06.12.07, 11:39
        Ja miele, uprzednio sparzony mak, w dzbanku do koktajli. Nie mozna
        dac za wiele na raz bo silnik wyje, dodatkowo wlewam troche mleka bo
        wtedy latwiej sie miele. Nie jest tak idealnie zmielony jak w
        maszynce ale wystarczy.
        Malakserem tez probowalam ale bezskutecznie.
        Suchego mielonego nie kupuje bo po 1. tutaj gdzie mieszkam takiego
        nie ma a po 2. lubie miec mak oddzielony od wszelkich "syfow" zanim
        zaczne go obrabiac.
        • iskial1 Re: Mielenie maku 06.12.07, 20:47
          Można zanieśc do mielenia do piekarnii a pozniej zaparzyc w domu odlac wode
          zaparzyc jeszcze raz i gotowac na małym ogniu az sie da rozetrzec w palcach ja
          mam taka maszynke do mielenia maku a pozniej robię jak w/w w malakserze lub
          młynku to łatwo spalic urzadzenia a mak jakis mazisty wyłazi pozdr.:)
          • Gość: marbor1 Re: Mielenie maku IP: *.npgo.pl 06.12.07, 21:02
            Taki mielony mak wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, potrzymać kilka minut na
            gorącej płycie i odstawić do wystudzenia.
            • Gość: majala Re: Mielenie maku IP: *.rzeszow.mm.pl 07.12.07, 11:48
              Warto użyć mielonego, suchego. Ja taki kupowałam, rzeczywiście w białym
              opakowaniu z kolorowymi napisami. Przygotowywałam zgodnie z opisem na
              opakowaniu(chyba trochę dłużej trzymałam na ogniu bo wydawał mi sie za rzadki)
              Jest bardzo dobry, nie ma dużo pracy i ma przewagę nad gotową masą, bo można go
              przyprawić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
              • joanna9629 Re: Mielenie maku 07.12.07, 12:10
                Mam pytanie do majala w przepisie mam 1,5 szkl. maku to ile to będzie tego
                zmieolnego gotowego,, a i jeszcze jedno czy ten pan był kupowany w jakimś
                supermarkecie czy gdzieś indziej. Proszę o podpowiedż.
                • Gość: marbor1 Re: Mielenie maku IP: *.npgo.pl 07.12.07, 14:42
                  Mak mielony, o którym pisała majala można nabyć w większych marketach.
                  Ten mak jest bardzo dobry. Tak na oko w paczce jest ok. 2 szklanek, może trochę
                  mniej. Ja zalewam ten mak wrzącym mlekiem tak jak napisane jest na opakowaniu w
                  ilości 350 ml,
                  Ten mak jest sprowadzany z Czech.
                  • Gość: majala Re: Mielenie maku IP: *.rzeszow.mm.pl 07.12.07, 15:16
                    Mak kupiłam w zwykłym sklepie spożywczym. W opakowaniu jest 200 g co tak mniej
                    więcej odpowiada 2 szklankom objętościowo, ale to już jest zmielony, nie wiem
                    jak to sie ma do maku w ziarenkach. Robiłam z niego makowiec drożdżowy. Zrobiłam
                    ciasto z 1/2 kg mąki, ale masy makowej wystarczyło mi tylko do jednego zwijanego
                    makowca. Ja lubię dość dużo nadzienia, drugi upiekłam z różą i też był pyszny.
                    Może to da wam jakiś obraz co do ilości maku i co z tej ilości można upiec.
                    Zrobiłam już dość dawno zapas maku na święta, bo nie zawsze go można znaleźć,
                    choć w hipermarketach nie szukałam, myślę, że tam łatwiej.
                    Polecam, bo wygoda w przyrządzaniu masy makowej niesamowita i co jest dla mnie
                    ważne doprawiam sobie wg uznania bez tych wszystkich sztucznych aromatów.
                    Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka