afrozyna 31.01.08, 22:34 Czy są jakieś zasady/ dobre rady dotyczące przygotowania śledzi? O czym powinno się pamiętać preparując śledzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f zadaj jeszcze raz konkretniej pytanie: 31.01.08, 22:52 świeże? w całości czy filety? mleczaki, czy zwykłe? z głowami czy bez? z beczki? solone? solone całe czy patroszone? z folii? młode czy duże dorosłe? do smażenia czy od razu na stół czy może do słoika, czy jako marynowane?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afrozyna do jacek1f IP: *.izacom.pl 01.02.08, 14:50 czytam i mniemam, że jesteś specjalistą od śledzi i pewnie nie tylko. Ja ignorantka w tej materii, dziecko we mgle, ale szybko przyswajam wiadomości. To poproszę o bazowe informacje na temat różnicy w przygotowaniu: 1) śledzi świeżych: a/ w całości z głową i b/ bez głowy; c/ w formie filetów - na czym polega różnica w przyrzadzaniu 2) jak jest różnica pomiędzy mleczakiem a śledziem zwykłym 3) od czego zależy długość moczenia śledzi solonych 4) w czym się moczy i jaka to różnica np. ponoc moczone w mleku sa łagodniejsze, 5) czy sledzie solone można od razu moczyć w mleku? I tylko w mleku? 6) czy podczas moczenia śledzi w zimnej wodzie należy ją zmieniać często, rzadko czy w ogóle? 7) czy śledzie świeże można od razu jeść tak na surowo? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f próżne złośliwości:-) Nie jestem specem od śledzi, 01.02.08, 16:05 choć je lubię jak i inni. Spróbuje podzielić się szybko tym, co wiem, by wyprowadzić dzicko z mgły ignorancji: 1. śledzie świeże w całości z głową, po oczyszczeniu smazymy bez panierki, na maśle, za to można je nadziewać jak sardynki. Różnica polega na czasie - dłużej smażymy na patelni - ew. grilujemy natłuszczone, wyznacznikiem gotowości jest właśnie głowa, któą zjadamy ze smakiem jak i ogon zrobiony wtedy na chrupko. śledzie świeże bez głowy, pozbawiamy też ogona, po oczyszczeniu rozpłąszczamy kompletnie, nie nadziewamy, smażymy w panierce normalnie. Takie też możemy marynowac potem w lekkiej zalewie octowej, jako i inne ryby. Smażymy o wiele krócej. Filety - j.w, jeszcze krócej możemy smażyć, a oprócz tego z filetów śledziowych świeżych możemy robić zawijańce i piec je. Dodam, ze świeże śledzie trudno dostać w głębi kraju niestety (niestety, bo nie ustępują IMHO sardynkom portugalskim, wlasnie z grilla, nadziane cytryną i natką, lub smażone na szybko i chrupko na maśle...) Wystarczy każdą postać świeżego natrzec lekko sola i pieprzem i już na patelnię... 2. Mleczaki ciężko dostać - z beczki zawsze, na niektórych bazarach, głównie najłatwiej przed świętami. Mleczaki i ikrzaki, czyli samiec i samica, samiec gotowy do rozrodu, samica z ikrą w brzuszku - mają pełniejszy smak. A bonusem jest mlecz i ikra, z których to sporządzamy świetne sosy - nie tylko do śledzi, ale też do mięs i innych ryb. Uwielbiam samą ikrę, jak i mlecz i kre roztarta z masłem na pastę do pieczywa, mmmm. 3. od zasolenia: i tak matyjaski i inne deliaktne można moczyc i 3-4 godziny jeno, a beczkowe zwykłe, często i całą noc oddają sól. 4. moczy się w wodzie zimnej, zmieniając ją co godzinę dwie całkowicie. W mleku śledzi się nie moczy, bo szkoda mleka IMO. Mleko wchłania zapachy, i dlatego uzywa sie go do moczenia słodkowodnych ryb mulistych. Śledź jest delikatny i morski i chodzi o rozpuszczenie soli i wylanie kolejnych roztworów. Szkoda mleka i wszystkiego poza wodą. 5. j.w 6. patrz wyzej. 7. tak, można. Ale najlepiej w Holandii, i to o okreslonej porze roku. Pyyyyszne. Pierwsze młodziaki łowione masowo, tzw zielone śledzie, spożywa się na raz do ust z cebulką - bardzo popularna potrawa uliczna w Holandii. Dobre! W Polsce nie spotkałem się. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
afrozyna jej, dlaczego w Polsce pochwałę i podziw uważa się 02.02.08, 00:56 za złosliwosc?! Emotikon z usmiechem tego nie ukryje! ;-) Bez złośliwości - dla mnie jestes specem od śledzi :-))) No, to już mgła nie jest taka gesta. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: śledzie- o czym należy pamiętać podczas przyr 01.02.08, 00:40 Tuszę, iż chodzi Ci o to, czy podczas przyotowywania filetów a la matias trzeba przestrzegać jakichś koniecznych procedur. Należy takie śledzie wymoczyć w wodzie. W zależności od stopnia zasolenia do kilkunastu godzin. Śledzie można, po przełożeniu siekaną cebula, można zalać samym olejem, ale warto do oleju wmieszać nieco octu albo skropić octem ułożone w miseczce filety. No i trzeba czekać, co najmniej 2 dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: śledzie- o czym należy pamiętać podczas przyr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 10:50 a ja sądzę nie "tuszę" ,że nie ma ścisłych reguł ponieważ zależą one od tego co chcemy osiągnąć z przyrządzanych śledzi. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re:Wysyłam Ci przepisy śledziowe na pocztę nt 01.02.08, 11:39 Ja też poproszę :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś