Dodaj do ulubionych

zelatyna do bitej smietany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 16:28
Poratujcie, jaka ilosc, zeby krem sie sciał(do tortu), ale zeby nie był za
twardy? I jak zrobic taki krem np. czekoladowy (z bitej smietany)?
Prosze szybko o sprawdzone przepisy bo musze rano zrobic. dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: tangerines Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.pop.e-wro.net.pl 22.08.03, 16:58
      Niewprawionej osobie radzę nie kombinować z żelatyną, wyjdą Ci kluchy albo inna
      tragedia, żelatyna powinna być do tego celu w płatkach. Proponuję kupić taki
      utrwalacz do bitej śmietany. Nie pamiętam nazwy, jest ich kilka na rynku. Taka
      mała torebeczka jak cukier waniliowy. O ile pamiętam starcza na 250 ml śmietany
      kremówki. Bardzo skuteczny, przy przetrzymywaniu ciasta w lodówce śmietana była
      rześka przez 2 dni, potem już ciasta nie było. Ostatnio wysłałam męża do
      zwykłego sklepu osiedlowego z hasłem "utrwalacz do śmietany" i misja mu się
      powiodła. Oczywiście proszę nie mylić z bitą śmietaną w proszku.
      • Gość: lola Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:17
        Gość portalu: tangerines napisał(a):

> Niewprawionej osobie radzę nie kombinować z żelatyną, wyjdą Ci kluchy albo
        inna
        >
        > tragedia, żelatyna powinna być do tego celu w płatkach. Proponuję kupić taki
        > utrwalacz do bitej śmietany. Nie pamiętam nazwy, jest ich kilka na rynku.
        Taka
        > mała torebeczka jak cukier waniliowy. O ile pamiętam starcza na 250 ml
        śmietany
        >
        > kremówki. Bardzo skuteczny, przy przetrzymywaniu ciasta w lodówce śmietana
        była
        >
        > rześka przez 2 dni, potem już ciasta nie było. Ostatnio wysłałam męża do
        > zwykłego sklepu osiedlowego z hasłem "utrwalacz do śmietany" i misja mu się
        > powiodła. Oczywiście proszę nie mylić z bitą śmietaną w proszku.

Tak ten patent znam, wypróbuje na twoja odpowiedzialnosc (zart oczywiscie).
        Moze wiesz jeszcze gdzie zdobede we Wrocku (okolice Grunwaldzkiego)zelatyne w
        płatkach własnie, bo tez mi potrzebna do innego celu, kiedys nabyłam w jakims
        markecie, nie pamietam, teraz nie widze nigdzie.
        A kiedys zrobiłąm taki krem własnie z tą zelatyną wyszedł super ale niew
        pamietam proporcji.
        • Gość: tangerines Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.pop.e-wro.net.pl 22.08.03, 17:24
          Stawiam na sklep na Manhattanie ten duży Społem pod sedesowcami, ewentualnie
          Korona.
          • Gość: tangerines Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.pop.e-wro.net.pl 22.08.03, 17:32
            AAA i jescze mój ulubiony sklep. Na Wita Stwosza 14 jest sklep z przyprawami na
            wagę. Dzieli powierzchnię z księgarnią o zdrowej żywności, jodze itd. Tam są
            różne specjały, oleje, octy, laski wanilii, cynamon w kawałkach mogą tam to
            mieć. Z drugiej strony polecam sam sklep, za 2 zł masz niezły woras bazylii czy
            tymnianku dobrej jakości, dużo taniej niż paczkowane. Fajna jest też papryka
            węgierska i wiele innych gotowych mieszanek.
            • Gość: lola Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:34
              Gość portalu: tangerines napisał(a):

> AAA i jescze mój ulubiony sklep. Na Wita Stwosza 14 jest sklep z przyprawami
              na
              >
              > wagę. Dzieli powierzchnię z księgarnią o zdrowej żywności, jodze itd. Tam są
              > różne specjały, oleje, octy, laski wanilii, cynamon w kawałkach mogą tam to
              > mieć. Z drugiej strony polecam sam sklep, za 2 zł masz niezły woras bazylii
              czy
              >
              > tymnianku dobrej jakości, dużo taniej niż paczkowane. Fajna jest też papryka
              > węgierska i wiele innych gotowych mieszanek.
              Znam znam , czasem bywam, dzieki.
              • Gość: wini3 Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.03, 20:43
                Najlepsza wg. mnie śmietana jest z Oetkera śmietanfixem - tylko Oetker! Podane
                są proporcje, świetnie się trzyma, nie zmienia smaku.
                Próbowałam z innymi - perfumowane albo kluchy. Z żelatyną też trudniej - tylko
                Oetker! - tak zachwalam jakbym była akwizytorem.
    • Gość: lola Re: zelatyna do bitej smietany IP: korbank:* / 10.0.0.* 24.08.03, 08:50
      Zrobiłam wedle rady ze smietanfixem, rzeczywiscie ok.Natomiast do dekoracji
      zabrakło mi kremówki, w sklepie brak wiec zmuszona byłam uzyc takiej gotowej w
      sprayu,(nazwa President) i nie polecam, bardzo rzadka, momentalnie spływała z
      tortu, dekoracje chciałam zrobic wczesniej, a przed samym podaniem musiałam
      poprawiac, no ale ogólnie ok.
      • Gość: tangerines Re: zelatyna do bitej smietany IP: *.pop.e-wro.net.pl 24.08.03, 09:23
        Znam ten problem. Ja do dekoracji używam takich gwiazdeczek z czekolady,
        wiórków czekoladowych, migdałowych i owoców. Śmietana w sprayu to wróg nr 1.
    • gereza Re: zelatyna do bitej smietany 27.08.03, 07:28
      Dostałam przepis od znajomego cukiernika:
      na 1 l śmietany kremówki trzeba użyć 2 dkg żelatyny w proszku (tj. 1 niepełna
      łyżeczka).Żelatynę rozpuścić w małej ilośći zimnej wody - wtedy spęcznieje.
      Następnie naczynie z żelatyną trzeba wstawić do gorącej wody ,mieszać aż do
      rozpuszczenia.
      Osobno ubić kremówkę z cukrem Na 1 l śmietany 12 dkg cukru.
      Dodawać powoli śmietanę do letniej żelatyny. Dokadnie wymieszać.
      Trzyma się elegancko. Sposób wypróbowany.pozdrawiam.G.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka