polala 29.02.08, 21:27 jw czy ktoś wie dlaczego to się tak nazywa, czytałam gdzieś o "sadzaniu" jajek; dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x po niemiecku to spiegelei IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 01.03.08, 00:56 czyli jajko, które można w lustrze obejrzeć.:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi a po angielsku sunny side up 01.03.08, 12:23 Sunny side up, czyli słoneczkiem do góry :) A Niemcy często używają słowa "spiegel", w odniesieniu do jajka, ale i do sosów - wówczas gdy sos stanowi rozlaną plamę na talerzu, na której układa się kolejne elementy dania. Takie "lusterka", w których nic się co prawda nie odbija :) Ciekawe, czy także Niemcy zastanawiają się, czemu na talerzach mają szpigle :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: dlaczego "jajko sadzone"? 01.03.08, 11:13 mi sie wydaje ze to z tego powodu bo kura nie daje jajka innego jak calego i dlatego sadzone,na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: dlaczego "jajko sadzone"? 01.03.08, 12:53 mhr-cs napisała: > mi sie wydaje ze to z tego powodu > bo kura nie daje jajka innego jak > calego > i dlatego sadzone,na miejscu > Cóż za ,,uczony" wywód! A to po prostu: Przepis na jajka sadzone idealne Nie wszystkim udaje się usmażyć sadzone jajka tak, by białka całkowicie się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne. Oto niezawodny sposób: • na lekko rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju, dodać drugie tyle masła i po 30 sekundach ostrożnie wybić jajka; • smażyć je bez przykrycia na średnim ogniu 4 minuty i następne 2-3 minuty pod lekko uchyloną pokrywką; • bardzo ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu, na który wybijamy jajka. Jeśli jest zbyt niska, spód sadzonego będzie twardy i gumowaty, przy zbyt wysokiej - może się przypalić; (sadzone soli się dopiero na talerzu. Wcześniej posolone tracą połysk. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: dlaczego "jajko sadzone"? 01.03.08, 13:06 Polali chodziło chyba o to, dlaczego te sadzone nazywają się sadzone, a nie jak się je robi. A może ja czytam "inaczej"? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f dlatego, ze nie "wbijane", bo te sa 01.03.08, 13:09 rozlane. Wbij jajko do potrawy i posadź na patelni:-) Delikatnie , dosłownie SADZA sie jaja na patelni z malutkiej wysokości. I chyba tyle. Tak jak sadza sie Babcie delikatnie, na fotelu nie na patelni:-) Od sadzania, siedzenia, siadania. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: dlatego, ze nie "wbijane", bo te sa 01.03.08, 13:16 Szukałam w necie z ciekawości i nie znalazłam. Twoje wyjaśnienie mi się podoba. Może dlatego, że mnie też coś takiego chodziło po głowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
polala Re: dlaczego "jajko sadzone"? 01.03.08, 17:27 no właśnie dziękuję, ale sprawdzone przepisy lub/i sposoby też się przydadzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: dlaczego "jajko sadzone"? 01.03.08, 20:48 W książeczce p. H. Szymanderskiej "Jaja w roli głównej" w rozdziale JAJA SADZONE znalazłam coś takiego: Polak Edward Pożerskie - "książe" francuskich gastronomów radził: "Jajo sadzone jest dobre, jeśli białko jest ścięte, nie śluzowate, a żółtko zaledwie zgęstniałe, ale jednak gorące. Ażeby się wszystko udało, trzeba móc dobrze regulować ogień, który powinien być w miarę gorący, ale niezbyt silny. Na patelnię położyć spory kawałek masła, poczekać aż się roztopi, ale nie zrumieni, następnie rozbić dwa jaja, jedno po drugim, i wpuścić je bardzo ostrożnie, nie z wysoka, na masło. Białko ścina się natychmiast i wydyma po brzegach. Zmniejszyć płomień, lub odsunąć patelnię nieco z ognia, naciąć nożem ścięte białko i rozsunąć brzegi tak, aby płynne jeszcze białko spłynęło i ścięło się z kolei. Uważać aby nie uszkodzić żółtka, gdyby się rozlało i stwardniało, to zeszpeciłoby potrawę. Kiedy całe białko będzie ścięte, posolić." + Odpowiedz Link Zgłoś