IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:49
Witam!
Czy mogłabym prosić o dobre rady nt bigosu.
Szczerze mówiąc do kapusty dodałam podsmażone mięso wieprzowe,
wołowe,podsmażoną kiełbasę, cebulę i nie bardzo wiem co dalej.
To mój pierwszy w życiu samodzelny bigos (a w rodzinie nabijają się
delikatnie, że pewnie nie wyjdzie)daltego baaaaardzo proszę o
wskazówki co dalej(przyprawy?, dodatki?)
Z góry bardzo dziękuje i życzę wesołych Świąt!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: bigos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 20:36
      ja bigos robie na sylwestra,wtedy po swietach jest duzo resztek,mies
      pieczonych,wedlin wedzonek...ziele ang,listek laurowy,suszone grzybki odmoczone
      w goracej wodzie,daje tez pokrojne kawalki pomidora bez skorki,kilka sliwek
      pokrojonych w paski suszonych oczywiscie.BIgos gotuje sie 3 dni.Na koniec wlewam
      pol szklanki czerwonego wytrawnego wina.pieprz,sol wg uznania.
    • qubraq Re: bigos 20.12.07, 21:16
      Czy zadalas sobie pytanie po co ten bigos gotujesz? czy po to zeby
      cos bylo do zjedzenia czy tez po to zeby powstala potrawa wyrazista
      w smaku i zapachu - spelniajaca Twoje zmysłowe oczekiwania? Nic nie
      piszesz jak zaczęłaś obrabiac kapustę a tu czesto sie zaczyna sztuka
      "bigosowania"; dalas dwa gatunki mięsa różnego w smaku do tego
      kielbasę nie wiadomo jaką, to w koncu o jaki Ci smak chodzi? Co ma w
      tym bigosie dominowac - smak kwasnej kapusty, smak kielbasy, smak
      wina byc moze czy grzybów suszonych to wszystka ma wplyw na smak,
      czy dodasz rozmarynu i kminku czy tymianku albo Baharati; jesli
      podsmazając mieso podlejesz je na koncu winem a potem "przepalisz"
      destylatem ziolowym czy z cydrowym (z Calvadosu np.) to zatrzymasz w
      potrawie ten jego charakterystyczny - nieporownywalny z niczym
      "balsam" odkrywany potem z upodobaniem przez jedzacych; jesli dodasz
      jeszcze w fazie gotowania kapusty prawdziwki zamiast maslakow-sitarzy
      to juz od razu nasycisz bigos docelowym zapachem suszonych
      najprzedniejszych grzybów a jedzący jesli maja smak to wyczuja
      natychmiast tę poezję...Mozna godzinami rozprawiac o wyzszosci lub
      na odwrót czerwonego wytrawnego wina nad zakwasem buraczanym
      dodawanym do bigosu ale jesli dasz sliwki kalifornijskie zamiast
      polskich wędzonych to znów zmienisz smak...
      widzisz, to sie latami cwiczy ...i kazdy bigos jest dobry ale inny!
      Inaczej smakuje inaczej pachnie... :-))
      • mhr-cs Re: bigos 22.12.07, 15:25
        moze nie kazdy tak rorumie jak ty
        i ma inny smak
        grzyby dobre,wedlina upieszona z cebulka
        dobra do tego dobra kapusta kiszona
        (a z kwasu z burakuw zrob lepiej
        inna wspaniala zupe )
        do bigosu nalezy
        kapusta kiszona (nie ta ze sklepu)
        dobre mieso (wolowe,wieprzowe potem ostatki
        po upieczeniu kaczki,gesi,krolika i co
        jeszcze jest dobra kielbasa zwyczajna
        pomidorowa pasta a na koniec troche wina
        ale tylko bialego wytrawnego
        a jezeli nikt nie lubi kapusty i bigosu
        dlaczego pisze
      • wadera3 Re: bigos 21.12.07, 09:32
        ładnie Cię naszło ;)
        ale bigos gotuje się ciut inaczej - właśnie nasze babcie"odkładały" okrawki i
        różne pozostałości "do bigosu", do tego doszli myśliwi, którzy bez jałowca w
        ogóle nie chcą gadać o bigosie, reszta to już cywilizacja:)
        • westina Re: bigos 21.12.07, 22:37
          mnie nie naszlo...ja tak juz mam ;)
          Musze ze wzgledow zdrowotnych przydusic tluszczyki ale ze smaku nie rezygnuje!
          Zamiast wieprzowinki- indyk, null boczku, kielbaska drobiowa i palce lizac:)i
          duuuuzo grzybkow! :)
          Zdrowo i smacznie :)
        • qubraq Re: bigos 21.12.07, 23:11
          wadera3 napisała:

          > ładnie Cię naszło ;)

          dzieki :-)

          > ...do tego doszli myśliwi, którzy bez jałowca w ogóle nie chcą
          > gadać o bigosie,

          mówisz "jałowiec"...hmm, pewnie masz na mysli nasz jalowiec communis
          'Hibernica'...mam w ogrodzie kilkanascie odmian jalowca ale naszej
          lesnej Hiberniki nie mam - ciekawe czy inne tez sie nadaja - np.
          chinskie czy wirgińskie; z jałowca robilem tylko jałowcówkę... :-))
    • alinka_li Re: bigos 21.12.07, 13:43
      Pozwolę sobie wkleić linka do mojego bigosu- ja również robiłam bigos raptem parę razy, ale dzięki prostemu przepisowi mojej Mamy wychodzi zawsze pyszny. Jest tam również inna wersja, w winem i śliwkami. Porównaj , na jakim jesteś etapie gotowania i zobacz co dalej. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka