Gość: Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 22:06 Proste i smaczne. Pięknie proszę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikka00 Re: proszę o przepis na kotlety mielone 07.12.07, 22:35 Ależ proszę. Dzielę się przepisem mojej mamy. Moje ulubione, i wielokrotnie wykonywane samodzielnie. Niestety nigdy nie dostają oryginałowi ale co zrobić, i tak pyszne :) Ja robię tak: 0,5 kg mięsa mielonego, pól bułki czerstwej zamoczonej w mleku, starta niewielka cebulka, trochę czosnku - jak kto lubi, sól, pieprz odrobina mleka tak żeby się kotlety kleiły ale nie rozłaziły Robię kotlety w rękach zamoczonych w zimnej wodzie, obtaczam w mące i jajku (bez bułki tartej) i na patelnię. Są soczyste i pyszne. smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: proszę o przepis na kotlety mielone IP: *.enterpol.pl 08.12.07, 23:20 A ja jeszcze do tego dodaję pól słoiczka koncentratu pomidorowego.Kotlety są winne i smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: proszę o przepis na kotlety mielone 09.12.07, 20:15 ja do zmielonego mięsa ( jak dla mnie najlepszy karczek wieprzowy) mielona cebulka ( lub starta na tarce) 1 jajo sól lub vegeta co kto lubi i ile soli pieprz czosnek granulowany bułka tarta suszona natka pietruszki wyrobić na gładką masę, formować kotlety, nie obtaczam w niczym, piekę na smalcu! Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Jak wy mozecie to jeść bez majeranku ;) IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.07, 02:21 Ja dodaje majeranek. A cebulke przedtem troche przysmazam. I dodaje jeszcze troche posiekanego i przysmazonego boczku wedzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: proszę o przepis na kotlety mielone 10.12.07, 08:18 lisia312 napisała: > ja do zmielonego mięsa ( jak dla mnie najlepszy karczek wieprzowy) > mielona cebulka ( lub starta na tarce) > 1 jajo > sól lub vegeta co kto lubi i ile soli > pieprz > czosnek granulowany > bułka tarta > suszona natka pietruszki > wyrobić na gładką masę, formować kotlety, nie obtaczam w niczym, piekę na smalc > u! > Smacznego ! Nie dodawaj bułki tartej , jeśli nie chcesz , by Twoje kotlety były twarde jak kamienie . ( Mnie kiedyś takie wyszły - właśnie z bułką tartą ) . Dodaj raczej bułkę namoczoną w mleku lub w wodzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciepla.kawa Re: proszę o przepis na kotlety mielone IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 10.12.07, 16:05 To jeszcze moje pięć groszy :-) ja do smaku do mięsa dodaję musztardę. Ilość dowolna. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Nikka00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:51 Hej:) a jajka nie dodajesz? Dzięki dziewczyny za przepisy. Jutro robię kotleciki;-D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Nikka00 10.12.07, 14:21 Ja daję jajko. Oraz bułkę tartą, wstępnie zalaną odrobiną wody mineralnej gazowanej - dopiero taką pacię mieszam z mięsem i jajkiem. Do tego sól, przyprawy i dodatki - zależy od fantazji, ale też od rodzaju mięsa, np. do drobiowego lubię dodać natkę pietruszki albo posiekany szczypiorek, a do wieprzowego - startą cebulę i majeranek. Kiedy mięso nie jest dość tłuste, kotlety mogą wyjść suche, pomaga wtedy dodanie papki z jednego startego surowego ziemniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt nie banalne: 10.12.07, 16:14 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55678356,55678356.html?wv.x=0 Odpowiedz Link Zgłoś