izabelski 02.03.08, 22:38 czy ktos robil w domu? a jesli tak to gdzie kupujecie skladniki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty IP: *.pools.arcor-ip.net 02.03.08, 23:47 jestem pewna, ze byla dyskusja na ten temat na tym forum. uzyj wyszukiwarki tu i obok w galerii potraw, gdzie jest kilka watkow o czekoladkach. wystarczy samemu troche inicjatywy :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 03.03.08, 01:25 Czy zawsze trzeba opowiadac o tym, ze sie uzylo wyszukiwarki? I ze na forum kuchnia byl polecany tylko jeden producent - Barry Callebaut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty IP: *.pools.arcor-ip.net 03.03.08, 01:45 tak, bo niepotrzebnie powielac watki oto kilka znalezionych przy pomocy wyszukiwarki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=75413605&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=72415506&a=72415506 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=49117906&a=49117906 jest jeszcze wiecej, wystarczy wpisac magiczne slowo w szukaja Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 03.03.08, 04:36 no moze powinnam dodac, ze chodzi mi o produkty uzywane w wytwarzaniu tzw artisan chocolate Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski i jeszcze 03.03.08, 04:38 komentarz pt.niepotrzebnie powielac watki moglabys dopisac prawie do kazdego watku na tym forum - a z jakiegos powodu zdecydowalas dopisac sie tylko do tego watku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galadriela Kulki czekoladowe IP: 83.238.150.* 04.03.08, 15:38 Wracając do meritum... Ja robie w domu dwie wersje kuelek czekoladowych (tak to się u nas nazywa): białe i brązowe. Rzecz jasna białe z białej, a brązowe z ciemnej czekolady. Roztapiam z dodatkiem mleka i masła, dodaję pokruszone herbaniki, trochę cukru, jaiś aromat i np, wiórki kokosowe (raczej w wersji białej). No i ugniatam z tego kulki, a potem do lodówki. Nie wiem czy to prawdziwe trufle czy nie, ale takie coś robię. I jest pyszne :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kulki czekoladowe IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 15:45 przeciez forumowiczka izabelski prosi o przepisy na czekoladki ARTISAN, a nie na jakies "chamskie" ;) z rozpuszczonej tabliczki czekolady z pokruszonymi herbatnikami. ona chce z profesjonalnych skladnikow :D Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Kulki czekoladowe 05.03.08, 01:02 kobieto , nie umiesz czytac? czy mam napisac prostszymi slowami to, co jest w pierwszym poscie???? Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 04.03.08, 16:01 izabelski napisała: > czy ktos robil w domu? TAK > a jesli tak to gdzie kupujecie skladniki? W sklepie, a niby gdzie? Niezbyt rozumiem sens pytania. Czyżbyś miał jakiś przepis z tajemniczym składnikiem? Jedyna rzecz, to dla mnie wisienki w alkoholu - własnej produkcji (tj. własnej roboty ich namaczanie, alkohol kupny, wisienki niestety również). Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 05.03.08, 01:04 chodzi mi o skaldniki a szczegolnie kakao czy mase czekoladowa bo takie recznie robione czekoladki powinny miec dobrej jakosci skaldniki totez skoro ktos probowal z roznych - moglby sie podizelic nazwami marek Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 05.03.08, 01:17 W sklepach jest dostepne to, co jest w sklepach, tu sie wiele nie odkryje. Callebauta mozna kupic u polskiego dystrybutora - tyle, ze tabliczki maja tak na oko z pare kilo (nie wiem, czy maja mniejsze), ta samo jak opakowania nadzien, barwniki rozpuszczalne w tluszczu i inne takie rzeczy. Rozne ciekawe skladniki (w tym tansza wedlowska czekolade, calkiem niezla) mozna kupic w hurtowniach cukierniczych w hurtowych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekoladki, trufle czekoladowe domowej roboty 05.03.08, 01:25 Jesli chodzi ci o domowa dzialalnosc, to moze skontaktuj sie z ludzmi z PAN - sa pomocni: www.pan-centrum.pl/ Oni maja tez bogata oferte foremek z czekolady (juz gotowych), form do wylewania itd. O ile sie orientuje, maja sklepik detaliczny w Poznaniu, ale nie wiem, czy wysylaja w Polske male 'domowe' ilosci towaru (i w jakim to dojdzie do ciebie stanie, bo poczta polska potrafi usiasc na wszystkim). Byc moze odesla cie do lokalnego dystrybutora, nie wiem. W ogole, jesli to hobby (tak?), to raczej z tych kosztowniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda-maria przepis na trufle IP: *.adsl.euphonynet.be 05.03.08, 23:07 z francuskiej ksiazki " Le savoir-vivre du chocolat ". Na ok. 1 kg trufli. skladniki: 400 g gorzkiej czekolady / 60-70 % kakao /, 200 g miekkiego masla, 180 g cukru pudru, 2 op. cukru waniliowego, 20 cl gestej smietanki, 2 zoltka, 100 g kakao Czekolade polamac na kawalki i stopic na parze / na garnku z wrzaca woda polozyc mise / powoli mieszajac trzepaczka. Do stopionej czekolady dodawac po trochu maslo, ciagle mieszac. Nastepnie cukier puder i waniliowy, a po kilku minutach smietanke. Odstawic z pary i jeszcze mieszac, az masa bedzie blyszczaca i jednolita. Wystudzic i dodac lekko ubite zoltka, jeszcze raz zamieszac i wstawic do lodowki na conajmniej 12 godz. Nabierac lyzeczka mase czekoladowa i formowac kulki. Nastepnie obtaczac w kakao i stawiac na sicie, potrzasnac, aby nadmiar kakao opadl. Degustowac w temp. pokojowej. Reszte trzymac w lodowce, nie wiecej niz 2-3 dni. Wariacje: 1/ trufle z alkoholem; do masy czekoladowej dodac / razem z zoltkami / 2 lyzki alkoholu do wyboru: rum, koniak, whisky, likiery / kawowy, pomaranczowy, gruszkowy /, kirsz i in.; 2/ trufle ze skorka pomaranczowa: 100 g siekanej kandyzowanej skorki namoczyc w pomaranczowym likierze i dodac do masy; 3/ trufle z orzeszkami; 100 g siekanych orzeszkow / laskowe, wloskie, pistacjowe i in./ dodac do masy + 2 lyzki koniaku. Mam jeszcze przepis na biale trufle.... Odpowiedz Link Zgłoś