quba 07.08.03, 08:33 czyście to kiedyś jedli ? pyszna rzecz! spróbuję się z tym zmierzyc i napiszę jak mi wyszło zapiekanie żurku mam nadzieję że mi nie ucieknie z chleba do piecyka pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagg Re: żurek w chlebie 07.08.03, 08:38 Ja owszem jadłam, ale nie wiedziałam, że to się zapieka. Czy nie zapieka się poprostu chlebka, a potem wlewa doń żurek? A jaki smak żuru wolicie: czosnkowy czy chrzanowy? Ja nie mogę się zdecydować.. Czy sami robicie zakwas? Pozdrawiam Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: żurek w chlebie IP: korbank:* / 10.0.0.* 07.08.03, 12:19 dagg napisała: > Ja owszem jadłam, ale nie wiedziałam, że to się zapieka. Czy nie zapieka się > poprostu chlebka, a potem wlewa doń żurek? > A jaki smak żuru wolicie: czosnkowy czy chrzanowy? Ja nie mogę się zdecydować.. > Czy sami robicie zakwas? > Pozdrawiam > Dagmara Ja zawsze daje zarówno czosnek jak i chrzan, a zakwas kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: żurek w chlebie 07.08.03, 12:27 Na ten pomysł nie wpadłam: 2w1!! Ja też kupuję zakwas, ale cały czas mam w planach zrobić go sama... Kiedyś zrobię, tylko co z tego wyjdzie?? Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: żurek w chlebie 07.08.03, 12:35 dagg napisała: > Ja też kupuję zakwas, ale cały czas mam w planach zrobić go sama... Kiedyś > zrobię, tylko co z tego wyjdzie?? A ja od roku robię zakwas sama i nieeebo w gębie, ten ze sklepu nie umywa się. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: żurek w chlebie 07.08.03, 13:17 olejna napisała: > A ja od roku robię zakwas sama i nieeebo w gębie, ten ze sklepu nie umywa się. To podzielże się kobieto przepisem i poradą! Prooooszę!! Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: żurek w chlebie 11.08.03, 11:22 dagg napisała: > olejna napisała: > > > A ja od roku robię zakwas sama i nieeebo w gębie, ten ze sklepu nie umywa > się. > To podzielże się kobieto przepisem i poradą! > Prooooszę!! Bardzo proszę: Mąka żurkowa do nabycia w każdym supermarkecie. do butelki (poj. 0,75 l) wsypuje ok. 1/ę objętości mąki, dodaję czosnek (ja wrzucam ok 4-5 ząbków czosnku) i zalewam przegotowaną wodą o tem. pokojowej; dobrze wymieszać, odstawić, przykryć czymś przepuszczjącym powietrze, dwa razy dziennie przemieszać i po 3 dniach masz zakwas. ilość mąki i czosnku możesz sama później regulować - zależy czy lubisz gęstszy i mocniej czy mniej czosnkowy. Życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: żurek w chlebie 11.08.03, 13:17 Bardzo dziękuję, spróbuję w tym tygodniu:) Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
olejna poprawka w przepisie 11.08.03, 16:16 oczywiście nie 1/ę tylko 1/5 objętości. Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: żurek w chlebie 08.08.03, 16:11 A propos zupek w chlebie. W Ustce z restauracji Siódme Niebo serwują zupę orzechową (pod nazwą Polewka pielgrzyma) w gorącym chlebku. Pycha... Odpowiedz Link Zgłoś
myszactwo Re: żurek w chlebie 08.08.03, 19:14 Zurek to nie ale jadlam dwie swietne grzybowe w chlebie. Jedna byla borowikowa w formie bardzo gestego kremu, ktora w czasie spozywanie nieco roztopila wewnetrzna czesc chleba i pysznie bylo zeskrobywac te scianke namoknieta zupka. Druga byla rowniez grzybowa ale bardziej po swojsku: na rosole prawdopodobnie (wg mojego smaku) z innymi warzywami (ziemniaki, cebula, marchew) ale przewazal zdwecydowanie smak grzybow, podana ze smietanka. Chlebel obowiazkowo ciemny kminkowy, taki najpyszniejszy jest na "miseczke". Pozdrawiam Myszcatwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy Re: żurek w chlebie IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 01:18 w małych,okrągłych chlebkach,często grahamkowych,podawać też można gulasz, zrazy wołowe w sosiku.... :0) Odpowiedz Link Zgłoś
takandrynka Re: żurek w chlebie 12.08.03, 09:58 Witam...ja kupuje gotowe chlebkowe czarki (u mnie kosztuja 1,30/sztuka, sa swietnie wypieczone i maja nawet fikusne kapelusiki). Osobiscie podaje w nich zupke meksykanska i gulaszowa - czarki chlebowe wytrzymuja nawet dolewki moich gosci i nie przemakaja. Co zaś do stron z przepisami...natknelam sie na ciekawa www.mniammniam.pl Moja kolezanka w takich czarkach podaje salatki na imeininach i tez goscie chwala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
takandrynka Re: żurek w chlebie 12.08.03, 12:52 Gdańsk, piekarnia Mielnika (a ma kilka sklepow w GD) Odpowiedz Link Zgłoś