amel22 12.03.08, 21:09 Proszę o sprawdzony przepis na kruchy spód pod sernik.Móje nie zawsze wychodzą kruche.dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Prosze bardzo:) 12.03.08, 21:39 300gr maki 100gr cukru 100gr masla w kostke wrzucam do robota i "miksuje" do uzyskania jakby kruszonki i wtedy dodaje 1 jajko i tak ze dwie lyzki zzzimnej wody i ponownie zakrecam robotem. i sru do lodowki na schlodzenie. opcjonalnie mozna dodac 2 lyzki kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Prosze bardzo:) IP: *.Red-88-9-80.dynamicIP.rima-tde.net 03.04.08, 22:53 a gdzie proszek do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 12.03.08, 21:41 Polecam Sweet shortcut pastry by Ainsley Harriot: 225 g mąki 100g masła, pokrojonego w kawałki 100 g cukru pudru 1 jajko mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze ). Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 20 min. Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w 200 stopniach Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... albo nie ... Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:06 Ostatnio , upiekłam jabłecznik nz kruchym cieście , wg. przepisu " momas" . Ciasto pyszne . ciasto kruche : 30 dag . mąki 20 dag . masła 10 dag . cukru 1 surowe żółtko dodałam też szczyptę soli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cava Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 07:23 Ja też dodaję tylko żółtko i na tę ilość składników łyżeczkę proszku do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenia Cava IP: *.onlink.net 22.03.08, 21:23 do ciast kruchych nie dodaje sie proszku do pieczenia. Caly wic polega na tym, ze daje sie duzo tluszczu i proszek jest niepotrzebny a ciasto kruche zdrowsze od proszkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowiec przepis na spód razem z królewskim sernikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:09 - 100 g cukru - 125 g Kasi - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki krupczatki - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut, w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. 1000 g białego, chudego, 3-krotnie mielonego twarogu - 6 jajek - 2 budynie waniliowe - 0,5 l mleka - 200 g cukru - 400 g kwaśniej śmietany 12% Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, bydnie, śmietanę, mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez minimum 1 godzinę w temperaturze 150-170 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się zarumienił w jakimś miejscu, można przykryć je podczas pieczenia pergaminem, delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... albo nie . Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:28 sorry.. żółtka powinny być 3 ( jeszcze się nie obudziłam ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 08:24 I cukier puder koniecznie:)Kruche Momas jet sprawdzone wielokrotnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina999923 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 10:03 Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder) + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 19.03.08, 19:22 karolina999923 napisała: > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder) > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony. Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu momas Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 20.03.08, 07:49 nessie-jp napisała: > karolina999923 napisała: > > > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder) > > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony. > > Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu momas Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 20.03.08, 16:09 > Żółtka mają być trzy - surowe Dzięks. :) Ciasto zagniecione i leży w lodówce. Zobaczymy, czy tym razem mi się uda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 09:50 no i jeszcze jedno..... wydaje mi się, ze aby uzyskac kruchy spód, dobrzebyłoby ten spod najpierw podpiec i zaimpregnować, dopiero potem wylać masę zerową i piec. Impregnuje się roztrzepanym białkiem - surowe ciasto smarujesz nim i do piekarnika .... Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.0 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 12:32 Ja mam trochę inny przepis-Sernik z kruszonką-nie wiem czy o coś takiego chodzi autorce wątku,ale ja go robię od lat i jest pyszny.Na ciasto:3 i 1/2 szkl mąki,2 łyżki cacao,1 szkl cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki gęstej śmietany,25 dkg margaryny (rozpuścić)-wszystkie składniki zagnieść,podzielić ciasto na dwie części i na jakiś czas do zamrażalnika wsadzić aby się zmroziło. Na ser:1 kg sera zmielonego,15 dkg margaryny(rozpuścić)1 i 1/4 szkl cukru,6 jaj (białka na pianę)budyń śmietankowy,zapach cytrynowy.Wszystkie składniki wymieszać mikserem,na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Jedną część ciasta zetrzeć na tartce na spód blaszki,można zapiec 15 min i potem wyłożyć ser i zetrzeć na górę drugi kawałek ciasta,piec godzinę i 20 min . Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 12:48 kinia, piekę identyczny. Jest pyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.0 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 12:54 Ja go dosłownie uwielbiam ! Na Święta zawsze musi być ten sernik,a dla męża piekę keks bo to jego ulubione ciasto. Dobry jest też sernik z brzoskwiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 13.03.08, 17:59 Dziewczyny-ja piekę z mąki krupczatki 300g,masła 200g i cukier puder 100g+3 zółtka ugotowane na twardo i nie zawsze wyjdzie kruchy.Aha robię na dużą blachę.Może zbyt cienki spód robię,a do tego ser na bazie wiedeńskiego +brzoskwinie.Nie jest super kruchy,ale zakalec też nie jest,mokry,twardy.Dzięki za powyższe.Będę próbowała-nie wiem tylko który. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 19.03.08, 21:18 3 szklanki mąki 1 szkl. cukru pudru 20 dkg masła ( kostka) 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko zagnieść. Wychodzi zawsze, stosuję jako podstawę do różnych ciast- serniki, jabłeczniki, makowce. Nigdy nie podpiekam, ani innych czarów nie używam, nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heka Wilgotny "kruchy spod".... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:05 Czy podane przez was przepisy sprawdzaja sie i nie nasiakaja sernikiem? Ja gdy robie sernik na kruchym spodzie, oczywiscie wczesniej go podpiekam, a potem dopiero masa serowa, to i tak mi namaka i wcale nie jest kruchy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Wilgotny "kruchy spod".... 25.03.08, 20:20 nie nasiąkają nawet jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 21.03.08, 13:32 1,5 szkl. maki,pol szkl.cukru,pol kostki margaryny,2 lyzki kakao,5 lyzek mleka.Wszystkie skladniki szybko zagniesc i polozyc do zamrazalnika Odpowiedz Link Zgłoś
wmswms Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 24.03.08, 23:05 je nie robie spodu w zaden specjalny sposob a tylko ukladam na dnie formy zwykle harbatniki i ylewam mase; idelanie i prosto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.cust.tele2.be 25.03.08, 22:10 spod pod sernik : 1 szkl maki,1 jajko, 1/2 szkl cukru,1/4 kostki masla,1lyzeczka proszku do pieczenia. Posiekac nozem, zagniesc i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 00:05 o kruchości ciasta decyduje stosunek ilości tłuszczu do mąki; im bardziej jest zbliżony do 1:1, (np. 20 dkg masła : 20 dkg maki) tym bardziej kruche jest ciasto, dodatek zółtka niekonieczny, a proszek do pieczenia zbędny. A oto przepis na ciato kruche, które wykorzystuję jako podkład pod sernik i nie tylko: 30 - dkg mąki (krupczatka) 20 - dkg masła (82%) 1 - żółtko 10 - dkg cukru pudru (i mniej, lub wogóle, w zależności od słodkości masy) i bardzo prosty, szybki, niezawodny sposób na jego wykonanie. Schłodzone masło siekam (za pomocą dwóch noży lub robota) z mąką, cukrem i żółtkiem na drobną kaszkę, całość zagniatam-zlepiam szybciutko w jedną całość i mocno schładzam w lodówce; im mocniej schłodzone tym lepiej. Następnie, po kawałku, wprost do dużej tortownicy, ścieram ciasto maszynką do warzyw (wieksze oczka), wyrównuję powierzchnię, lekko ostukuję formą o blat i przez ok. 10÷15 min. podpiekam w temp. odpowiedniej dla ciast kruchych, czyli 200'C. Masę serową wykładam na ciasto wystudzone, ale letnie też być może. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aia Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 20:49 Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i proste w obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! 05.04.08, 20:55 Gość portalu: aia napisał(a): > Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i proste w obsłud > ze. Może i proste , ale nie ma tego maślanego smaku , co ciasto z przepisu " momas " . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.08, 12:27 wypróbowałam ten przepis.ciasto było kruche i doskonałe w smaku.dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś