Gość: malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 19:40 Hej.. Czy Ktoraś z Was ma przepis na tatar? I bylaby taka mila i by sie podzielila? Niestety w necie niema nic ciekawego Pozdrowioka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: TATAR 28.12.07, 19:53 Zmielić wołowine, oliwy dodać trochę, doprawić pieprzem i solą, dołozyć poszatkowaną cebulę i ogórka kiszonego - surowe żółtko z jajka wymieszać i masz. I jeszcze jedno - wbrew logice jednak większość na tym forum to faceci.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: TATAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:05 Dziekuje slicznie za przepis I przepraszam Panow:P Odpowiedz Link Zgłoś
yatsec Re: ja wole siekana bardziej niz mieloną bo 29.12.07, 11:37 mielona jest za bardzo papkowata. Ale prawda jest taka ze siekana to wychodzi jedynie z poledwicy. Krotko mowiac: jesli masz poledwice to polecam siekanie a nie mielenie jesli masz inne mieso to raczej mielenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: TATAR 03.01.08, 01:30 Zgodnie z logiką! W końcu na forum zaglądają osoby poszukujące smaków, a nie odwalające codziennie te same ziemniaki + kawał niesmacznego mięsa dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: TATAR 03.01.08, 01:32 Acha, co do mięsa, to najlepsze na moje wychodzi z posiekania mięsa nozem w blenderze (czy jak się to cudo nazywa, głowna część robota kuchennego). Własciwa konsystencja. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:W blenderze rozgrzewasz mięso i smak idzie 05.01.08, 18:07 w powietrze. Napisałem "...zmielić..." z prostego powodu: niewiele osób dysponuje prawdziwie profesjonalnym i ostrym nożem, za to maszynki do mięsa ma większość. I jeszcze jedno. Nie trzeba być geniuszem aby wiedzieć, że maszynki do mięsa mają różnej wielkości sitka i skrobanie nożem mięsa zbytnio od mielenia się nie różni. Zamiast jednego ostrza są cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: TATAR 28.12.07, 20:19 składniki 30 dkg pieczeni wołowej lub zrazówki wołowej 1 cebula 4 żółtka łyżka miękkiego masła maggi, pieprz 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Mięso zmielić w maszynce, dodać 1 żółtko, olej , masło, maggi , pieprz i wymieszać na jednolita masę. Cebulę drobniutko posiekać. Formować kule układać na talerzykach , zrobić w kulach wgłębienia, a do wgłębień włożyć po żółtku. Wokół kul ułożyć cebulkę i podawać. Można podać tez przyprawę maggi Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko z miesa na pieczen- chudej wolowiny 28.12.07, 20:53 tatar wymaga dobrej jakosci wolowiny - chudzitkiej. Taka na pieczen jest najlepsza :) A jeszcze lepszy jest tatarek z cieleciny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 28.12.07, 21:00 Prawdziwy tatar jest z koniny. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 28.12.07, 21:09 ale gdzie ja kupisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re:Chyba w Koninie...//rotfl nt 28.12.07, 21:27 :DDDDD Lata temu mozna bylo nabyc w Warszawie niedaleko bazaru Rozyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 28.12.07, 21:44 W Krakowie nie ma z tym problemu. Jest sklep z mięsem końskim i wyrobami z końskiego mięsa, od pasztetu poczynając, na szynkach kończąc. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria tatar 28.12.07, 22:10 Robi sie z wolowej z chudej wolowiny, jak: poledwica, rumsztyk itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: tatar 28.12.07, 22:12 Jestem zmeczona, mialo byc z chudej wolowiny....itd. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzia11 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny IP: *.167.unknown.vectranet.pl 28.12.07, 22:13 Bardzo dobry jest tatar z piersi gęsi. Oprocz w/w składników dodaję jeszcze łyżeczkę dobej musztardy i mięso mielę 3x. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 28.12.07, 22:15 lepszy chyba bylby kawalek chudego miesa strusiego, probowalam, smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
monmam Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 29.12.07, 14:10 Gdzie w Krakowie można kupić koninę? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 30.12.07, 15:30 Na tyłach Hali Targowej przy ul. Grzegórzeckiej jest sklep "Antonio". Tam kupisz wszelkie rodzaje mięsa końskiego i bardzo dobre wędliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny IP: *.abhsia.telus.net 29.12.07, 21:48 Gwoli scislosci: nie ma gorszego miesa na pieczen niz 'chuda'wolowina! Poza tym co ma wspolnego zawartosc tlusczu w np. wolowinie z jakoscia miesa??? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: z miesa na pieczen- chudej wolowiny 03.01.08, 01:34 rozyczko napisała: > tatar wymaga dobrej jakosci wolowiny - chudzitkiej. Taka na pieczen jest > najlepsza :) A jeszcze lepszy jest tatarek z cieleciny. Błeee... cielęcina smaku nie ma! Tylko wołowina, względnie konina, tylko że obecnie nie ma jej na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: TATAR 28.12.07, 23:31 Prawdziwy tatar nie jest mielony, jak tu podano, tylko skrobany ostrym nożem. Mój ulubiony - z polędwicy wołowej - podają np. w Gdańsku w Villi Uphagena. A doprawiony powinien być świeżo zmielonym pieprzem, reszta dodatków jest wg gustu do wyboru spośród: świeżej drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych lub korniszonów, kaparów, marynowanych grzybów... Do wyboru, do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x dokładnie to jest tatar;-) n/t IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 29.12.07, 00:35 Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: TATAR 29.12.07, 01:01 Słowo poparcia od wielkiego miłośnika tatara. To wbrew pozorom ważne: tatara robimy z polędwicy wołowej (a nie z mordy albo ogona :) ) i siekamy. Tatar jest siekany, ew. skrobany, ale nie może być mielony - mielenie niszczy strukturę mięsa i otrzymujemy nic innego jak surowy krwawiący klops :) Wszystkie dodatki należy podać oddzielnie, miłośnik tatara powinien móc sam sobie dobrać to, na co ma ochotę. Jeśli zaś chodzi o tatar z piersi gęsi - pachnie to okrasą, zwłaszcza jeśli ta pierś będzie dobrze tłusta, albowiem siekana i doprawiona gęsina to właśnie okrasa, rzecz jeszcze wciąż popularna na Kaszubach i Kociewiu. I smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: TATAR 29.12.07, 09:01 O, to, to. Skrobany jest wręcz aksamitny w smaku, siekanego chyba nie jadłam, ale skrobany idealnie trafia w mój gust. Dodatki właśnie podane oddzielnie, tak że można sobie wybrać co tam komu pasuje. Oczywiście jak się robi w domu, to dodatki od razu można dodać, bo od razu wiemy jakie. Mniam, ale mam apetyt na tatar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x do takiego tatara obligatoryjna jest IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 29.12.07, 09:12 pięćdziesiątka zimnej białej wódki, a nawet dwie.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Pytanie do mądrali... 29.12.07, 18:56 jakie siekanie masz na mysli? - na desce półtasakiem lub małą maczetą czyli 12 calowym nozem szefa, - w misce dwoma nozami po tatarsku jak Pani Bogdanowicz z Krynek, - malakserem - inne... Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Pytanie do mądrali... 30.12.07, 15:51 Się bierze deskę, się bierze nóż no i się bierze polędwicę wołową i się sieka - jednym nożem na jednej desce :) Oczywiście mogę sobie wyobrazić mistrza maczety, który, przed wzięciem udziału w ostatecznej rozgrywce w domu latających sztyletów, sieka obiema rękoma na raz, a nogami przygniata i zagarnia :) Ale aż takie zabiegi nie są przy domowym wyrobie tatara konieczne :) Zatem: dla wielbicieli aksamitu - skrobany, dla wielbicieli konkretu - siekanyma dla pozostałych (jak słusznie zauważył jeden z forumowiczów - siekano-skrobany, ale jak osiągnąć ten absolut, należałoby spytać owego forumowicza właśnie :) Zaś metkę tatarową albo tatar mielony podajcie namolnym i nudnym gościom, którzy często Was odwiedzają. Więcej nie powrócą :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pytanie do mądrali... 30.12.07, 18:07 poszukiwaczarmi napisał: > Się bierze deskę, się bierze nóż no i się bierze polędwicę wołową > i się sieka - Chyba zlośliwośc nie pozwoliła Ci zrozumiec istoty pytania; cóż... pomylilem widocznie adres a takie piekne wrazenie sprawiałes... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Pytanie do mądrali... 30.12.07, 23:05 :) Nie jestem przecie aż tak nieostry jak większość noży w polskich kuchniach :) Zresztą powstawiałem wszędzie buźki :P A przy okazji nieco nasiekłem na prawo i lewo :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pytanie do mądrali... 31.12.07, 15:21 poszukiwaczarmi napisał: > :) Nie jestem przecie aż tak nieostry jak większość noży w polskich kuchniach :) > Zresztą powstawiałem wszędzie buźki :P wiem - dzieki - wzajemnie! > A przy okazji nieco nasiekłem na prawo i lewo :) niepotrzebnie ale to nic... Szczesliwego Nowego Roku! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: TATAR 30.12.07, 11:08 Zapomniałam oczywiście o żółtku, dla mnie nr 1 spośród dodatków do tatara, ryzykuję nawet ptasią grypę. Jajko dla bezpieczeństwa koniecznie trzeba sparzyć wrzątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x podobnie jak najlepszy łosoś to czarniak;-) IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 29.12.07, 10:01 to jest wszystko a'la tatar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Tatar IP: *.enterpol.pl 29.12.07, 18:22 A ja kupuję "Metkę tatarską" i przyprawiam w/g swojego uznania.Też pyszne a tańsze od wołowiny i szybciej się przyrządza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Tatar IP: *.enterpol.pl 29.12.07, 18:23 A ja kupuję "Metkę tatarską" i przyprawiam w/g swojego uznania.Też pyszne a tańsze od wołowiny i szybciej się przyrządza Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Tatar 29.12.07, 21:42 tylko siekano-skrobane. zrobic dzień przed. cebulka przechodzi wtedy solą [pieprzem-sama oddaje sok do mięska..łokrutnie nie lubię smaku surowej cebuli w tatarku. a taka j7uz zdziebko przetworzona. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: o boshe, teraz to pie..ęłaś chicarica;-)))))) 31.12.07, 14:33 W jajach kurzych salmonella wystepować może wyłącznie na skorupce, dlatego sparzenie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: o boshe, teraz to pie..ęłaś chicarica;-)))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 17:22 Salmonella może występowac również w żółtku, sparzenie nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: o boshe, teraz to pie..ęłaś chicarica;-)))))) 05.01.08, 17:58 Gość portalu: nieskorzanka napisała: > Salmonella może występowac również w żółtku, sparzenie nie > wystarczy Emko! chodź do nas i powiedz coś, proszę! wszak Ty wiesz na pewno jak to z tym jest...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: o boshe, teraz to pie..ęłaś chicarica;-)))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 18:02 wystarczy w google zajrzeć Odpowiedz Link Zgłoś