myshen82 15.08.03, 14:26 w życiu nie robiłam a bardzo lubie - prosze o jakieś łatwe przepisy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: albado Re: RACUCHY??? IP: *.lanet.wroc.pl 17.08.03, 15:38 Witam. Najprostszy przepis jaki znam Zrobić ciasto na naleśniki dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia dodać łyżeczkę cynamonu. Odczekać pół godziny. Wkroić kwaśne jabłka do ciasta Smażyć na gorącym oleju Pycha.... pozdrawiam i smacznego. albado Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: RACUCHY??? 18.08.03, 10:52 maka mleko troche cukru niestety nie podam ci ile czego, bo zawsze robie w proporcjach "na oko" - tak aby ciasto lalo sie gesto i bylo wystarczajaco slodkie. mozna dodac jajo, proszek do pieczenia, mozna dodac tez jablka lub banany i co tam ci przyjdzie do glowy. wylewac ciasto na rozgrzany tluszcz - racuch powinien smazyc sie tak, aby na jego brzegach tworzyla sie delikatna falbanka. pirwszego racucha usmaz i sprawdz czy dobre sa proporcje (wyst duzo cukru itepe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: RACUCHY??? IP: *.zaczek.ds.uj.edu.pl 18.08.03, 11:06 Ej, a czy przypadkiem racuchy nie powinny być robione z ciasta z drożdżami??? Tak mi sie majaczy, ale mogę sie mylić, jako że nie lubię kuchni na słodko.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midm Re: RACUCHY??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 11:55 Oczywiscie, ze tak... bez nich to wszystko placki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: RACUCHY??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.03, 19:11 Wiem ze robi sie z drozdzami z mleka słodkiego, czyli ciasto jak na nalesniki+ drozdze, natomiast z proszkiem do pieczenia robi sie z mleka zsiadłego (kefiru), dodaje jabłka, rodzynki, albo jagody, z cukrem, z sokiem , dzieci za tym przepadają Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: RACUCHY??? 18.08.03, 12:38 ja dodaję drożdże do gęstego ciasta naleśnikowego, reszta podobnie (tzn. wkrawam jabłka, chociaż nie czekam pół godziny). Moja babcia racuchy robi dodając sody oczyszczonej. Jeszcze jedno, ostatnio zaplanowałam naleśniki, okazało się, że nie mam jajek, nie chciało mi się już biec do sklepu i wiecie co? - ciasto zrobiłam z mąki, mleka+ woda mineralna i drożdży (wydawało mi się, że podziałają trochę jak "klej", zamiast jajek, sama nie wiem, jak mi to się skojarzyło)+ odrobina soli i cukru. Oczywiście konsystencja bez zmian. Wyszły pyszne, bardziej chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
oookay Re: RACUCHY??? 21.08.03, 07:51 -mleko -2jajka(zakladam ze robie duza miche dla glodnych) -maka -cukier -proszek do pieczenia -olej do smazenia -jablka w talarki -cukier puder placki(jak juz poprzedniczki napisaly) smaza sie na goracym tluszczu-wtedy nie sa plaskie a puchate. tez uwielbiam placuszki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aishling Re: RACUCHY??? IP: *.awf.wroc.pl 22.08.03, 11:34 A proporcje jakie? oookay napisał: > -mleko > -2jajka(zakladam ze robie duza miche dla glodnych) > -maka > -cukier > -proszek do pieczenia > -olej do smazenia > -jablka w talarki > -cukier puder > > placki(jak juz poprzedniczki napisaly) smaza sie na goracym tluszczu-wtedy nie > sa plaskie a puchate. tez uwielbiam placuszki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: RACUCHY??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 12:12 Racuchy drożdżowe są najlepsze i bardzo proste w wykonaniu. 50 dag. mąki torebeczka drożdży instant KNORA 2 lub 3 jajka 1 łyżka oliwy szczypta soli mleko Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać szczyptę soli wbić całe jajka, dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju i mleka tyle, aby ciasto miało gęstość śmietany. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, ciasto jest gotowe do smażenia. Dop takiego ciasta można dodać rodzynek, skórki momarańczowej lub pokrojone w cienkie płatki kwaśne jabłka. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu obficie posypać cukrem pudrem. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: RACUCHY??? 22.08.03, 13:51 wszystko pewnie zalezy od regionu i domu. u mnie racuchy nie musza byc z drozdzami. gdy doda sie drozdze to mozna je nazywac - w zaleznosci od wykonania pepuchami lub paczkami. a placki - sa ziemniaczane lub do nalesnikow. natomiast spotkalam sie z okresleniem ze placek to cos, co ja nazywam ciastem :) Odpowiedz Link Zgłoś
oookay Re: RACUCHY??? 22.08.03, 18:21 proporcje..."na oko"...zupelnie nie wiem jakie:-(((...ale ciasto powinno byc nie za geste (bo wtedy na patelni tworza sie grube placki niedosmazone/plynne w srodku, ani tez zbyt wodniste-wtedy placuszek rozlewa sie na patelni plynac np do srodka i nie dajac sie poderwac obracajac na druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś